Untuk siapa joging tidak sesuai untuk menurunkan berat badan? | Menurunkan berat badan dengan berjoging

Untuk siapa joging tidak sesuai untuk menurunkan berat badan?

Jogging sebagai ketahanan sukan untuk kehilangan berat badan tidak semestinya sesuai untuk semua orang. Keadaan yang sedia ada dan berat badan awal memainkan peranan utama dalam menentukan mana ketahanan sukan paling sesuai. Orang dengan berat awal yang sangat tinggi mungkin berisiko memberi tekanan berlebihan pada sistem muskuloskeletal oleh berjoging.

Atas sebab ini, berjalan kaki atau sukan lain seperti berenang, berbasikal atau penggunaan cross trainer mungkin lebih sesuai daripada berjoging untuk ketara berat badan berlebihan orang. Berjoging juga bukan sukan pilihan bagi pesakit dengan keadaan yang sudah ada di kawasan sistem muskuloskeletal, seperti osteoartritis di pinggul atau lutut sendi, meniskus atau kerosakan ligamen di sendi lutut atau kerosakan ligamen di buku lali sendi. Lebih banyak sukan lembut seperti berjalan kaki, berenang atau latihan crosstrainer juga sesuai di sini. Pesakit dengan jantung or paru-paru penyakit harus berjumpa doktor keluarga yang merawatnya sebelum memulakan ketahanan sukan dan menasihati sukan mana yang bermanfaat dan mana yang kurang bermanfaat.

Adakah kesan yo-yo ketika berjoging?

Berjoging sendiri biasanya tidak mencukupi untuk menurunkan berat badan. Pada masa yang sama, diet mesti juga diubah. Sekiranya berat badan yang diinginkan dapat dicapai dengan kombinasi sukan daya tahan biasa dan seimbang yang sihat diet, ada risiko kesan yoyo yang ditakuti.

Kesan yoyo biasanya berlaku apabila orang yang berkenaan kembali ke corak tingkah laku lama. The diet tidak lagi dipandang serius, keinginan untuk pergi berjoging tidak ada dan defisit kalori, yang telah dikekalkan selama berbulan-bulan, cepat menyusut dan kalori mengimbangi tiba-tiba positif semula dan bukannya negatif. Pada skala, ini ditunjukkan oleh peningkatan berat badan yang perlahan.

Pada saat-saat ini, penting untuk mengatasi dengan cepat untuk mengelakkan kesan yo-yo yang sebenar. Biasa latihan ketahanan harus dijaga dan perhatian juga harus terus diberikan kepada pemakanan. Ganjaran kecil di antara membantu meningkatkan stamina. Ini mungkin menarik bagi anda: Menurunkan berat badan tanpa kesan yo-yo - bagaimana ia berfungsi?

Adakah berjoging sesuai dengan alkohol?

Alkohol mempunyai kandungan kalori yang agak tinggi. Sebagai contoh, segelas (100 ml) anggur merah hanya di bawah 70 kkal, segelas (300 ml) bir mempunyai kira-kira 139 kkal, segelas wain bersoda (100 ml) mempunyai kira-kira 80 kkal, segelas vodka ( 2 cl) mempunyai kira-kira 45 kkal dan segelas (300 ml) caipirinha mempunyai sekitar 320 kkal. Tidak ada yang boleh dikatakan menentang pengambilan alkohol sederhana sekali-sekala semasa fasa penurunan berat badan. Sudah tentu, jika boleh, pengambilan alkohol tidak boleh dilakukan secara langsung sebelum atau sesudahnya latihan ketahanan. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk memperhatikan kandungan kalori alkohol yang dimakan, jika tidak, kekurangan kalori yang diperlukan untuk penurunan berat badan akan cepat menyusut dan penurunan berat badan akan berhenti.