Ramalan | Penyelewengan penculik

Ramalan

Walaupun sangat menyakitkan, ketegangan penculik sederhana adalah kecederaan remeh yang biasanya sembuh sepenuhnya setelah beberapa hari hingga beberapa minggu jika disejukkan dan dilindungi dengan betul. Oleh itu, sangat sedikit komplikasi yang diharapkan. Sekiranya ketegangan bermula lagi terlalu awal, bekas luka kekal mungkin timbul di kawasan yang cedera pada tisu otot, yang kemudian akan menjadikan otot kurang tahan terhadap usaha berikutnya dan akan menyebabkan peningkatan kecederaan di kawasan ini.

Untuk mengelakkan ketegangan penculik, anda harus mementingkan program pemanasan ringan yang mencukupi sebelum aktiviti sukan dan dalam keadaan tidak memulakan latihan dengan tergesa-gesa. Pergerakan yang dilakukan secara berkala dan latihan yang baik keadaan juga mengurangkan risiko penculik yang ditarik. Semasa latihan, teknik yang betul membantu mengelakkan kecederaan dari pelbagai jenis.

Malah disesuaikan dengan baik regangan program tidak boleh ditinggalkan, kerana pemendekan otot khas dan latihan satu sisi meningkatkan risiko ketegangan kerana beban berlebihan. Secara amnya, disarankan untuk membiarkan otot masa yang cukup untuk tumbuh semula, terutama setelah ketegangan tertentu. Sama seperti kekurangan latihan atau latihan sepihak, Overtraining melemahkan otot dan menjadikannya lebih rentan terhadap strain dan kecederaan lain.