Ramalan | Skrotum akut

Ramalan

Prognosis skrotum akut berbeza bergantung kepada penyebabnya. Masa adalah faktor penentu dalam kilasan testis. Selang waktu antara berlakunya gejala dan terapi pembedahan tidak boleh melebihi empat jam untuk mencapai prognosis yang baik.

Sekiranya rawatan dijalankan terlambat, kerosakan pada tisu testis berlaku, yang kemudian harus dikeluarkan. Di sini prognosisnya lemah kerana kehilangan kesuburan. Punca lain dari skrotum akut biasanya mempunyai prognosis yang lebih baik, kerana tidak ada jangka waktu sempit dalam rawatan mereka.

Profilaksis

An skrotum akut tidak dapat dicegah dengan sendirinya. Namun, jika terdapat skrotum akut kerana kilasan testis, testis yang tidak terkena ini juga dirawat secara profilaksis dengan membetulkannya di sarungnya, yang sangat mengurangkan kebarangkalian testis juga berputar.

Skrotum akut pada kanak-kanak

Walaupun skrotum akut pada kanak-kanak mempunyai sebab yang sama seperti pada orang dewasa, lebih banyak kes kilasan kritikal pada testis cenderung berlaku pada zaman kanak-kanak kerana pergerakan berlebihan testis di sarungnya, yang kemudian membawa kepada kilasan testis, biasanya kongenital dan oleh itu biasanya menjadi tidak simptomatik pada masa kanak-kanak. Keanehan lebih lanjut pada kanak-kanak adalah bahawa semakin muda anak, semakin pendek jangka waktu empat hingga enam jam untuk terapi kilasan testis.