Ramalan | IKLAN pada orang dewasa

Ramalan

ADS yang dirawat mempunyai prognosis yang sangat baik. Dengan terapi yang tepat, pemahaman mengenai penyakit dan latihan yang mencukupi, pesakit dapat menjalani kehidupan yang sangat normal. Namun, kerana banyak orang yang terkena dampak tidak mengetahui penyakit mereka, mereka menderita gejala dan penyakit bersamaan ADHD selama bertahun-tahun. Oleh itu, kualiti hidup sangat bergantung pada diagnosis dan rawatan awal.

Doktor mana yang harus saya jumpa?

Diagnosis kanak-kanak itu dibuat oleh pakar pediatrik. Biasanya ibu bapa dan guru menyedari gejala dan memulakan diagnosis. Pada orang dewasa, simptomnya sering dikelirukan dengan gangguan psikiatri lain, sehingga pesakit dirawat kerana masalah lain dan hanya doktor yang menghadiri ADHD. Ini biasanya doktor keluarga atau pakar psikiatri / ahli psikologi. Kemudian diagnosis dan rawatan oleh a pakar psikiatri atau psikoterapis ditunjukkan.

Masalah dalam perkongsian

Pesakit ADS sering menunjukkan tahap kecekapan sosial yang rendah. Masalah yang mereka hadapi zaman kanak-kanak menyukarkan mereka untuk menjalin hubungan walaupun sudah dewasa. Pengalaman negatif dan masalah psikologi yang berkaitan menurunkan harga diri dan memberi tekanan pada hubungan.

Mereka yang terjejas sering kali terlalu sensitif, bereaksi dengan tidak wajar dan sukar memberi respons kepada pasangannya. Pasangan tidak dapat memahami masalah pesakit ADD dengan secukupnya. Dalam perkongsian, salah faham, kekurangan komunikasi, pertengkaran dan kekecewaan dapat terjadi begitu cepat.

Kadar perceraian di kalangan pesakit ADS jauh lebih tinggi daripada pada populasi umum. Psikoterapi sangat penting untuk masalah dalam hubungan. Terapi tingkah laku membolehkan mereka belajar bagaimana menangani secara sosial, dan pengalaman kejayaan meningkatkan kecekapan diri mereka. Semakin awal penyakit ini didiagnosis dan dirawat dengan tepat, semakin sedikit masalah yang dialami oleh pesakit kemudian.