Ramalan | Reaksi penolakan

Ramalan

Prognosis selepas pemindahan organ menjanjikan jangka hayat yang lebih tinggi daripada jika organ yang asli, lebih banyak dan tidak berfungsi ditinggalkan. Lebih kurang 60% daripada jantung pesakit transplantasi tinggal bersama organ penderma selama lebih dari sepuluh tahun. Lung pesakit transplantasi juga mendapat manfaat jangka hayat yang lebih tinggi dari beberapa tahun.

Mereka sering mengalami peningkatan kualiti hidup fizikal dan mental. Prognosis selepas hati pemindahan menjanjikan kadar fungsi hati 80% selepas 5 tahun dan 70% selepas 10 tahun. Kadar fungsi selepas satu tahun buah pinggang pemindahan adalah 85%.

Rata-rata, fungsi transplantasi buah pinggang berlangsung selama 15 tahun. Prognosis selepas pemindahan sel stem telah terbukti memanjangkan usia pada barah tertentu. Ini berlaku terutamanya untuk bentuk leukemia akut.

Secara amnya, prognosis sangat bergantung pada faktor-faktor berikut: penyakit yang mendasari dan bersamaan, umum keadaan dan penyakit sekunder. Kronik reaksi penolakan tidak dapat dicegah sepenuhnya walaupun ada terapi imunosupresif sepanjang hayat. Proses berterusan yang sangat radang boleh menyebabkan kemerosotan fungsi organ dari masa ke masa.

Punca

Badan kita sendiri sistem imun melindungi badan kita dari bahan asing dengan memusnahkan dan membunuh penceroboh. Sel T yang dipanggil memainkan peranan khas dalam konteks ini. Mereka tergolong dalam kumpulan orang kulit putih darah sel dan mempunyai permukaan khas protein (antigen).

Antigen adalah reseptor yang mengenali dan mengikat ciri sel lain. Walau bagaimanapun, sel T tidak hanya diaktifkan dengan cara ini, tetapi juga oleh isyarat lebih lanjut dari bahan asing. Sel-T yang diaktifkan melepaskan zat utusan tertentu, yang pada gilirannya memancarkan dorongan ke sel lain dari sistem imun untuk melawan bahan asing. Sitokin yang disebut menyumbang kepada mengekalkan dan menguatkan tindak balas imun, sementara kemokin bertindak sebagai sejenis daya tarikan untuk sel-sel keradangan lain. Ubat imunosupresif campur tangan dalam bentuk komunikasi antara sel-sel imun dan mencegah tindak balas semula jadi kepada sel-sel asing.

Penolakan selepas pemindahan hati

Hati pemindahan boleh disertai dengan beberapa komplikasi khas. Sebagai tambahan kepada risiko biasa dari campur tangan pembedahan (jangkitan luka, perkembangan trombosis, kehilangan fungsi utama yang dipindahkan hati selepas operasi adalah salah satu komplikasi awal yang paling menentukan. Dalam keadaan terburuk, keadaan ini boleh mengakibatkan berlakunya pemindahan baru.

Dalam konteks a reaksi penolakan, isyarat amaran tertentu berlaku yang harus diberi perhatian serius. Ini termasuk keletihan yang ketara, kelemahan fizikal, hilang selera makan dan peningkatan suhu badan di atas 37.5 ° C selama beberapa jam. Gejala khas lain adalah sakit perut, najis coklat muda dan air kencing berwarna gelap. Selain itu, kekuningan kulit dan putih mata (jaundis) sering dapat diperhatikan.