Ramalan | Ketegangan ligamen pada sendi pergelangan kaki

Ramalan

Prognosis ligamen regangan biasanya sangat baik jika dirawat dengan secukupnya. Terutama jika ini adalah pertama kalinya ligamen diregangkan, ia boleh sembuh tanpa kerosakan selanjutnya. Walaupun begitu, adalah sangat penting bahawa pesakit menyelamatkan dirinya dengan secukupnya setelah ketegangan ligamen sehingga tidak terjadi kerosakan akibatnya.

Sekiranya pesakit merawat ketegangan ligamennya dengan secukupnya dan membuat rehat sukan yang ditetapkan oleh doktor, prognosis strain ligamen pada umumnya sangat baik. Walaupun begitu, ada kemungkinan pesakit yang berulang kali meregangkan ligamen mereka mungkin mengharapkan kerosakan akibatnya. Tekanan berlebihan ligamen (ligamentum) berulang boleh menyebabkan ligamen elastik meregang sehingga tidak dapat kembali ke bentuk semula.

Ini adalah kes, misalnya, jika ligamen di kawasan pinggul telah berulang kali ditekankan oleh tindakan penyeimbangan. Dalam kes ini, prognosis untuk penyembuhan agak teruk dalam jangka masa panjang. Oleh kerana ligamen menjadi lebih elastik dan perlu meregangkan lebih banyak, kemungkinan kestabilan yang diperlukan tidak lagi terjamin.

Ini kemudian boleh menyebabkan kemewahan yang disebut kepala femur. Dalam kes ini, femoral kepala tergelincir keluar dari soket pinggul (Cox) kerana ligamen tidak lagi menjamin kestabilan yang mencukupi. Ini juga mungkin berlaku jika ligamen di bahu terlentang (dislokasi bahu).

Dalam kes ini, prognosis penyembuhan lebih teruk. Secara umum, bagaimanapun, kerosakan akibat itu hanya berlaku jika pesakit sering atau selamanya menarik dan meregangkan ligamennya. Sekiranya pesakit melepaskan ketegangan ligamen, kerosakan akibatnya jarang berlaku.

Walaupun begitu, terlalu banyak atau ligamen koyak lebih mudah terkena ligamen yang koyak dan dengan itu tidak stabil pada sendi. A ligamen koyak, terutamanya koyak ligamen cruciate, mempunyai prognosis yang jauh lebih buruk daripada ligamen yang diregangkan. Ini menjadikannya lebih penting untuk melindungi ligamen koyak dan untuk memberikan terapi yang mencukupi, kerana dalam hal ini dapat diharapkan prognosis yang sangat baik untuk pemanjangan ligamen.

Diagnosa

Diagnosis ligamen regangan biasanya boleh dibuat dengan bantuan a sejarah perubatan, iaitu perbualan dengan doktor pakar (pakar ortopaedik atau trauma). Berdasarkan keterangan mekanisme kemalangan, doktor sering dapat menyimpulkan bahawa ligamen telah diregangkan. Sendi yang terkena juga harus diperiksa.

Kaedah terbaik untuk membezakan antara diagnosis ligamen regangan dan ligamen yang koyak adalah untuk memeriksa sendi yang terjejas. Semasa pemeriksaan, sendi yang terjejas diperiksa secara terperinci. Sangat penting untuk mengetahui sama ada pesakit mempunyai tekanan kesakitan di kawasan sendi, sama ada terdapat pembengkakan atau bahkan hematoma (lebamdan sama ada terdapat pergerakan sendi (patologi) yang tidak normal.

Dengan bantuan pemeriksaan, diagnosis peregangan ligamen dapat dibuat. Sekiranya doktor menyedari pergerakan patologi pada sendi yang terjejas, kemungkinan ligamen terkoyak dan prosedur diagnostik tambahan mungkin diperlukan, seperti Sinar X atau MRI kaki. Terdapat ujian khusus untuk setiap sendi dan setiap ligamen, yang membantu doktor membezakan antara diagnosis ligamen koyak dan ligamen koyak.

Sebagai contoh, terdapat ujian laci depan dan belakang sendi lutut. Dengan bantuan ujian mudah ini, doktor dapat membezakan antara koyak ligamen cruciate atau ligamen cruciate berlebihan. Sekiranya keputusan ujian positif, ini bermakna lutut bergerak secara patologi.

Oleh itu, diagnosis bukan ligamen peregangan tetapi ligamen koyak, dalam hal ini anterior atau posterior yang koyak ligamen cruciate. Secara umum, terdapat ujian khusus untuk kebanyakan ligamen dalam tubuh manusia untuk memastikan diagnosis peregangan ligamen. Walaupun begitu, ada kemungkinan diagnosis yang tidak dapat dilakukan walaupun dilakukan pemeriksaan oleh pakar.

Dalam kes ini, a Sinar X atau imbasan MRI juga ditunjukkan untuk menilai struktur ligamen dengan pencitraan. Terdapat ujian khusus untuk setiap sendi dan setiap ligamen, yang membantu doktor membezakan antara diagnosis peregangan ligamen dan ligamen koyak. Sebagai contoh, di sendi lutut ada ujian laci anterior dan posterior.

Dengan bantuan ujian mudah ini, doktor dapat membezakan antara ligamen cruciate yang koyak atau ligamen cruciate yang berlebihan. Sekiranya keputusan ujian positif, ini bermakna lutut bergerak secara patologi. Oleh itu, diagnosisnya bukan ligamen peregangan tetapi ligamen koyak, dalam kes ini ligamen anterior atau posterior cruciate.

Secara umum, terdapat ujian khusus untuk kebanyakan ligamen dalam tubuh manusia untuk memastikan diagnosis peregangan ligamen. Walaupun begitu, ada kemungkinan diagnosis yang tidak dapat dilakukan walaupun dilakukan pemeriksaan oleh pakar. Dalam kes ini, sebuah Sinar X atau imbasan MRI juga ditunjukkan untuk menilai struktur ligamen dengan pengimejan. - Ligamentum fibulotalare posterius

  • Ligamen fibulocalcanean
  • Ligamentum fibulotalare anterius
  • Fibula (fibula)
  • Tulang shin (tibia)
  • Kaki hock (talus)
  • Scaphoid (Os naviculare)
  • Tulang sphenoid (Os cuniforme)
  • Tulang metatarsal (Os metatarsale)
  • Tulang kuboid (Os cuboideum)