Sensasi Badan Asing di Mata: Apa yang Perlu Dilakukan?

Sensasi badan asing di mata: penerangan

Kornea ialah bahagian bola mata yang terletak di hadapan murid. Ia tidak mempunyai saluran darah, tetapi dilengkapi dengan pelbagai penderia sensitif kesakitan dan hanya dilindungi oleh filem pemedih mata yang nipis. Ini menjadikan kornea sebagai salah satu struktur yang paling sensitif dalam badan. Malah perubahan terkecil dengan cepat menjadi ketara sebagai sensasi badan asing di mata.

Kadang-kadang ini disebabkan oleh zarah kecil (seperti setitik habuk) yang telah masuk ke bawah kelopak mata. Kemudian - bersama-sama dengan sensasi badan asing yang tiba-tiba di mata - tekanan, terbakar, gatal-gatal dan koyak serta mata menjadi merah berlaku. Ini sentiasa tidak menyenangkan dan, bergantung pada bentuk dan saiz badan asing, juga boleh dikaitkan dengan kesakitan yang teruk.

Sensasi badan asing di mata: punca dan kemungkinan penyakit.

Sensasi badan asing di mata disebabkan oleh sama ada rangsangan luar atau penyakit mata.

Rangsangan luaran

Rangsangan luar yang boleh menyebabkan sensasi benda asing di mata ialah:

 • Badan asing dalam mata (cth., nyamuk kecil, butiran pasir, habuk, bulu mata, serpihan kayu, kaca, logam)
 • Draf
 • merokok
 • kerja komputer
 • pencahayaan yang kurang baik
 • cahaya matahari yang menyilaukan

Penyakit mata

Kadangkala sensasi badan asing di mata juga disebabkan oleh penyakit mata:

 • konjunktivitis (keradangan konjunktiva)
 • Keradangan tepi kelopak mata (blepharitis)
 • Kelopak mata terkulai
 • Keradangan kornea (keratitis)
 • Dermatitis vaskular (uveitis)
 • Keradangan sklera (skleritis)
 • Barli jagung (Hordeolum)
 • chalazion (chalazion)
 • mata kering / gangguan basah (terlalu sedikit cecair air mata)

Sensasi badan asing di mata: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Badan asing yang tidak boleh dikeluarkan dengan membilas (terutamanya serpihan logam, kayu atau kaca), serta objek runcing lain yang tersangkut di bola mata, adalah kecemasan oftalmologi! Tetap tenang, tutup mata sebaik mungkin (tanpa mengalihkan serpihan yang tersangkut), dan pergi ke bilik kecemasan oftalmologi.

Sensasi badan asing yang berterusan di mata, tanpa bukti badan asing dan disertai dengan kemerahan teruk dan mata terbakar, juga perlu diambil serius. Tanya pakar oftalmologi anda untuk menjelaskan sama ada ia adalah keradangan tempatan atau penyakit mata lain. Jika tidak dirawat, penglihatan anda mungkin berisiko.

Sensasi badan asing di mata: Apa yang doktor lakukan?

Dalam bentuk salap dan titisan, bahan aktif juga boleh diberikan untuk menyembuhkan luka, melegakan kesakitan atau mengendurkan otot mata. Jika keradangan hadir, antibiotik selalunya membantu.

Jika objek tersangkut di dalam bola mata, ia mungkin perlu dibuang melalui pembedahan. Kemasukan ke klinik mata kemudiannya tidak dapat dielakkan.

Sensasi badan asing di mata: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Dalam kebanyakan kes, sensasi badan asing di mata sebenarnya disebabkan oleh badan asing. Selalunya, ia adalah zarah kecil (seperti bulu mata, setitik habuk atau serangga kecil) yang telah masuk ke dalam mata dan di bawah kelopak mata. Zarah seperti itu biasanya boleh dikeluarkan dengan mudah. Melalui aliran air mata yang meningkat, mata itu sendiri cuba mengeluarkan badan asing. Jika tindak balas fizikal ini tidak mencukupi, anda boleh:

 • bilas mata dengan air
 • tarik kelopak mata atas ke atas kelopak mata bawah sambil mendongak dengan mata.

Jika sesuatu hinggap di mata, biasanya kita mula menggosoknya secara refleks. Tetapi ini bukan idea yang baik, kerana ia juga merengsakan kornea. Oleh itu: Jangan gosok! Ini benar terutamanya jika objek tajam (seperti kaca, kayu atau serpihan logam) telah masuk ke dalam mata. Maka perlu segera melawat perkhidmatan kecemasan oftalmologi.

Walaupun benda asing terperangkap di dalam bola mata, anda mesti pergi ke hospital dengan segera: jangan sekali-kali mengeluarkannya sendiri!

Berhati-hati dalam kes penyakit mata

Sekiranya tiada badan asing kelihatan, keradangan mata yang baru timbul atau penyakit mata yang serius biasanya menjadi punca sensasi badan asing di mata. Jika air mata tiruan atau krim mata yang dijual di kaunter tidak membawa kepada peningkatan selepas satu atau dua hari, anda mesti berunding dengan pakar oftalmologi. Jika tidak, situasi boleh berkembang dengan cepat yang mengancam penglihatan anda.

Pencegahan membantu!