Benda asing di dalam telinga - Pertolongan cemas

Gambaran ringkas

 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya terdapat badan asing di telinga? Sekiranya terdapat palam lemak babi, bilas telinga dengan air suam. Keluarkan air dalam telinga dengan melantun atau mengeringkan. Untuk semua badan asing lain, berjumpa doktor.
 • Benda asing di dalam telinga – risiko: termasuk gatal-gatal, batuk, sakit, lelehan, kemungkinan pendarahan, pening, gangguan pendengaran sementara atau kehilangan pendengaran.
 • Bila nak jumpa doktor? Apabila benda asing di dalam telinga bukan palam lemak babi atau air. Jika pertolongan cemas tidak dapat mengeluarkan palam lemak babi atau air di telinga. Jika terdapat tanda jangkitan atau kecederaan pada telinga.

Awas.

 • Jangan dalam apa jua keadaan cuba menarik bendasing dalam telinga keluar dari saluran telinga menggunakan batang telinga, pinset atau seumpamanya. Anda boleh menolaknya lebih jauh ke dalam telinga dan mencederakan saluran telinga dan/atau gegendang telinga.
 • Jika anda mempunyai serangga atau sisa makanan (seperti serbuk roti) di telinga anda, jangan tunggu untuk melihat sama ada ia mungkin keluar dengan sendirinya. Ini meningkatkan risiko jangkitan, yang boleh membawa akibat yang serius (sehingga meningitis)!

Badan asing di telinga: Apa yang perlu dilakukan?

Hanya dalam kes tertentu anda harus cuba mengeluarkan benda asing di telinga secara bebas – iaitu dalam kes palam lemak babi atau air di telinga:

 • Palam dari tahi telinga: Ia kadangkala boleh dibilas dengan air suam. Terdapat juga titisan di farmasi yang melembutkan tahi telinga.

Badan asing di telinga: risiko

Jika seseorang mempunyai sesuatu di telinga, ini boleh mempunyai akibat yang berbeza atau nyata dalam gejala yang berbeza:

 • gatal-gatal
 • mungkin batuk (kerana badan cuba membebaskan dirinya "meletup" dari benda asing di telinga)
 • kesakitan
 • Kebocoran darah dari telinga (jika bendasing telah mencederakan saluran telinga atau gegendang telinga)
 • Kehilangan pendengaran atau sekatan pendengaran (biasanya hanya sementara sehingga benda asing dikeluarkan)
 • mungkin lelehan berbau busuk
 • Jangkitan saluran telinga (keradangan saluran telinga), jika bendasing telah memperkenalkan kuman atau kekal tidak disedari dalam telinga untuk masa yang lama. Apabila keradangan berlangsung, nanah boleh membungkus (abses). Di samping itu, keradangan boleh merebak ke telinga tengah (jangkitan telinga tengah).
 • Vertigo yang teruk atau jangkitan telinga tengah jika gegendang telinga rosak semasa penyingkiran benda asing yang tidak betul.
 • Jarang: Otak atau meningitis (ensefalitis atau meningitis, masing-masing) sebagai komplikasi serius jangkitan pada telinga

Badan asing di telinga: Bila hendak berjumpa doktor?

Jika palam kecil lemak babi atau air di dalam telinga tidak dapat dikeluarkan dengan langkah-langkah pertolongan cemas yang diterangkan di atas, anda harus berjumpa pakar telinga, hidung dan tekak.

Anda juga harus sentiasa berjumpa doktor ENT jika anda mengalami sakit di saluran telinga – walaupun ia berlaku selepas bendasing dikeluarkan. Contohnya, jika anda mengalami sakit telinga sejurus selepas air di dalam telinga anda, jangkitan yang disebabkan oleh kuman di dalam air mungkin menjadi puncanya.

Jika anda mengalami simptom seperti darah atau rembesan berbau busuk yang keluar dari telinga anda, pening yang teruk, atau masalah pendengaran, anda juga harus berjumpa doktor anda dengan segera.

Badan asing di telinga: pemeriksaan oleh doktor

Mula-mula, doktor bertanya kepada pesakit atau orang yang menemani (contohnya ibu bapa) apa yang boleh tersangkut di saluran telinga, bagaimana ia mungkin sampai di sana, dan apakah gejala yang berlaku.

Selepas perbualan ini (anamnesis), doktor melihat dengan lebih dekat bahagian dalam telinga yang terjejas. Untuk tujuan ini, dia biasanya menggunakan mikroskop telinga dan/atau corong telinga bersama-sama sumber cahaya (otoscope). Untuk pandangan yang lebih baik, dia mungkin menarik sedikit auricle ke belakang. Peperiksaan menunjukkan dengan tepat di mana badan asing itu berada. Kecederaan serta jangkitan akibat daripada badan asing yang ditembusi juga boleh dikesan dengan mikroskop telinga dan otoskopi.

Badan asing di telinga: rawatan oleh doktor

Bergantung pada apa yang menghalang telinga, doktor ENT mempunyai beberapa pilihan untuk rawatan.

Pembuangan tahi telinga

Mengeluarkan air dalam telinga

Doktor juga boleh menyedut sisa air dari saluran telinga.

Mengeluarkan badan asing lain

Alat sedutan atau cangkuk kecil yang tumpul juga boleh digunakan untuk mengeluarkan banyak benda asing lain di telinga. Doktor sering mengeluarkan objek yang mempunyai tepi (seperti kertas) dengan sepasang forceps khas yang kecil yang dipanggil forceps alligator.

Jika bendasing itu tertanam jauh di dalam telinga (berhampiran gegendang telinga), pembuangan pembedahan di bawah bius ringan mungkin sesuai. Ini benar terutamanya pada kanak-kanak: Tanpa anestesia, mereka mungkin gelisah semasa mengeluarkan, yang boleh menyebabkan doktor mencederakan gegendang telinga secara tidak sengaja.

Sekiranya terdapat serangga (cth., lipas, labah-labah, atau lalat) di telinga, doktor sering meletakkan ubat di telinga yang membunuh haiwan kecil itu. Ini memudahkannya untuk mengeluarkannya.

Sekiranya terdapat sakit di telinga, doktor mungkin meletakkan anestetik (seperti lidocaine) di dalam saluran telinga sebelum mengeluarkan bendasing.

Selepas penyingkiran badan asing

Selepas mengeluarkan bendasing, doktor memeriksa bahagian dalam telinga untuk sebarang kecederaan. Ia boleh dirawat, sebagai contoh, dengan salap antibiotik. Jika badan asing di dalam telinga telah menyebabkan jangkitan (cth., jangkitan telinga tengah), doktor juga boleh menetapkan antibiotik untuk diambil (contohnya, dalam bentuk tablet).

Mencegah bendasing di dalam telinga

 • Jangan benarkan kanak-kanak kecil bermain tanpa pengawasan dengan objek kecil seperti bola kertas, bahagian mainan, kacang, batu kecil, dsb.
 • Juga, sentiasa hadir apabila kanak-kanak yang lebih besar mengendalikan objek tajam atau runcing (cth., jarum mengait, gunting). Didik mereka tentang potensi bahaya mengendalikan objek sedemikian secara cuai.
 • Apabila berenang, penyumbat telinga khas boleh menghalang air daripada memasuki saluran telinga.
 • Jangan bersihkan telinga anda sendiri atau telinga anak anda dengan kapas. Ini biasanya hanya menolak tahi telinga ke belakang ke gegendang telinga, di mana ia boleh tersangkut. Di samping itu, sisa-sisa kapas penyerap boleh kekal di dalam telinga.
 • Terutamanya dalam saluran telinga yang sempit, palam lilin boleh berulang kali terbentuk di telinga. Orang yang terjejas harus dibersihkan telinga mereka dengan kerap oleh doktor.

Jika anda mengambil petua ini, anda boleh mengurangkan risiko badan asing di telinga dengan ketara.