Bentuk angina pectoris dan rawatannya: | Terapi angina pectoris

Bentuk angina pectoris dan rawatannya:

Angina pektoris (dada sesak) adalah gejala yang biasanya berlaku sebagai sebahagian daripada gangguan peredaran darah jantung kapal, dikenali sebagai koronari jantung penyakit (PJK). Stabil angina pectoris hadir jika ia berlaku berulang kali dan selalu berada pada tahap yang hampir sama. Walaupun ini adalah gejala yang menunjukkan jantung penyakit, ia bukan keadaan darurat akut.

Terdapat ubat-ubatan untuk merawat tekanan perasaan yang tidak menyenangkan di kawasan dada. Ini adalah sediaan yang mengandungi bahan aktif nitrogliserin, juga dikenali sebagai gliserol trinitrat. Dalam bahasa sehari-hari mereka sering disebut juga nitrat atau nitrospray.

Nitrogliserin membebaskan nitrogen (NO) di dalam badan. Ini membawa melalui rantaian tindak balas kepada vasodilatasi. The darah kapal, terutamanya arteri koronari (arteri koronari), adalah pencetus gejala dalam serangan akut angina pektoris.

Tidak cukup darah melalui kapal, mengakibatkan pengurangan aliran darah ke otot jantung. Sekiranya nitrogliserin kini digunakan, maka darah saluran melebar dan lebih banyak darah sampai ke jantung. Sekiranya angina pectoris stabil, gejala biasanya mereda dengan cepat setelah mengambil nitrogliserin.

Nitrogliserin tersedia dalam pelbagai bentuk, misalnya sebagai pam semburan yang harus diletakkan di bawah lidah atau sebagai kapsul gigitan. angina pectoris sering berlaku semasa senaman fizikal. Sebagai tambahan kepada terapi ubat, penting untuk segera menghentikan ketegangan fizikal.

Sekiranya gejala tidak berhenti dengan segera setelah mengambil sediaan nitro atau jika mereka merasa berbeza dari biasa, doktor harus segera berjumpa. Tidak stabil angina pectoris setara dengan sindrom koronari akut. Berbeza dengan angina pectoris yang stabil, dalam sindrom koronari akut, boleh dianggap sebagai akut serangan jantung hadir sehingga terbukti sebaliknya.

Oleh itu, angina pectoris yang tidak stabil pada mulanya merupakan keadaan kecemasan akut, yang memerlukan persembahan perubatan segera. Doktor pertama yang merawat pesakit akan segera menulis ECG dan mengambil sampel darah untuk menentukan sama ada ia adalah serangan jantung atau tidak. Sekiranya ECG berubah khas dari a serangan jantung dikesan, pesakit harus segera dibawa ke hospital di mana pemeriksaan kateter jantung dapat dilakukan.

Sebaik sahaja yakin bahawa ia adalah serangan jantung, ubat-ubatan tertentu diberikan. Ini termasuk asid acetylsalicylic (ASA) dan heparin. Kedua-dua bahan berfungsi untuk menipiskan darah.

Ketiga pengencer darah (Biasanya clopidogrel atau prasugrel) juga boleh diberikan. Persediaan nitro seperti nitrogliserin juga boleh digunakan secara prinsip. Walau bagaimanapun, mereka tidak mempunyai kesan kausal pada angina pectoris yang tidak stabil.

Bergantung pada gejala yang menyertainya, ubat lain digunakan dalam angina pectoris yang tidak stabil: morfin boleh digunakan untuk yang teruk kesakitan dan untuk menenangkan simptom. Di hadapan yang tinggi kadar jantung, penggunaan ubat-ubatan dari kumpulan beta-blocker boleh dipertimbangkan. Sekiranya kakitangan perubatan di lokasi tidak dapat segera menentukan apakah itu adalah serangan jantung atau tidak, misalnya kerana tidak ada mesin EKG atau darah tidak dapat diambil, terapi ubat untuk angina pectoris yang tidak stabil biasanya dimulakan sebaik sahaja disyaki serangan jantung akut.

Sekiranya angina pectoris tidak stabil, adalah mustahak agar pesakit segera dibawa ke kemudahan klinik untuk diagnostik lebih lanjut. Tidak seperti angina pectoris, angina prinzmetal bukanlah perubahan vaskular kerana kalsifikasi tetapi vasospasme. Otot dari arteri koronari Oleh itu kejang dan dengan itu membawa kepada pengurangan aliran darah jangka pendek.

Dalam kes akut, seperti bentuk klasik angina pectoris, sediaan nitrat digunakan untuk terapi ubat. Selanjutnya, dalam kerangka terapi profilaksis (pencegahan), ubat-ubatan dari kumpulan kalsium antagonis digunakan untuk rawatan. Ini termasuk ubat-ubatan seperti verapamil, diltiazem dan amlodipin.