Bentuk abses

klasifikasi

Abses boleh berlaku di semua bahagian badan, baik secara dangkal dan mendalam. Oleh kerana kedua-dua terapi dan gejala selalu serupa, abses individu biasanya tidak dinamakan secara individu. Abses dibahagikan mengikut lokalisasi (hati, kulit, otak, paru-paru), atau mengikut ciri-ciri lain seperti penyebaran atau penyebab (pemendapan abses, abses suntikan, abses dinding).

Para penyunting mengesyorkan artikel mengenai sebab-sebab abses: Punca absesAn abses dubur adalah abses, iaitu abses pembentukan di tisu sekitarnya anus/dubur.. Abses adalah bentuk akut, sedangkan dubur fistula secara definisi adalah bentuk kronik. Abses perianal sering berlaku pada pesakit dengan gangguan usus kronik (Penyakit Crohn).

Selanjutnya, keradangan kelenjar dubur pada orang dewasa sering menjadi penyebab pembentukan abses. Pada kanak-kanak yang mengandung lampin, sangat dalam dermatitis lampin juga boleh menyebabkan pembentukan abses. Seorang abses dubur boleh terletak di kulit (subkutan), di tisu lemak atau dalam otot.

Gejala khas abses dubur bengkak, kemerahan dan tekanan kesakitan. Kerana kesakitan dan bengkak, buang air besar sering terganggu. Abses perianal cenderung berlaku berulang kali dan boleh menyebabkan fistula pembentukan kerana keradangan rektum mukosa.

Diagnosis dibuat dengan pemeriksaan, palpasi dan rektoskopi. Terapi selalu dilakukan pembedahan dengan membuka rongga abses dengan murah hati sehingga saliran rembesan terjamin. Ini adalah keradangan menaik pada kelenjar peluh di kawasan ketiak.

Patogen yang menyebabkan abses ini adalah staphylococci. Terapi tidak berbeza dengan abses lain dan oleh itu juga terdiri daripada pembukaan dan pembuangan air besar. Bisul adalah bentuk abses khas.

Ia adalah keradangan a folikel rambut dan tisu sekitarnya. Biasanya abses ini disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus. Pembentukan abses ini terutamanya mempengaruhi dada, leher, pangkal paha, ketiak, paha dalam dan hidung.

Sebagai peraturan, abses ini sembuh dengan parut selepas nanah telah ditolak ke luar. Faktor predisposisi adalah kekurangan imun dan penyakit metabolik, seperti kencing manis mellitus. Bisul biasanya dirawat terlebih dahulu dengan salap daya tarikan dan kemudian dibuat pembedahan untuk membolehkannya nanah untuk mengalirkan.

Pada hidung dan atas bibir, bagaimanapun, campur tangan pembedahan dikontraindikasikan, kerana terdapat risiko penyebaran patogen pada sayatan / sayatan. Ini boleh menyebabkan keradangan pada sinus paranasal. Dalam kes yang luar biasa, terapi antibiotik sistemik juga digunakan.

Kerana pengeluaran peluh dan geseran berterusan dari pakaian, abses juga dapat berkembang pada kaki. Kerana peningkatan rambut, ini lebih mempengaruhi lelaki berbanding wanita. Ini adalah pembentukan abses di hati.

Perbezaan dibuat antara sekolah rendah dan menengah hati abses. Walaupun utama abses hati secara definisi berkembang di hati kerana trauma, jangkitan parasit atau tumor, abses hati sekunder berkembang di luar hati kerana perubahan dan keradangan. Bakteria boleh diangkut dari pundi hempedu, apendiks atau proses keradangan lain di perut melalui kapal or bile saluran ke dalam hati, di mana ia menyebabkan abses sekunder.

Secara simptomatik, dengan jeda waktu, demam, bahagian atas sebelah kanan sakit perut, loya dan mungkin jaundis (icterus) berlaku. Nilai keradangan di darah meningkat. Diagnosis disahkan dengan prosedur pencitraan seperti ultrasound, tomografi komputer (CT) atau pencitraan resonans magnetik (MRI hati).

Abses yang disebabkan oleh parasit harus dirawat secara konservatif dengan saliran dan antibiotik. Pelbagai abses, atau abses yang tidak surut, harus dibuang sepenuhnya secara pembedahan. Mungkin perlu mengeluarkan sebahagian hati sepenuhnya.

Abses di otak sangat jarang berlaku dan boleh membawa kesan yang serius. Oleh kerana abses tidak hanya merebak, tetapi tisu saraf dapat dihancurkan. Kanak-kanak berumur antara empat dan tujuh tahun paling kerap terkena.

Perbezaan dibuat antara otak abses yang telah diturunkan, yang disebabkan oleh trauma dan yang bersifat hematogen. Abses otak yang dilakukan adalah abses otak yang paling biasa. Mereka biasanya disebabkan oleh keradangan pada pneumatokrat.

Ini bersebelahan langsung dengan otak dan berhubung rapat dengan otak. Contohnya ialah keradangan pada telinga tengah atau resdung. Abses otak traumatik berkembang selepas terbuka trauma kraniocerebral, di mana patogen dapat memasuki otak dari luar dan membentuk abses.

Abses otak hematogenik sering muncul sebagai beberapa abses di otak. Mereka disebabkan oleh bernanah paru-paru keradangan atau keradangan pada jantung dan diangkut ke otak melalui aliran darah. Walaupun pesakit sakit parah, mereka tidak menunjukkan penyakit yang biasa simptom abses.

Oleh itu, gambaran keseluruhan gejala serta kegagalan neurologi dan penyakit sebelumnya membawa kepada diagnosis yang disyaki. Dalam kes-kes akut, abses menyebar dengan cepat dan membawa kepada sakit kepala, leher kekakuan, penderitaan kesedaran dan tanda-tanda tekanan serebrum. Abses kronik, sebaliknya, berkembang dengan perlahan dan menampakkan diri sebagai kejang otak dan lumpuh.

Diagnosis harus selalu disahkan dengan prosedur pencitraan (CT, MRT, ultrasound), serta minuman keras tusuk dan EEG. Sekiranya kapsul belum terbentuk di sekitar abses, terapi antibiotik sistemik sering mencukupi. Sekiranya pembentukan kapsul, diperlukan campur tangan bedah saraf.

Kadar kematian abses otak akut adalah sekitar 20%, dengan abses kronik sekitar 10%. The paru-paru abses sering berkembang berdasarkan radang paru-paru (radang paru-paru), paru embolisme (kehelan kecil darah kapal kerana pembekuan darah) atau atelektasis (lekatan bronkiol kecil). Abses paru-paru biasanya tidak membawa kepada gejala akut.

Selalunya suhu subfebril dan batuk yang berpanjangan dan perasaan lemah atau sakit umum adalah satu-satunya tanda abses. Sputum berdarah atau bernanah jarang berlaku dan hanya berlaku apabila abses telah merebak ke pokok bronkus yang besar. Sekiranya abses menyebar secara besar-besaran, sistemik darah keracunan, efusi purulen dalam celah pleura (pleura empiema) atau pulmonari embolisme mungkin berlaku.

Diagnosis biasanya dibuat oleh seorang x-Ray toraks. Untuk membunuh patogen dengan betul antibiotik, adalah perlu untuk mewujudkan kultur dahak, darah atau bronkoskopi. Sebagai peraturan, terapi antibitik sekurang-kurangnya 6 minggu sudah mencukupi.

Sekiranya terapi gagal, campur tangan pembedahan adalah mustahak. The abses paru sering disebabkan oleh radang paru-paru, paru embolisme (darah beku dalam darah kecil kapal) Atau atelektasis (lekatan pada bronkiol kecil). Abses paru-paru biasanya tidak membawa kepada gejala akut.

Selalunya suhu subfebril dan batuk yang berpanjangan dan perasaan lemah atau sakit umum adalah satu-satunya tanda abses. Sputum berdarah atau bernanah jarang berlaku dan hanya berlaku apabila abses telah merebak ke pokok bronkus yang besar. Sekiranya abses menyebar secara besar-besaran, sistemik keracunan darah, efusi purulen dalam celah pleura (pleura empiema) Atau embolisme pulmonari mungkin berlaku.

Diagnosis biasanya dibuat oleh seorang x-Ray toraks. Untuk membunuh patogen dengan betul antibiotik, adalah perlu untuk mewujudkan kultur dahak, darah atau bronkoskopi. Sebagai peraturan, terapi antibitik sekurang-kurangnya 6 minggu sudah mencukupi.

Sekiranya terapi gagal, campur tangan pembedahan adalah mustahak. Abses ini disebabkan oleh kerosakan selaput lendir setelah luka gigitan atau lidah menindik. Ia menyebabkan bengkak dan kemerahan yang menyakitkan lidah.

Kesukaran menelan juga ada. Terapi pilihan terdiri daripada pembukaan dan penyaliran ke rongga abses. Sekiranya perlu, antibiotik tambahan harus diberikan.