Patah: Punca, Gejala, Masa Pemulihan

Gambaran ringkas

 • Apa itu patah tulang? Patah adalah istilah perubatan untuk patah tulang.
 • Bentuk patah tulang: cth. patah terbuka (serpihan tulang terdedah), patah tertutup (tiada serpihan tulang yang kelihatan), patah luxation (patah dekat dengan sendi dengan kehelan sendi), patah lingkaran (garis patah lingkaran).
 • Simptom: sakit, bengkak, mobiliti terhad, mungkin tidak sejajar, serpihan tulang yang kelihatan pada patah terbuka.
 • Rawatan: sama ada konservatif (cth. melalui tuangan plaster) atau pembedahan.
 • Prognosis: bergantung, antara lain, pada lokasi, jenis dan keterukan patah tulang, umur dan kesihatan umum pesakit. Dengan terapi yang mencukupi segera, patah tulang biasanya sembuh dengan baik dan tanpa akibat.

Patah: Penerangan

Struktur tulang

Manusia mempunyai sejumlah 206 tulang yang berbeza. Di sesetengah tempat, tulang mempunyai "titik patah yang telah ditetapkan" seperti lengan atas, yang sangat terdedah kepada patah tulang. Setiap tulang terdiri daripada komponen mineral, elastik dan tisu penghubung. Salur darah juga mengalir melalui tulang. Gentian saraf juga berjalan di periosteum. Bergantung pada umur seseorang, komposisi tulangnya berbeza-beza:

Tulang dewasa mempunyai bahagian mineral, elastik dan komponen tisu penghubung yang seimbang.

Pada orang yang lebih tua, tulang kehilangan komponen tisu elastik dan penghubung dan oleh itu lebih mudah patah. Di samping itu, tulang menjadi semakin decalcified pada usia tua kerana perubahan dalam keseimbangan hormon, yang menjadikannya rapuh dan rapuh. Oleh itu, seorang yang berumur 70 tahun adalah tiga kali lebih berkemungkinan untuk patah tulang daripada seorang yang berumur 20 tahun.

Penyembuhan patah tulang

Masa penyembuhan patah tulang berbeza-beza bergantung pada bahagian rangka. Sebagai contoh, patah tulang selangka hanya mengambil masa kira-kira tiga hingga empat minggu dengan rawatan konservatif, manakala patah tulang paha mengambil masa kira-kira sepuluh hingga empat belas minggu untuk sembuh.

Pada kanak-kanak, patah tulang sembuh dengan lebih cepat kerana ia masih membesar dan ketidakjajaran paksi dan pemendekan masih boleh diperbetulkan. Oleh itu, patah tulang pada kanak-kanak biasanya boleh dirawat secara konservatif.

Penyembuhan patah tulang tidak langsung

Selalunya, tulang sembuh melalui penyembuhan patah tidak langsung. Ini bermakna tulang membentuk apa yang dipanggil kalus pada hujung patah, tisu parut tulang yang merapatkan jurang antara hujung tulang. Penyembuhan patah tulang berlaku dalam lima fasa:

Fasa kecederaan: Di sinilah patah tulang berlaku.

Penyembuhan patah tulang langsung

Penyembuhan patah tulang terjejas

Penyembuhan patah tulang yang berpanjangan dengan jelas menunjukkan penyembuhan patah tulang yang terganggu. X-ray menunjukkan jurang patah yang melebar.

Jika tiada kesatuan tulang yang terbentuk pada dua hujung patah selepas empat hingga enam bulan, pakar perubatan bercakap tentang "sendi palsu" (pseudarthrosis).

Patah: gejala

Watak patah tidak selamat:

 • Pergerakan boleh dilakukan secara spontan.
 • Sakit semasa pergerakan
 • Kehilangan fungsi sendi
 • bengkak

Tanda-tanda patah tulang yang pasti:

 • kepincangan
 • mobiliti yang tidak betul
 • berderak semasa pergerakan

Patah terbuka dan tertutup

Jika kulit di atas patah terbuka, ia adalah patah terbuka. Ia pada mulanya hendaklah ditutup secara steril di tapak kemalangan dan hanya dibuka semula dalam keadaan steril semasa pembedahan. Ini menghalang kuman daripada memasuki luka.

Fraktur: pemeriksaan dan diagnosis

Pakar yang bertanggungjawab untuk patah tulang yang disyaki ialah doktor ortopedik dan pembedahan trauma.

Sejarah perubatan

Mula-mula dia akan bertanya kepada anda secara terperinci tentang perjalanan kemalangan dan sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan yang mungkin adalah:

 • Bagaimanakah kemalangan itu berlaku? Adakah terdapat trauma langsung atau tidak langsung?
 • Di manakah anda mengesyaki patah tulang?
 • Bagaimana anda menggambarkan kesakitan?
 • Adakah terdapat sebarang kecederaan sebelumnya atau kerosakan sebelumnya?
 • Adakah terdapat sebarang aduan sebelum ini?

Selepas temu bual anamnesis, doktor memeriksa pesakit. Dia memeriksa kawasan yang terjejas mencari malposisi dan bengkak. Dia juga merasakan sakit tekanan atau jika otot sangat tegang. Tambahan pula, dia menyemak sama ada pergerakan itu boleh dilakukan dengan betul dan sama ada bunyi berderit atau mengisar dihasilkan.

Pengimejan

Pemeriksaan X-ray seterusnya dalam dua pesawat boleh mengesahkan syak wasangka patah tulang. Jika pelvis atau tulang belakang terjejas, imbasan tomografi terkira (CT) biasanya dilakukan untuk penjelasan yang lebih terperinci. Ini juga boleh mengesan apa yang dipanggil patah ghaib - patah tulang yang tidak kelihatan dalam X-ray.

Patah: Punca dan faktor risiko

Apabila kebanyakan orang mendengar istilah patah tulang, mereka memikirkan patah tulang traumatik: daya yang cukup tinggi telah memecahkan apa yang sebenarnya tulang yang kuat dan elastik. Walau bagaimanapun, patah tulang juga boleh disebabkan oleh penyakit. Pada asasnya, terdapat tiga mekanisme kejadian untuk patah tulang:

 • Patah langsung berlaku apabila daya dikenakan pada tulang yang sihat dari luar.
 • Patah keletihan (patah tekanan) disebabkan oleh tekanan mekanikal yang berterusan, seperti semasa kawad panjang atau larian maraton.

Bentuk patah tulang

Bergantung pada daya masuk dan bentuk tulang, bentuk patah yang berbeza terhasil:

 • Patah putaran atau kilasan: Ia disebabkan oleh daya tidak langsung, di mana tegasan tegangan berlaku pada tulang akibat putaran. Patah ini boleh berlaku, sebagai contoh, apabila terjatuh dalam but ski dengan pengikatan keselamatan terhalang.
 • Patah lingkaran: Ia mempunyai jurang patah lingkaran dan disebabkan oleh beban kilasan. Selalunya, beban paksi atau graviti juga memainkan peranan. Baji putaran berbentuk lingkaran biasanya terbentuk.
 • Patah mampatan: Ia biasanya berlaku pada paksi longitudinal badan disebabkan oleh daya tidak langsung. Ini biasanya menjejaskan struktur sarang lebah yang longgar pada tulang cancellous, yang dimampatkan secara tidak dapat dipulihkan. Contoh biasa ialah patah badan vertebra dan patah tulang calcaneal.
 • Patah Luxation: Ini adalah patah berhampiran dengan sendi di mana sendi juga terkehel. Terdapat dua mekanisme asal: sama ada terkehel adalah punca patah tulang atau patah dan terkehel berlaku serentak. Patah dislokasi boleh berlaku, contohnya, pada sendi buku lali, dataran tinggi tibial atau sendi pinggul.

Patah: Klasifikasi AO

Pelbagai patah tulang dikelaskan oleh AO, Persatuan Kajian Osteosintesis. Klasifikasi AO digunakan untuk menggambarkan patah tulang dengan tepat dengan kod empat digit, sekali gus membolehkan rawatan standard di seluruh dunia. Faktor-faktor yang relevan untuk klasifikasi adalah:

 • Di bahagian badan manakah terdapat patah tulang?
 • @ Di lokasi manakah dalam kawasan badan ini?
 • Adakah kestabilan tulang telah dikekalkan?
 • Adakah terdapat kerosakan rawan tambahan?
 • Adakah radas kapsul-ligamen telah cedera?

Klasifikasi AO paling biasa digunakan untuk patah tulang tiub panjang seperti humerus, lengan bawah, femur dan tibia. Walau bagaimanapun, ia juga boleh digunakan untuk mengklasifikasikan kecederaan tangan dan kaki, patah rahang, dan patah tulang pelvis dan tulang belakang.

Patah: rawatan

Bagaimana untuk memberikan pertolongan cemas dengan betul sekiranya berlaku patah tulang dan apakah pilihan rawatan yang tersedia untuk doktor, anda akan belajar dalam artikel Fraktur: Rawatan.

Patah: Perjalanan penyakit dan prognosis

Prognosis untuk patah tulang bergantung kepada kedua-dua jenis kecederaan dan rawatan yang sesuai. Umur pesakit dan keadaan kesihatan umum juga mempunyai pengaruh.

Komplikasi yang berpanjangan

Kadang-kadang hujung patah tulang tidak tumbuh kembali bersama-sama tulang, tetapi kekal bersambung bergerak. Kemudian "sendi palsu" telah berkembang - pseudarthrosis. Ia menunjukkan dirinya sebagai bengkak, terlalu panas dan sakit semasa pergerakan dan tekanan. Terdapat sebab-sebab berikut pseudarthrosis:

 • Pergerakan dalam celah patah membebankan tulang dengan hasil bahawa tisu penghubung menarik koyak dan belos tulang pecah.
 • Jika tisu lembut rosak terlalu teruk, ia boleh memanjang ke dalam celah patah dan membawa kepada penyembuhan tertangguh.
 • Merokok atau tingkah laku tidak bekerjasama pesakit

Komplikasi jangka panjang lain yang boleh berlaku dengan patah tulang termasuk ketidakstabilan di kawasan sendi yang terjejas, haus sendi (osteoartritis, osteoarthritis), dan kecacatan.