Sindrom Frailty: Punca, Terapi, Pencegahan

Gambaran ringkas

 • Definisi: daya tahan dan kapasiti fizikal (dan mungkin mental) berkurangan dengan ketara.
 • Gejala: kekuatan dan daya tahan berkurangan, cepat keletihan, berjalan perlahan, kehilangan jisim otot, penurunan berat badan yang tidak diingini, fungsi organ terjejas
 • Punca & faktor risiko: usia yang lebih tua, penyakit tertentu (seperti tekanan darah tinggi), kekurangan zat makanan, pengasingan sosial, mungkin jantina wanita
 • Rawatan: latihan kekuatan dan ketahanan, profilaksis jatuh, diet kaya protein dan vitamin, pengambilan cecair yang mencukupi, rawatan sebarang masalah mengunyah dan menelan yang sedia ada serta penyakit bersamaan, mengelakkan ketegangan fizikal dan mental yang tidak perlu.
 • Pencegahan: Langkah yang sama disyorkan untuk ini seperti untuk rawatan.

Sindrom Frailty: Definisi dan Gejala

Istilah bahasa Inggeris frailty bermaksud "frailty". Untuk masa yang lama, ini dianggap sebagai bersamaan biasa dengan usia tua. Walau bagaimanapun, dengan perkembangan perubatan geriatrik (geriatrik) sebagai bidang penyelidikan bebas, penurunan progresif dalam prestasi pada usia tua dilihat dengan cara yang lebih berbeza.

Istilah geriatrik sindrom kelemahan bermakna lebih daripada penuaan semula jadi badan dan minda. Ia menerangkan gambaran klinikal yang kompleks dengan beberapa gejala yang mungkin:

 • kekuatan dan daya tahan yang rendah
 • keletihan cepat
 • berjalan perlahan
 • pengurangan jisim otot
 • penurunan fungsi organ

Kesan

Kompleks gejala menyebabkan rintangan dan prestasi fizikal (dan kadangkala mental) berkurangan dengan ketara. Kerentanan fizikal dirujuk oleh doktor sebagai peningkatan kerentanan. Ia mengakibatkan, sebagai contoh, pada penghidap yang mempunyai risiko lebih tinggi untuk jatuh, mengalami komplikasi lebih kerap semasa atau selepas prosedur pembedahan, dan mengambil masa yang lebih lama untuk pulih.

Risiko penyakit lanjut, penginapan pesakit dalam lebih lama, keperluan penjagaan dan hilang upaya serta risiko kematian juga meningkat berkaitan dengan sindrom kelemahan.

Kerentanan yang meningkat juga bermakna bahawa orang yang mengalami sindrom kelemahan sering menghadapi kurang baik dengan kemasukan ke hospital atau perubahan yang tidak diingini dalam rutin dan tabiat harian berbanding rakan sebaya mereka yang tidak terjejas.

Dalam jangka sederhana, sindrom kelemahan boleh semakin menyekat autonomi mereka yang terjejas dan keupayaan mereka untuk mengambil bahagian dalam masyarakat. Masalah mental, termasuk kemurungan, boleh memburukkan lagi gambaran klinikal.

Sindrom frailty: punca dan faktor risiko

Dalam bidang perubatan, pelbagai punca dan faktor risiko untuk perkembangan sindrom kelemahan dibincangkan.

Umur

Penyakit

Orang yang menghidap penyakit tertentu mempunyai peningkatan risiko kelemahan. Penyakit biasa termasuk tekanan darah tinggi, strok, serangan jantung, kanser dan diabetes mellitus. Tetapi gangguan kognitif (seperti yang disebabkan oleh demensia) dan penyakit mental juga boleh mencetuskan sindrom kelemahan.

Jisim otot sering berkurangan dengan usia. Ini juga memihak kepada perkembangan sindrom kelemahan dengan gejala tipikal kehilangan kekuatan dan daya tahan.

Malnutrisi

Kajian menunjukkan bahawa ramai pesakit yang lemah kekurangan nutrien tertentu. Khususnya, kekurangan vitamin D, vitamin E, karotenoid dan protein dianggap oleh pakar pemakanan sebagai punca penyumbang sindrom kelemahan.

Gejala kekurangan digemari oleh selera makan yang sering berkurangan, deria bau dan rasa pada usia tua, serta masalah usia atau penyakit yang berkaitan dengan mengunyah dan/atau menelan.

Pengasingan sosial

Kesepian dan kekurangan rangsangan mental adalah punca lain yang mungkin atau faktor risiko untuk sindrom kelemahan.

Jantina

Beberapa kajian saintifik menunjukkan bahawa wanita mempunyai risiko kelemahan yang lebih tinggi sedikit daripada lelaki. Bagaimanapun, perkara ini (belum) dijelaskan dengan jelas.

Sindrom kelemahan: Diagnosis

 • Berat badan
 • laju berjalan perlahan
 • kelemahan otot
 • bersenam tidak bertoleransi
 • aktiviti rendah

Sejauh mana kriteria individu digunakan dinilai dalam perbincangan peribadi antara doktor dan pesakit. Selain itu, pelbagai ujian boleh digunakan. Sebagai contoh, doktor boleh menguji kekuatan otot dengan memeriksa keamatan jabat tangan, atau meminta pesakit berdiri dari kerusi dengan tangan bebas.

Dalam amalan, apa yang dipanggil pemeriksaan FRAIL dalam bentuk soal selidik juga kerap digunakan untuk diagnosis. Kriteria berikut disoal:

 • Keletihan: Adakah anda selalu letih?
 • Rintangan (kekuatan otot): Adakah anda mampu memanjat satu tingkat tangga?
 • Ambulasi (keupayaan berjalan): Adakah anda mampu berjalan sejauh 100 meter tanpa sebarang masalah?
 • Penyakit: Adakah anda mengalami lebih daripada lima penyakit?
 • Menurunkan Berat Badan: Adakah anda secara tidak sengaja kehilangan lebih daripada lima kilogram dalam tempoh enam bulan yang lalu?

Jika tiga kriteria digunakan, diagnosis adalah sindrom kelemahan. Jika hanya dua kriteria yang digunakan, ia dipanggil prefrailty - peringkat awal sindrom kelemahan di mana perkembangan selanjutnya sindrom selalunya boleh dicegah dengan bantuan langkah terapeutik pencegahan.

Sindrom frailty: terapi dan pencegahan

Langkah-langkah berikut boleh membantu melawan sindrom kelemahan:

 • Pencegahan jatuh: Berlatih kekuatan dan keseimbangan boleh mengelakkan jatuh. Sukan lembut seperti Tai Chi telah terbukti berkesan untuk tujuan ini.
 • Terapi pemakanan: Diet tinggi protein dengan pengambilan vitamin D, vitamin E dan karotenoid yang mencukupi boleh mengimbangi atau mencegah kekurangan zat makanan. Penghidratan yang mencukupi juga penting - orang tua biasanya berasa lebih jarang dahaga dan oleh itu sering minum terlalu sedikit, yang boleh memburukkan lagi kelemahan.
 • Masalah mengunyah atau menelan: Jika orang yang mengalami sindrom kelemahan mempunyai masalah mengunyah dan/atau menelan, adalah penting untuk merawatnya dengan betul untuk memastikan pengambilan makanan yang mencukupi.
 • Rawatan penyakit bersamaan: Penyakit bersamaan sedia ada seperti hipertensi atau masalah jantung harus dirawat dengan berkesan. Jika pesakit mengambil pelbagai ubat, doktor harus memeriksa ubat-ubatan ini untuk kemungkinan interaksi dan menyesuaikannya jika perlu.

Sindrom Frailty: Pencegahan

Semua langkah yang disyorkan untuk rawatan sindrom kelemahan juga sesuai untuk pencegahannya – contohnya, diet yang kaya dengan protein dan vitamin, pengambilan cecair yang mencukupi, latihan kekuatan dan daya tahan, dan kehidupan sosial yang memuaskan. Mematuhi nasihat ini pada peringkat awal meletakkan asas untuk kehidupan yang memuaskan tanpa sindrom kelemahan, walaupun pada usia tua.