Dari bilakah bayi boleh makan roti / kerak roti?

Pengenalan

Pada akhir tahun pertama kehidupan mereka, bayi biasanya mula berminat dengan makanan seisi keluarga. Soalan biasa di sini ialah bila bayi boleh atau boleh makan roti atau kerak roti? Penting untuk mengetahui bahawa kanak-kanak itu hanya perlu makan roti sekiranya dia menunjukkan minat terhadapnya.

Dengan syarat bayi mendapat bubur susu yang mencukupi atau susu ibu, dia akan mengambil nutrien yang mencukupi. Oleh itu, roti hanyalah bahan tambahan dan bukan makanan utama untuk bayi. Di samping itu, seseorang mesti membezakan antara pelbagai jenis roti. Oleh kerana bayi pada usia 9-12 bulan tidak mempunyai set gigi yang lengkap, mereka sangat sukar untuk mengunyah kerak roti atau roti pekat. Oleh itu, ia mesti dimulakan dengan roti putih yang longgar.

Dari bilakah bayi boleh makan roti / kerak roti?

Usia yang baik untuk membiasakan bayi dengan pengambilan roti adalah usia 9-12 bulan. Walaupun anak belum mempunyai geraham sepenuhnya, kerana ini mula tumbuh sekitar hari jadi pertama, roti lembut sudah boleh dimakan. Walau bagaimanapun, kerak roti atau jenis roti dengan biji-bijian harus dihindari pada awalnya, kerana ini belum dapat dikunyah dan dicerna dengan baik.

Hanya apabila kepala geraham pertama muncul, anda boleh mula memberikan kerak roti kecil (lihat: Gigi geraham bayi). Secara umum, disarankan untuk memotong roti menjadi kepingan kecil, kerana anak itu belum dapat menggigit kerana ketiadaan gigi pemotong. Pemberian teh atau air juga memudahkan anak mengunyah roti.

Dengan roti mana yang harus dimulakan?

Untuk memudahkan bayi mengunyah, anda boleh mulakan dengan roti putih lembut. Walau bagaimanapun, sebagai sebahagian daripada keseimbangan yang sihat diet, penjagaan harus diambil untuk memastikan bahawa roti gelap juga dimakan. Selalunya kanak-kanak yang hanya biasa membakar roti tidak bersedia makan roti gelap dengan biji-bijian seperti anak-anak lain.

Antara jenis roti yang sesuai untuk pemula adalah roti gandum campuran, roti rai, roti masam, roti dieja halus dan roti ladang. Penjagaan harus diambil untuk memotong tepi terlebih dahulu. Roti pisang juga boleh diberikan, kerana sangat lembut dan kaya. Roti dengan biji harus dielakkan pada awalnya, kerana bijinya masih sukar untuk dicerna dan dikunyah oleh bayi. Tetapi dengan bertambahnya usia, anda boleh mulai dengan roti yang juga memiliki biji kecil, seperti roti roti biji bunga matahari misalnya.

Berapa banyak roti yang harus dimakan oleh bayi?

Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui bahawa roti hanyalah tambahan dalam fasa perkembangan ini. Puding susu juga mencukupi pada usia 9-12 bulan. Oleh itu, ramai ibu bapa perlahan-lahan memperkenalkan makan roti ke dalam makanan harian mereka.

Bermula dengan seperempat roti yang dipotong kecil, jumlahnya dapat ditingkatkan dari masa ke masa. Di samping itu, ketika memakan roti, bayi juga harus memastikan bahawa bayi juga banyak minum agar pencernaan lebih mudah. Sepotong roti dengan mentega dan segelas susu mewakili jumlah normal yang harus dimakan oleh seorang kanak-kanak pada waktu petang. Jauhkan dari jenis roti lain, seperti keju atau sosej.