Makanan Beku: Sihat atau Tidak Sihat?

Berjuta-juta orang Jerman kekurangan masa dan keinginan untuk memasak kerana profesional atau swasta tekanan: Daripada makanan yang baru disiapkan, makanan sejuk beku siap kemudian berakhir di pinggan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penggunaan per kapita produk sejuk beku di Jerman telah meningkat dengan mendadak. Antara tahun 1975 dan 2008, meningkat tiga kali ganda dari sekitar 12 kilogram menjadi 39 kilogram. Tetapi adakah produk sejuk beku sihat? Dan apa yang perlu anda ingat semasa menyimpan, mencairkan dan menyiapkan produk? Kami menjawab soalan yang paling penting.

Makanan sejuk beku

Istilah makanan sejuk beku merangkumi makanan yang telah diawetkan secara mendalam pembekuan. Yang penting secara mendalam pembekuan adakah proses itu secepat mungkin. Ini kerana hanya kristal ais kecil yang terbentuk di dalam sel dan ruang antar sel, yang tidak menyebabkan kerosakan. Bila pembekuan perlahan-lahan, sebaliknya, kristal ais yang lebih besar terbentuk dan sel-sel mungkin musnah. Sekiranya sel-sel rosak semasa pembekuan, maka rasa dan ketekalan makanan akan berubah. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan makanan sejuk beku yang dicairkan dengan perlahan dan lembut. Sebagai tambahan, vitamin dan nutrien lain sangat terpelihara di sini. Nutrien yang terdapat dalam makanan dapat diawetkan terutama dengan apa yang disebut pembekuan letupan - yang kini merupakan proses pembekuan terpantas. Dalam proses ini, makanan dibekukan pada suhu minus 30 darjah. Ini dengan cepat membentuk lapisan nipis dan beku di sekitar makanan, yang menghalang cecair atau nutrien keluar.

Kualiti makanan sejuk beku

Makanan beku sangat lembut berbanding kaedah pemeliharaan lain. Lebih cepat makanan tertentu dibekukan, semakin baik kualitinya. Untuk mengekalkan kualiti produk sejuk beku, adalah mustahak sejuk rantai tidak terganggu. Itulah sebabnya makanan sejuk beku hanya boleh dimasukkan ke dalam troli pada akhir perjalanan membeli-belah. Sekiranya perjalanan jauh ke rumah atau suhu luar yang tinggi, produk beku harus diangkut dalam beg bertebat. Sekiranya beg seperti itu tidak berada di tangan, beberapa produk beku hendaklah disimpan berdekatan untuk menyimpannya dengan lebih baik sejuk. Selain itu, anda juga harus memperhatikan aspek berikut ketika membeli produk sejuk beku:

  • Jangan beli produk yang bungkusannya rosak.
  • Periksa suhu pembeku - selalunya ia mengandungi termometer: Suhu sekurang-kurangnya minus 18 darjah.
  • Jangan beli produk yang disimpan di atas tanda timbunan. Penyejukan yang mencukupi tidak dapat dijamin lagi.
  • Periksa kebersihan peti sejuk beku: jika ais telah terbentuk di dalam dada, ini boleh mengganggu penyejukan.

Sayuran sejuk beku yang sihat

Sayuran beku dianggap sebagai alternatif yang sihat untuk sayur-sayuran segar, kerana pembekuan cepat mengekalkan banyak vitamin dan mineral. Itulah sebabnya kandungan nutrien sayur-sayuran beku jauh lebih tinggi daripada sayur-sayuran yang disimpan di dalam balang atau tin. Sebenarnya, sayur-sayuran beku sering mempunyai lebih banyak nutrien daripada buah-buahan segar atau sayur-sayuran yang telah disimpan pada suhu bilik selama beberapa hari. Ini kerana cahaya dan panas menyebabkan kandungan nutrien turun dengan ketara dari masa ke masa. Sebagai tambahan kepada nutrien, yang rasa dan konsistensi sayur-sayuran hampir dipelihara sepenuhnya apabila produk dibekukan dengan cepat. Lebih-lebih lagi, tidak pengawet diperlukan untuk memelihara sayur-sayuran beku. Untuk memastikan bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran beku masih menjadi makanan berharga setelah pencairan, kriteria kualiti yang ketat berlaku semasa pengeluaran. Ini termasuk yang sempurna keadaan bahan mentah, penuaian pada masa yang tepat untuk matang, dan pemprosesan makanan yang cepat. Sebelum beku, sayur-sayuran juga biasanya dikisar untuk memanjangkan jangka hayatnya dan mengurangkan bilangan kuman. Sihat atau tidak sihat?

Buka makanan sejuk beku siap

Oleh itu, walaupun buah-buahan dan sayur-sayuran beku pasti boleh dianggap sihat, makanan sejuk beku lebih penting: Ini kerana makanan siap pakai biasanya dibuat di makmal dengan menggunakan pewarna, perasa, pengawet, penambah rasa dan pengikat. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan besar antara produk individu dalam makanan sejuk beku siap. Sebagai contoh, ujian kualiti oleh Stiftung Warentest mendapati bahawa beberapa makanan siap hampir tidak mempunyai bahan tambahan. Itulah sebabnya sangat penting untuk memperhatikan kualiti produk ketika datang ke makanan beku siap pakai. Namun, secara umum, ramuan individu untuk menu masakan rumah mungkin berasal dari peti sejuk, tetapi lebih baik dilakukan tanpa makanan beku siap pakai.

Petua untuk mencairkan makanan sejuk beku:

Untuk mengekalkan kualiti makanan sejuk beku, ingat petua berikut semasa mencairkan:

  • Sentiasa mencairkan makanan beku di dalam peti sejuk. Pada suhu yang lebih tinggi, barang mungkin merosakkan.
  • Semasa pencairan, pastikan makanan kering dan tidak bersentuhan dengan cecair pencairan. Ini sangat penting untuk unggas, kerana salmonella boleh mengumpul dalam pencairan air.
  • Memproses produk beku dalam masa 24 jam selepas pencairan, jika boleh.
  • Sayuran beku tidak boleh dicairkan, tetapi disediakan semasa masih beku, jika tidak, mungkin terdapat kehilangan nutrien. Untuk memastikan ini serendah mungkin, sayur-sayuran beku hendaklah dimasak sebentar, tetapi panas.
  • Sebagai tambahan kepada sayur-sayuran beku, banyak produk sejuk beku lain seperti pizza, produk kentang, makanan ringan atau roti boleh disediakan dalam keadaan beku.
  • Produk yang dimakan sejuk - seperti ikan salai, buah atau pai - sebaliknya, mesti dicairkan sepenuhnya.

Makanan beku - pembekuan semula jadi mungkin?

Makluman bahawa produk beku tidak boleh dibekukan semula setelah pencairan tidak boleh hilang pada produk beku. Menurut Institut Makanan Beku Jerman, makanan pembekuan yang telah dicairkan sekali boleh dilakukan dalam keadaan tertentu - terutamanya dengan makanan yang dimasak atau dipanaskan. Penting agar produk yang dicairkan dibekukan kembali secepat mungkin: Ini kerana mikroorganisma merebak dalam keadaan dicairkan dan makanan boleh merosakkan jika disimpan di dalam peti sejuk untuk jangka masa yang lebih lama. Sebelum dimakan, produk yang dibekukan semula harus dipanaskan dengan teliti untuk membunuh kemungkinan kuman. Walau bagaimanapun, kualiti produk biasanya menderita akibat pembekuan semula, kerana ia tidak menyejuk dengan cepat di dalam peti sejuk sendiri seperti yang berlaku semasa pembekuan letupan. Di samping itu, nutrien penting hilang. Oleh itu, bahagian yang diperlukan harus selalu diperkirakan seakurat mungkin dan pembekuan semula produk harus dielakkan.

Kualiti makanan sejuk beku

Suhu penyimpanan produk sejuk beku yang dihasilkan industri mestilah minus 18 darjah atau lebih rendah. Ais krim tidak dikira sebagai makanan sejuk beku kerana ini boleh disimpan pada suhu yang lebih tinggi. Semasa operasi pemindahan - misalnya semasa pengangkutan - penyimpangan hingga tiga darjah dibenarkan. Bahkan makanan sejuk beku tidak disebut sebagai makanan sejuk beku, tetapi sebagai makanan sejuk beku. Mereka mempunyai jangka hayat yang lebih pendek kerana disimpan pada suhu yang lebih tinggi. Di samping itu, kualiti produk sejuk beku juga lebih rendah, kerana produk ini membeku lebih perlahan daripada produk sejuk beku dari kedai. Sebelum produk sejuk beku masuk ke pasaran, produk mesti dilabel seperti itu, misalnya, dengan perkataan 'beku' atau 'beku'. Di samping itu, pembungkusan mesti dapat menunjukkan tarikh yang terbaik dan suhu penyimpanan yang disyorkan.