Bahu beku | Rawatan Fisioterapi untuk bahu yang dikalsifikasi

Bahu beku

Bahu beku adalah keadaan di mana kapsul bahu membengkak dan mengeras, sangat menyekat kebebasan pergerakan bahu. Bahu beku sering tersilap disebut artritis. Walau bagaimanapun, ia mempengaruhi beberapa sendi dan bahu beku hanya mempengaruhi sendi bahu.

Biasanya hanya satu bahu yang terkena penyakit radang. Di bahu beku, tisu parut berkembang di kapsul sendi, yang menebal dan mengerasnya, meninggalkan ruang untuk pergerakan yang lebih sedikit. Penyebab sebenar bahu beku tidak diketahui dengan tepat, tetapi dalam kebanyakan kes penyakit ini disebabkan oleh kecederaan sebelumnya yang disertai dengan sekatan pergerakan bahu. Faktor risiko selanjutnya adalah: Umur lebih dari 40 tahun Jantina, 70% dari mereka yang terkena adalah wanita Pembedahan sebelumnya dari sendi bahu Keadaan yang sedia ada seperti kencing manis, hipotiroidisme, penyakit kardiovaskular atau penyakit Parkinson Gejala khas bahu beku adalah kekal kesakitan, perasaan kekakuan dan pergerakan terhad sendi bahu.

Gambaran klinikal dicirikan oleh tiga fasa, iaitu kesakitan fasa, fasa pengerasan dan fasa pencairan. Bahu yang beku biasanya hilang dengan sendirinya setelah 2 tahun selewat-lewatnya.

  • Umur lebih dari 40 tahun
  • Jantina, 70% daripada mereka yang terkena adalah wanita
  • Pembedahan sendi bahu sebelumnya
  • Keadaan yang sudah ada seperti diabetes, hipotiroidisme, penyakit kardiovaskular atau penyakit Parkinson

Ringkasan

Ringkasnya, dapat dikatakan bahawa bahu yang dikalsifikasi sangat menyakitkan dalam keadaan biasa dan boleh menghalang orang yang terkena dalam kehidupan sehariannya, tetapi biasanya hilang dengan sendirinya. Sekiranya ini tidak berlaku, ada sejumlah pendekatan terapi dan ubat-ubatan yang dapat memberikan kelegaan. Walau apa pun, masuk akal untuk melakukan latihan mobilisasi sendiri dan untuk mengelakkan postur melegakan sebanyak mungkin untuk mengelakkan kerosakan kekal atau timbulnya masalah baru. Sekiranya anda tidak pasti, jangan ragu untuk meminta nasihat doktor atau ahli terapi anda.