Vaksinasi FSME: Faedah, Proses, Risiko

Apakah vaksinasi TBE?

Vaksinasi TBE (secara bahasa sehari-hari: vaksinasi kutu) ialah vaksin perlindungan terhadap meningoencephalitis awal musim panas. Jangkitan virus bawaan kutu ini jarang berlaku, tetapi boleh membawa akibat yang serius: Virus boleh menyebabkan keradangan meninges, otak dan saraf tunjang. Ini boleh menyebabkan akibat neurologi yang berpanjangan atau kekal seperti lumpuh. Dalam kes yang jarang berlaku, TBE malah membawa kepada kematian.

Vaksinasi TBE hanya menghalang jangkitan virus TBE – ia tidak memberikan perlindungan terhadap patogen bawaan kutu lain (seperti bakteria penyakit Lyme)!

Siapa yang patut menerima vaksinasi TBE?

Vaksinasi TBE disyorkan di Jerman oleh pihak berkuasa yang bertanggungjawab (Institut Robert Koch) untuk orang berikut:

  • Kumpulan pekerjaan yang boleh bersentuhan dengan virus TBE semasa kerja mereka: Ini termasuk, contohnya, perhutanan, pemburu, pekerja perhutanan, pekerja pertanian dan pekerja makmal perubatan.

Kawasan berisiko TBE

Negara Eropah lain di mana virus TBE merebak secara meluas termasuk Austria, Switzerland, Hungary, Republik Czech, Croatia, Poland, Sweden dan Finland. Sebaliknya, risiko penularan TBE adalah sangat rendah di Itali, Perancis, Norway dan Denmark, sebagai contoh.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kawasan di Jerman dan di luar negara yang terdapat risiko jangkitan TBE dalam artikel kawasan TBE.

Bagaimanakah vaksinasi TBE diberikan?

Dua vaksin TBE yang tersedia dianggap setara dan boleh ditukar ganti. Walau bagaimanapun, vaksin TBE yang sama harus sentiasa digunakan untuk imunisasi asas dan suntikan penggalak, jika boleh.

Imunisasi asas TBE

Sebagai tambahan kepada jadual vaksinasi standard ini, terdapat juga jadual vaksinasi pantas (contohnya, untuk perjalanan ke kawasan berisiko TBE yang dirancang dengan notis singkat). Bergantung pada vaksin yang digunakan, doktor memberikan dos vaksinasi kedua seawal 14 hari selepas dos pertama dan ketiga lima hingga dua belas bulan selepas suntikan kedua, seperti dalam skim standard. Atau vaksin kedua diberikan seawal tujuh hari selepas dos pertama dan dos ketiga 14 hari selepas kedua.

Vaksinasi TBE: penggalak

Untuk satu vaksin, penggalak pertama akan diberikan tiga tahun selepas imunisasi asas - tidak kira sama ada ia diberikan mengikut jadual standard atau jadual vaksinasi pantas. Vaksinasi penggalak TBE yang seterusnya hendaklah diberikan pada selang lima tahun untuk orang yang berumur antara 16 dan di bawah 60 tahun. Orang yang berumur 60 tahun atau lebih harus mendapat penggalak TBE setiap tiga tahun.

Vaksinasi TBE: kanak-kanak

Pada kanak-kanak, meningoencephalitis awal musim panas biasanya sembuh tanpa akibat. Namun begitu, perlindungan vaksinasi adalah penting untuk mereka: Kanak-kanak banyak bermain di luar rumah – di hutan dan padang rumput – dan oleh itu lebih kerap digigit kutu. Oleh itu, kebarangkalian jangkitan TBE adalah lebih tinggi di kalangan mereka berbanding orang dewasa.

Sebagai langkah pencegahan, kanak-kanak boleh diberi vaksin TBE sejak hari lahir pertama mereka. Terdapat juga dua vaksin TBE khas yang tersedia untuk kanak-kanak:

Jadual vaksinasi dipercepatkan adalah sama seperti untuk vaksin dewasa yang sepadan (lihat di atas).

  • Kedua, terdapat vaksin untuk kanak-kanak berumur 1 hingga 15 tahun. Jadual vaksinasi standard dan dipercepatkan adalah sama seperti untuk vaksin dewasa yang sepadan.

Vaksinasi TBE: kesan sampingan

Selalunya, vaksinasi TBE menyebabkan kesan sampingan di tapak suntikan (kemerahan, bengkak, sakit). Selain itu, ketidakselesaan umum mungkin berlaku dalam beberapa hari pertama selepas vaksinasi, seperti peningkatan suhu, pengsan, demam, sakit kepala, sakit otot atau sendi, lesu atau ketidakselesaan gastrousus. Kesan sampingan sedemikian biasanya berlaku hanya selepas dos pertama vaksin, dan kurang kerap selepas suntikan lanjut. Di samping itu, mereka tidak lama lagi mereda dengan sendirinya.

Jika vaksinasi TBE mencetuskan kesan sampingan, seseorang itu harus memaklumkannya kepada doktor sebelum pelantikan vaksin seterusnya.

Vaksinasi TBE: kos

Penanggung insurans kesihatan awam biasanya membayar vaksin TBE untuk orang yang tinggal di kawasan berisiko. Bagi kumpulan pekerjaan tertentu (seperti perhutanan), majikan biasanya menanggung kos vaksinasi.