Asid fumaric: Kesan, kawasan aplikasi, kesan sampingan

Bagaimana asid fumaric berfungsi

Dari sudut kimia, asid fumarik ialah asid dikarboksilik dengan empat atom karbon. Ia digunakan dalam industri farmaseutikal untuk pengeluaran garam dadah (cth. clemastine fumarate). Esternya (= sebatian yang terbentuk daripada asid organik dan alkohol dengan membelah air), yang dipanggil fumarat, digunakan secara perubatan untuk rawatan multiple sclerosis (MS) dan psoriasis.

Asid fumarik & pelbagai sklerosis

Sklerosis berbilang adalah penyakit radang pada lapisan penebat di sekeliling laluan saraf dalam tubuh manusia. Saraf di otak dan saraf tunjang sangat terjejas. Kerana penebat saraf dipecahkan secara beransur-ansur, berkas saraf yang sering padat itu gagal dan tidak berfungsi - serupa dengan kabel elektrik.

Setakat punca penyakit berkenaan, pakar menganggap bahawa dalam kebanyakan kes sistem imun badan sendiri menyerang lapisan penebat dan menyebabkan ia rosak atau badan menghadapi masalah membina lapisan pelindung yang sangat kompleks ini di sekeliling saraf.

Salah satu ubat ini mengandungi ester asid fumaric yang dipanggil dimetil fumarat, yang dibangunkan supaya bahan aktif dapat diserap dengan lebih baik melalui dinding usus ke dalam darah. Sebatian monometil fumarat, yang sebenarnya aktif, mula-mula terbentuk di dalam badan - oleh itu dimetil fumarat adalah prodrug (pendahulu sesuatu ubat).

Bahan aktif digunakan dalam rawatan bentuk penyakit tertentu - MS yang berulang-remit. Dalam kes ini, penyakit itu berlaku secara berulang. Antara kambuh, gejala MS hilang sepenuhnya atau sebahagiannya.

Diroxime fumarate, satu lagi ester asid fumarat, adalah satu lagi terbitan kelas ubat ini yang metabolit aktifnya juga monometil fumarat. Oleh kerana kurang metanol terbentuk dalam badan apabila diroxime fumarate diaktifkan, adalah diharapkan ini akan menghasilkan toleransi yang lebih baik dalam saluran gastrousus.

Rawatan dengan asid fumaric juga menyebabkan lebih sedikit utusan radang yang dikeluarkan oleh sistem imun, yang akhirnya menghalang perkembangan penyakit.

Asid fumarik & psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit yang tidak berjangkit dan radang di mana tompok-tompok kulit yang memerah, bersisik, biasanya sebesar tapak tangan, terbentuk pada lutut dan siku. Kawasan ini selalunya sangat gatal.

Proses keradangan membawa kepada peningkatan pembentukan kulit baru, tetapi sel-sel kulit masih terlalu melekat antara satu sama lain untuk dikeluarkan secara sekata. Ini menyebabkan skala tipikal terbentuk. Pakar percaya bahawa peningkatan bilangan sel imun juga boleh didapati di kawasan yang terjejas, yang sebahagiannya bertanggungjawab untuk tindak balas keradangan.

Andaian ini disokong oleh peningkatan risiko perubahan sendi radang (kononnya psoriatic arthritis) dalam perjalanan penyakit selanjutnya. Ia menunjukkan bahawa psoriasis adalah penyakit sistemik, di mana perubahan kulit hanya mencerminkan bahagian penyakit yang boleh dilihat.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Selepas pengambilan, fumarat ditukar dengan pantas oleh enzim ke dalam bentuk aktif monometil fumarat. Bahan asal tidak dapat dikesan dalam darah.

Sekitar 60 peratus bahan aktif dihembus sebagai karbon dioksida. Selebihnya dikumuhkan terutamanya melalui buah pinggang dalam air kencing.

Bilakah asid fumarik digunakan?

Derivatif asid fumaric digunakan untuk merawat

  • pesakit dewasa dengan multiple sclerosis yang berulang-remit
  • pesakit dewasa dengan psoriasis sederhana hingga teruk yang rawatan luaran (topikal), contohnya dengan krim, tidak mencukupi dan terapi sistemik (cth. dengan tablet) diperlukan

Oleh kerana kesan anti-radangnya, ia digunakan secara jangka panjang.

Bagaimana asid fumarik digunakan

Dos yang lebih tinggi digunakan untuk rawatan MS daripada untuk rawatan psoriasis:

Pesakit sklerosis berbilang bermula dengan 120 miligram dimetil fumarat dua kali sehari. Selepas seminggu, dos meningkat kepada 240 miligram dua kali sehari.

Untuk diroxime fumarate, dos permulaan ialah 231 miligram dua kali sehari. Selepas seminggu, dos dinaikkan kepada dos penyelenggaraan yang disyorkan sebanyak 462 miligram dua kali sehari.

Dos yang lebih rendah digunakan untuk rawatan psoriasis. Terdapat juga "pek permulaan" dos rendah. Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, dos perlahan-lahan meningkat daripada satu kepada tiga tablet sehari selama tiga minggu.

Dalam pek kedua, lebih kuat, dos meningkat sebanyak satu tablet seminggu selama enam minggu. Sekiranya kesan terapeutik penuh dicapai lebih awal, dos tidak perlu ditingkatkan lagi. Di sini juga, adalah dinasihatkan untuk mengambil tablet semasa atau sejurus selepas makan.

Apakah kesan sampingan asid fumaric?

Kesan sampingan yang paling biasa (dalam lebih daripada satu daripada sepuluh orang yang dirawat) adalah rasa panas dan aduan gastrousus seperti sakit perut, senak dan loya. Ini mungkin hanya berlaku pada mulanya, tetapi juga boleh muncul semula secara ringkas semasa rawatan dengan asid fumarik.

Kesan sampingan lain asid fumaric (dalam satu daripada sepuluh hingga seratus pesakit) termasuk perubahan dalam kiraan darah, gatal-gatal, ruam kulit dan peningkatan perkumuhan protein dalam air kencing (petunjuk masalah buah pinggang).

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil asid fumarik?

Kontraindikasi

Asid fumarik dan derivatifnya tidak boleh diambil dalam kes sklerosis berbilang berikut:

  • Hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat

Kontraindikasi untuk rawatan psoriasis (yang hanya dimetil fumarat yang diluluskan) adalah

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat
  • penyakit teruk saluran gastrousus
  • disfungsi hati atau buah pinggang yang teruk
  • Kehamilan dan menyusu

Interaksi

Oleh kerana asid fumaric dan derivatifnya boleh memberi kesan negatif ke atas fungsi buah pinggang, tiada bahan aktif lain yang mempunyai kesan sampingan yang serupa harus diambil semasa rawatan. Ini termasuk, sebagai contoh, methotrexate (ubat rematik dan kanser), retinoid (ubat jerawat) dan cyclosporin (imunosupresan, contohnya selepas pemindahan organ).

Pengambilan serentak alkohol dengan kandungan alkohol lebih daripada 30 peratus boleh mempercepatkan kadar pembubaran dan dengan itu membawa kepada peningkatan kesan sampingan gastrousus.

Sekatan umur

Oleh kerana pengalaman penggunaan yang tidak mencukupi pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun, ia tidak disyorkan dalam kes ini.

Kehamilan dan menyusu

Ubat yang mengandungi fumarat untuk rawatan psoriasis adalah kontraindikasi semasa kehamilan dan penyusuan, kerana pengalaman penggunaannya hanya terhad. Di samping itu, kajian haiwan telah menunjukkan kesan yang mengancam kesuburan dan merosakkan kesuburan (toksikan pembiakan).

Menurut pakar, prednisolone atau ciclosporin adalah ubat pilihan untuk kursus psoriasis yang teruk. Dalam multiple sclerosis, interferon beta-1a atau interferon beta-1b dan glatiramer acetate disyorkan sebagai terapi asas imunomodulasi semasa mengandung dan menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan asid fumaric

Semua persediaan yang mengandungi asid fumaric dan terbitannya boleh didapati dengan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland.

Berapa lama asid fumaric telah diketahui?

Asid fumaric pertama kali ditemui dalam kulat Boletus pseudoignarius dan telah diekstrak dalam bentuk tulen daripada pengasapan biasa (tumbuhan daripada keluarga popi) pada tahun 1832. Pengasapan biasa telah digunakan pada zaman dahulu sebagai tumbuhan ubatan untuk merawat kekejangan di saluran penghadaman dan pundi hempedu, sembelit dan keadaan kulit.

Berdasarkan pengalaman ini, terapi psoriasis dengan asid fumaric telah dibangunkan pada tahun 1970-an oleh doktor Günther Schäfer. Asid fumaric tidak diluluskan untuk rawatan MS sehingga 2013, selepas bahan aktif dan derivatifnya terbukti berkesan dalam ujian klinikal.