Fungsi tendon Achilles | Tendon Achilles

Fungsi tendon Achilles

Sekiranya otot trisep surae berkontraksi, ini membawa - melalui Tendon Achilles - untuk fleksi plantar. Ini adalah pergerakan yang anda lakukan semasa anda berdiri berjinjit. Otot dengan itu Tendon Achilles juga terlibat dalam supinasi (memusingkan kaki ke dalam, seperti ketika anda melihat telapak kaki anda).

Refleks tendon Achilles

Ujian Tendon Achilles refleks adalah sebahagian daripada pemeriksaan standard pesakit dalam neurologi. Di sini, pemeriksa biasanya meregangkan otot pesakit (dan juga tendon) sedikit dengan menekan / menarik kaki depan sedikit ke atas dan kemudian memukul tendon dengan tukul refleks. Sekiranya refleks utuh, kaki bergerak ke arah tanah (fleksi plantar). Refleks dihubungkan melalui saraf tibial dan saraf tunjang segmen S1 dan S2.

Menamakan tendon Achilles

Achill (Achilleus) adalah pahlawan mitologi Yunani yang fana sebagai anak seorang ibu ilahi dan bapa manusia. Ibunya, Thetis, bagaimanapun, ingin menjadikannya paling tidak kebal dan untuk tujuan ini, dia memandikannya di sungai Styx, yang memisahkan dunia bawah dari neraka. Tetapi tumit yang dipegangnya ketika merendamnya tidak bersentuhan dengan air dan dengan itu menjadi satu-satunya tempat yang rentan,Titik kelemahan". Kemudiannya, itu adalah panah beracun yang memukulnya di sana dan membunuhnya.

Meregangkan tendon Achilles

Terutama pada tendon Achilles, pemendekan tendon sering berlaku, yang boleh menjadi sangat menyakitkan. Terapi terbaik untuk aduan akut adalah regangan bersenam, jika boleh beberapa kali sehari dan selama kira-kira 30 saat setiap kali. Sebagai contoh, dengan lunge ke hadapan yang sederhana, ketika kaki bahagian yang terkena berada di belakang, a regangan tendon Achilles dapat dicapai.

Untuk melakukan ini, luruskan bahagian atas badan dan bengkokkan bahagian depan kaki, kaki belakang berdiri dengan kuat di lantai dan tumit ditekan ke bawah. Dalam kehidupan seharian, langkah sesuai untuk regangan tendon Achilles dengan berdiri di atas tangga dengan kaki depan sahaja dan membiarkan tumit yang terkena perlahan-lahan digantung di tepi. Sekiranya anda mengalami kesakitan semasa melakukan regangan, anda harus segera berhenti meregang dan dapatkan nasihat fisioterapeutik. Tetapi keradangan kronik tendon Achilles, seperti yang sering terjadi pada atlet, dapat dirawat dengan cara seperti itu senaman regangan dan juga kesakitan sering dikaitkan dengannya menurun.

Meruncing tendon Achilles

Mengetik adalah penggunaan pelekat yang berfungsi plaster pita yang tidak melumpuhkan sepenuhnya yang dirawat sendi atau otot, tetapi hanya mencegah pergerakan yang tidak diingini atau berlebihan. Dengan cara ini, pembalut pita dapat menyokong kestabilan alat otot dan tulang. Berkenaan dengan tendon Achilles, mengetuk dapat membantu kesakitan, memendekkan dan melatih terlalu banyak, tetapi memainkan peranan penting dalam pencegahan aduan tendon Achilles.

Agar a pembalut pita untuk benar-benar memenuhi fungsinya, ia harus diterapkan di bawah bimbingan profesional. Pita berbentuk jalur tersekat selari dengan tendon Achilles di tulang belakang, tulang betis belakang dan bawah kaki untuk melegakan tendon Achilles dan menstabilkan buku lali. Keputusan untuk a pembalut pita tendon Achilles juga harus selalu dibuat oleh doktor atau ahli terapi.

A kinesiotape pembalut tidak memberikan sokongan untuk tendon Achilles, itu bukan pengganti pembalut belat atau tendon Achilles, hanya dapat menghilangkan rasa tidak selesa dan sakit. Kecederaan akut dan bengkak atau kecederaan luaran bertentangan dengan penggunaan a pembalut pita dan harus diperiksa oleh doktor atau ahli fisioterapi. Mengetuk juga tidak lagi mencukupi untuk radang tendon Achilles atau sebahagian air mata tendon Achilles. Hanya pada tahap akhir pemulihan selepas terapi, pita boleh digunakan lagi sebagai sokongan mekanikal untuk tendon Achilles untuk menstabilkan buku lali.