Kulat: Penyakit Kulat

Kira-kira 1.2 juta spesies kulat yang diketahui terdapat di mana-mana di persekitaran kita. Sebilangan kulat hidup kulit dan selaput lendir, yang lain sangat sedap atau digunakan untuk tujuan perubatan. Hanya beberapa ratus kulat yang boleh menyebabkan penyakit. Tidak selalu mudah untuk mengesan pelakunya. Kulat adalah bentuk kehidupan yang bukan berasal dari tumbuhan dan juga haiwan. Mereka uniselular atau multiselular dan mempunyai tingkah laku metabolik yang sangat istimewa. Terdapat pelbagai jenis kulat berguna, yang berfungsi sebagai cendawan yang boleh dimakan atau untuk pengeluaran makanan dan minuman, serta produk perubatan dan farmaseutikal (misalnya, antibiotik).

Spesies kulat penyebab mikosis.

Hanya sebilangan kecil kulat yang boleh menyebabkan penyakit akut atau kronik (mycoses) pada manusia, haiwan, atau tumbuhan. Kemungkinan ini sebahagiannya bergantung pada jenis kulat dan kemampuan metabolisme mereka, dan sebahagiannya pada inang dan pertahanannya. Sebilangan kulat hanya menjadi patogen apabila sistem imun dilemahkan. Kulat patogen berpotensi dibahagikan kepada tiga kategori:

  • Dermatofit mempengaruhi kulit dan lampirannya seperti rambut and kuku.
  • Kulat tumbuh (ragi) menyebabkan jangkitan pada kulit and organ dalaman (selalunya sekiranya berlaku kekurangan imun).
  • Acuan (kulat filamen) terutamanya mempengaruhi organ dalaman, mungkin terdapat dalam makanan dan bentuk yang manja kanser-menyebabkan toksin (aflatoksin).

Di samping itu, banyak spesies kulat yang lebih tinggi mengandungi racun yang boleh menyebabkan gejala keracunan yang teruk hingga membawa maut apabila dimakan. Di Jerman, kulat daun ubi adalah penyebab keracunan jamur yang paling biasa.

Alergi terhadap cendawan

Untuk membiak, kulat membentuk spora yang disebut, yang boleh menyebabkan alahan pada sesetengah orang jika disedut. Terdapat juga struktur di permukaan kulat yang boleh mencetuskan reaksi alergi. Ini sangat pelbagai - kulat boleh mempunyai hingga 100 bahan yang berbeza. Oleh itu, pengesanan alahan-menghidupkan bahan tidak mudah.

Sebab-sebab gejala alahan yang sangat biasa seperti rhinitis, konjunktivitis, luka kulit and asma adalah acuan tertentu. Dalam perubatan alam sekitar, mereka sering dipertanggungjawabkan untuk "sindrom bangunan sakit", Iaitu aduan yang dicetuskan dengan menghirup udara dalaman yang tercemar dengan bahan pencemar.

Walau bagaimanapun, pengambilan cendawan juga boleh mencetuskan alahan atau reaksi intoleransi pada individu yang sensitif, terutamanya terhadap protein cendawan (contohnya, sekiranya shiitake cendawan). Bentuk khas yang jarang berlaku intoleransi makanan kepada cendawan adalah intoleransi trehalosa kongenital. Dalam hal ini, trehalosa yang terkandung dalam cendawan tidak dapat dicerna, sehingga parah cirit-birit selepas pengambilan cendawan. Pada sesetengah orang, hubungan juga menyebabkan ruam pada kulit (misalnya, dengan mentega cendawan).