Kulat: Jangkitan Kulat (Mycoses)

Kulat pandai menyesuaikan diri dengan keadaan persekitarannya. Walaupun begitu, mereka biasanya lebih menyukai persekitaran tertentu. Mereka sangat suka lembap, hangat dan gelap. Terutama di Eropah, mereka biasanya tidak mencetuskan jangkitan sehingga ada kerosakan sebelumnya, penyakit, atau kekurangan imun pada tuan rumah. Ini secara teknikal disebut sebagai "patogenik fakultatif".

Walau bagaimanapun, di lintang lain seperti Afrika atau Amerika Selatan, spesies kulat agresif seperti histoplasma juga didapati menyebabkan penyakit walaupun pada individu yang sihat ("mewajibkan patogenik").

Mycoses tempatan dan mycoses sistemik

Secara kasar, dua bentuk jangkitan kulat dapat dibezakan: Pertama, mycosis tempatan yang lebih dangkal kulit dan membran mukus, dan kedua, mycosis sistemik, iaitu, jangkitan organ dalaman:

  1. Mycoses tempatan: wakil yang paling biasa adalah kaki atlet dan kulat kuku (terutamanya disebabkan oleh dermatofit). Ia disebarkan dari orang ke orang, biasanya oleh spora di kecil kulit serpihan yang ditumpahkan oleh semua orang. Itulah sebabnya mengapa anda sering dijangkiti di tempat berjalan kaki tanpa alas kaki dan di mana terdapat iklim yang menyenangkan bagi kulat, iaitu berenang kolam, sauna dan (hotel) pancuran mandian. Terutama berisiko adalah orang yang mengalami kerosakan awal kulit atau kekurangan imun.
  2. Mycoses sistemik: Mycosesic sistemik dipicu oleh jamur ragi atau jamur dan sering mempengaruhi saluran gastrointestinal, paru-paru atau bahkan otak.

Jenis mycoses sistemik yang paling biasa

Yang paling biasa di Eropah adalah:

  • Candida albicans: Pada kira-kira separuh daripada populasi, ragi ini dapat dikesan di saluran gastrousus. Sekiranya pertahanan dilemahkan, mereka boleh merebak dan menyebabkan rasa tidak selesa. Gambaran klinikal juga dikenali sebagai sariawan. Orang yang berisiko, misalnya, penderita diabetes, pesakit dengan penyakit usus atau orang yang harus minum ubat tertentu (beberapa antibiotik, kortison). Di kawasan yang diliputi menunjukkan lapisan putih - sebagai contoh, di mulut dan tekak, di kerongkongan, di faraj atau - pada bayi - di kawasan lampin.
  • Aspergillus (“ray fungus”) membentuk racun dalam makanan berjamur (aflatoksin), pemicu, misalnya, di AIDS pesakit gambar klinikal teruk. Penyakit ini juga kerap berlaku sumsum tulang dan pemindahan organ atau di leukemia. Terdapat risiko kulat sepsis, sehingga banjir seluruh organisma dengan patogen yang terdapat di darah.
  • Cryptococcus neoformans tersebar luas, terutama pada kotoran burung dan tanah pot, disedut dengan habuk dan boleh merebak ke seluruh badan, terutama di otak, dalam keadaan sakit parah.