Fungsi karbohidrat

Walaupun tubuh manusia dapat menghasilkan glukosa semasa glukogenesis, ia tidak mampu mensintesis karbohidrat dan oleh itu bergantung pada pengambilan makanan. Di kawasan bentuk gula yang berbeza, terdapat perbezaan antara

  • Monosakarida (gula sederhana),
  • Gula berganda (disakarida),
  • Gula berganda (oligosakarida) dan
  • Gula berganda (polisakarida).

Apabila dimakan melalui makanan, bentuk gula yang berlainan disenaraikan di sini sebagai contoh untuk menggambarkan perbezaannya. Monosakarida, misalnya, tergolong dalam kumpulan monosakarida: Glukosa, fruktosa dan galaktosa, yang terdapat dalam pelbagai buah dan madu.

Mereka membentuk asas untuk pelbagai sakarida. Untuk disakarida tergolong: Maltosa (misalnya dalam bir malt, terbentuk dari molekul glukosa), sakarosa (misalnya dalam tebu atau gula bit; dari glukosa dan fruktosa) dan laktosa, yang terdiri daripada glukosa dan galaktosa.

dan biasa mungkin lebih dikenali sebagai gula susu. Juga oligosakarida (pelbagai gula) terbentuk dari monosakarida. Gula berganda (polisakarida) sebagai molekul yang sangat kompleks, terdiri daripada banyak monosakarida, dianggap sebagai simpanan gula dalam organisma.

Bergantung pada jenis dan komposisi monosakarida, perbezaan dibuat antara polisakarida yang terdapat dalam bijirin, beras dan kentang dalam bentuk kanji, misalnya. Karbohidrat biasanya dimakan dengan makanan, tetapi biasanya sebagai disakarida dalam bentuk sukrosa atau laktosa atau sebagai polisakarida dalam bentuk kanji atau glikogen. Walau bagaimanapun, hanya monosakarida yang dapat diambil oleh sel, sehingga di- atau polisakarida mesti terlebih dahulu ditukar menjadi monosakarida.

Penukaran ini karbohidrat (pembelahan) berlaku di usus kecil lumen atau di usus kecil mukosa sel dan disebabkan oleh spesifik enzim. Setelah pembelahan, monosakarida yang dihasilkan dilepaskan ke aliran darah dan dengan demikian dapat dimetabolisme oleh sel. Tahap glukosa yang berterusan sangat penting bagi sel-sel yang memakan tenaga ini, sehingga glukosa mesti dianggap sebagai monosakarida yang paling penting dalam metabolisme karbohidrat.

Karbohidrat mewakili bahagian terbesar bahan organik di permukaan bumi. Mereka disintesis dari bahan bukan organik, iaitu karbon (c), oksigen (O) dan hidrogen (H) dalam proses fotosintesis dari air dan karbon dioksida dengan pembebasan oksigen. Walaupun terdapat pelbagai bentuk karbohidrat, komposisi molekulnya sama untuk kesemuanya.

Atom hidrogen dan oksigen berada dalam nisbah 2: 1. Fungsi karbohidrat dalam badan: Karbohidrat mudah diambil dari makanan. Mereka adalah komponen penting untuk memenuhi permintaan tenaga harian.

Seseorang menganggap perkadaran antara 50 dan 60%. Satu gram karbohidrat memberikan kira-kira 4.2 kkal. Nutrien asas boleh - jika terdapat lebihan bekalan - disimpan sebagai glikogen, biasanya pada otot dan hati, tetapi hanya dalam bentuk kecil.

Glikogen biasanya diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan sesuatu yang tertentu darah tahap gula dan oleh itu digunakan sebagai simpanan tenaga. Hanya apabila kedai-kedai ini habis badan akan mula membakar lemak atau protein. Walau bagaimanapun, penggantian ini tidak mungkin dilakukan dalam jangka masa panjang.

Badan ini berusaha menjadikan keadaan kecemasan dapat dilihat. Sekiranya darah paras gula terlalu rendah, misalnya, peredaran darah dapat menurun dan badan terasa lemah dan tidak sihat. Ini dapat ditentukan bahawa badan berusaha untuk menjaga darah tahap gula (= jumlah gula sederhana yang terdapat dalam darah) dalam had berterusan.

Oleh kerana had toleransi yang sempit, ia menjamin bekalan tenaga yang berterusan ke sel dan oleh itu prestasi badan. Siapa yang belum berusaha meningkatkan prestasi mereka (prestasi sekolah) dengan mengambil glukosa? Malangnya tidak semua badan berjaya menjaga ini gula darah pemalar tahap.

Contohnya ialah penyakit serius kencing manis mellitus (diabetes). Nama itu bermaksud pelbagai bentuk glukosa - gangguan metabolik. Umum bagi semua bentuk adalah kekurangan insulin, di mana pengambilan glukosa dalam sel-sel tubuh dikurangkan, pembentukan glikogen dipercepat, pengeluaran gula dari hati meningkat dan lipogenesis dikurangkan dengan peningkatan serentak kolesterol pembentukan.

Di samping itu, sintesis peptida dan protein dikurangkan dan, antara lain, pembentukan sebatian kaya tenaga berkurang. Pesakit yang menderita kencing manis mellitus terpaksa mengawal jumlah karbohidrat di dalamnya diet. Bentuk malabsorpsi karbohidrat juga dapat dibayangkan, misalnya: Laktosa intoleransi, dll. Di sini anda akan mendapat maklumat mengenai karbohidrat dan sukan

  • Homoglikans, terdiri daripada monosakarida yang selalu sama, seperti glikogen (eksklusif dari glukosa), dll.
  • Heteroglikan, terdiri daripada monosakarida yang berbeza.