Fungsi Protein

Seperti yang telah disebutkan, protein terdiri daripada banyak asid amino, yang dihubungkan bersama untuk membentuk rantai panjang mengikut prinsip peptida. Mereka dibawa masuk melalui pemakanan dan dipecah di saluran gastrointestinal menjadi rantai yang lebih kecil, yang disebut asid amino - dua atau asid amino - tiga rantai. Rantai asid amino yang lebih kecil ini diangkut melalui sistem pengangkutan khas ke darah dan akhirnya menjadi bentuk tisu yang berbeza di mana mereka akhirnya menghasilkan kesannya.

Dalam sukan, protein sangat penting kerana cara tindakan yang dikaitkan: peningkatan kadar asid amino di darah dikatakan menyebabkan penumpukan protein dalam sel otot, yang dikatakan mempunyai kesan anabolik (pembinaan otot). Selain pembentukan protein sel otot, iaitu kesan anabolik, juga diandaikan bahawa protein dalam sel berkurang pada masa yang sama (kesan katabolik). Kesan katabolik ini penting dalam konteks membina jisim otot.

Mengikut pengetahuan semasa, pengambilan protein yang disasarkan tidak dianggap sebagai pertumbuhan semula otot yang cepat. Peningkatan jisim otot juga tidak boleh dikaitkan dengannya. Oleh kerana protein belum dianggap mempunyai kesan positif tidak langsung terhadap prestasi, mereka dipanggil C tambahan.