Furosemide: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana furosemide berfungsi

Seperti semua diuretik gelung, furosemide adalah apa yang dipanggil "diuretik siling tinggi". Dengan diuretik sedemikian, perkumuhan air boleh ditingkatkan mengikut kadar dos dalam julat dos yang luas. Ini tidak boleh dilakukan dengan diuretik lain (cth. thiazides). Di sini, kesan maksimum berlaku selepas dos tertentu, yang tidak boleh dipergiatkan dengan peningkatan dos selanjutnya.

Darah ditapis dalam buah pinggang. Bahan buangan, bahan pencemar dan juga beberapa ubat ditapis dan akhirnya dikumuhkan dalam air kencing. Unit berfungsi terkecil dalam buah pinggang ialah nefron, yang terdiri daripada corpuscle renal dan tubul renal.

Nefron menapis molekul kecil daripada darah (protein darah dan sel darah kekal dalam darah). Air kencing primer yang terhasil masih tidak tertumpu dan tertumpu di dalam tubul renal melalui penyerapan semula air yang terkandung di dalamnya. Dalam proses itu, bahan lain yang penting untuk badan juga boleh ditapis dan diserap semula ke dalam darah (contohnya, glukosa, natrium, kalium dan ion klorida).

Bersama-sama dengan zarah bercas ini, sejumlah besar air juga dikumuhkan, yang merupakan kesan furosemide sebenar yang dimaksudkan. Apabila furosemide diberikan dalam dos yang tinggi, jumlah air kencing sehingga 50 liter sehari adalah mungkin. Peningkatan perkumuhan air menyebabkan tekanan darah menurun dan mengurangkan pengekalan air dalam badan.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Selepas pengambilan, kira-kira dua pertiga furosemide diserap dari usus ke dalam darah. Kesannya berlaku selepas kira-kira setengah jam.

Hanya sebahagian kecil bahan aktif dimetabolismekan dalam hati (kira-kira sepuluh peratus); selebihnya dikumuhkan tidak berubah - kira-kira satu pertiga dalam najis, baki jumlah dalam air kencing. Selepas kira-kira satu jam, separuh daripada bahan aktif telah dikeluarkan.

Bilakah furosemide digunakan?

Furosemide digunakan untuk:

  • pengekalan air dalam badan (edema) akibat penyakit jantung, buah pinggang, atau hati
  • kegagalan buah pinggang yang akan datang (kekurangan buah pinggang)

Bergantung pada penyakit yang mendasari, bahan aktif diambil hanya untuk masa yang singkat atau sebagai terapi jangka panjang.

Bagaimana furosemide digunakan

Dalam kebanyakan kes, dos 40 hingga 120 miligram furosemide sehari adalah mencukupi. Walau bagaimanapun, dalam kes individu dan bergantung kepada penyakit yang mendasari, doktor yang merawat mungkin menetapkan dos sehingga 500 miligram sehari.

Dalam terapi hipertensi, furosemide boleh digabungkan dengan ubat antihipertensi lain untuk mengurangkan kadar kesan sampingan dan meningkatkan keberkesanan rawatan.

Apakah kesan sampingan furosemide?

Dalam lebih daripada satu daripada sepuluh pesakit, kesan sampingan termasuk gangguan elektrolit (terutamanya paras natrium dan kalium yang diubah), kekurangan cecair, jumlah darah rendah dan tekanan darah, peningkatan paras lipid darah, dan peningkatan paras kreatinin darah.

Di samping itu, satu daripada sepuluh hingga satu daripada seratus pesakit mengalami peningkatan paras kolesterol darah dan asid urik, serangan gout, dan gejala akibat gangguan elektrolit (kejang betis, hilang selera makan, berasa lemah, mengantuk, kekeliruan, aritmia jantung, dsb. ).

Risiko gangguan elektrolit dan kekurangan cecair adalah lebih besar pada pesakit tua berbanding pesakit muda.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil furosemide?

Kontraindikasi

Furosemide tidak boleh digunakan dalam:

  • Kegagalan buah pinggang yang tidak bertindak balas terhadap terapi furosemide.
  • Koma hepatik dan prekursornya (koma hepaticum, praecoma hepaticum) yang dikaitkan dengan ensefalopati hepatik, iaitu, disfungsi otak akibat detoksifikasi yang tidak mencukupi oleh hati
  • Hipokalemia (paras kalium rendah)
  • Hiponatremia (paras natrium rendah)
  • Hipovolemia (penurunan jumlah darah yang beredar) atau dehidrasi (dehidrasi)

Interaksi dadah

Jika agen lain tertentu seperti glukokortikoid (“kortison”) atau julap diambil semasa terapi dengan furosemide, ini boleh mengakibatkan paras darah kalium rendah. Perkara yang sama berlaku jika pesakit mengambil likuoris dalam jumlah yang banyak.

Ubat anti-radang bukan steroid (seperti ASA), yang sering digunakan sebagai ubat penahan sakit, sebagai contoh, boleh melemahkan kesan furosemide. Kesan yang sama mungkin berlaku dengan penggunaan gabungan fenitoin (untuk epilepsi) atau agen yang juga dikumuhkan melalui tubul renal, seperti probenecid (untuk gout) dan methotrexate (untuk penyakit kanser dan autoimun).

Penggunaan serentak furosemide dan agen yang merosakkan buah pinggang atau pendengaran (kesan nefrotoksik atau ototoksik) harus dielakkan. Contoh agen tersebut termasuk antibiotik seperti gentamycin, tobramycin, kanamycin, dan ubat antikanser seperti cisplatin.

Penggunaan serentak litium penstabil mood hanya perlu dipantau dengan teliti kerana litium diangkut dalam badan seperti natrium. Oleh itu, Furosemide boleh mengubah pengedarannya dengan ketara dalam badan.

Sekatan umur

Furosemide juga sesuai untuk rawatan kanak-kanak, tetapi pada dos yang dikurangkan dengan sewajarnya. Oleh kerana kanak-kanak di bawah umur enam tahun sering mengalami masalah menelan tablet, penyelesaian oral harus digunakan dalam kes ini.

Mengandung dan menyusukan anak

Furosemide melepasi halangan plasenta dan oleh itu boleh meresap ke dalam anak yang belum lahir. Semasa kehamilan, diuretik hanya boleh digunakan di bawah pengawasan perubatan yang ketat dan hanya untuk masa yang singkat.

Bahan aktif masuk ke dalam susu ibu, itulah sebabnya ibu yang menyusu harus berhenti menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan furosemide

Sejak bila furosemide diketahui?

Bermula pada tahun 1919, sebatian merkuri toksik digunakan sebagai diuretik. Pada tahun 1959, bahan aktif bebas merkuri furosemide akhirnya dibangunkan sebagai alternatif. Permohonan paten telah difailkan untuknya pada tahun 1962 dan ia tidak lama lagi digunakan dalam amalan.