Langkah-langkah selanjutnya | Latihan dalam pemampatan akar saraf di BWS

Langkah-langkah selanjutnya

Selain terapi senaman, terdapat pelbagai langkah fisioterapeutik lain yang mempengaruhi gejala akar saraf pemampatan: Elektroterapi, urutan, aplikasi panas dan sejuk, serta teknik fasik melonggarkan tisu dan otot yang tegang dan mempengaruhi persepsi kesakitan. Aplikasi pita boleh memberi kesan menyokong postur, mengaktifkan otot yang sesuai atau melonggarkan dan mengendurkan otot yang tegang. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanyalah sokongan untuk menghilangkan gejala untuk terapi aktif yang penting.

Herniated disc sebagai penyebab mampatan akar saraf

Seperti yang disebutkan di atas, salah satu penyebab yang lebih biasa akar saraf pemampatan adalah cakera herniated. Cakera intervertebral terletak di antara vertebra tulang individu untuk mengelakkan tulang bertembung dengan tulang. Mereka mempunyai kesan pengagihan beban, penyangga dan pelindung.

Sepanjang hari, mereka menjadi sedikit lebih sempit kerana ketegangan, tetapi tumbuh semula pada waktu malam atau setelah waktu yang lama. Cakera intervertebral dibina seperti bantal berserabut rawan dengan inti di tengah. Kerana pemuatan yang tidak betul berterusan, pergerakan yang tidak betul atau keausan, cincin luar dari cakera intervertebral kini bahan koyak dan cakera boleh muncul.

Masalahnya ialah satu-satunya jalan antara tulang untuk jisim cakera untuk melarikan diri adalah terusan tulang belakang, di mana jisim menekan pada akar saraf dan kami telah sampai di pemampatan akar saraf dibincangkan dalam artikel ini. Cakera herniated tidak memerlukan pembedahan. Jisim biasanya surut melalui latihan yang melegakan dan disesuaikan. Latihan mana yang sesuai selepas cakera herniated, anda akan belajar dalam artikel kami Latihan selepas cakera herniated!

Apakah pemampatan akar saraf?

Saraf berlari di badan kita antara otak dan kawasan badan individu. Pusat yang disebut sistem saraf dibentuk oleh otak dan juga saraf tunjang, kedua-duanya adalah sistem penting yang dilindungi oleh tulang: tulang kranial dan terusan tulang belakang. Di tengah sistem saraf, arahan dihasilkan dan diteruskan atau, sebaliknya, maklumat diterima dan diproses.

Daripada saraf tunjang, saraf sekarang muncul dari lubang kecil di ruang tulang belakang, saraf periferal, untuk mewujudkan hubungan antara bahagian badan dan pusat sistem saraf. Sepanjang keseluruhan tiang punggung bertulang, saraf keluar dari lubang di kanan dan kiri dan bergerak ke semua kawasan tubuh yang berbeza, termasuk otot kita dan, di permukaan, kawasan kulit. Dengan cara ini, rangsangan, perasaan dan arahan pergerakan disampaikan dan dipandu berulang-alik antara otak and kepala.

Asal saraf yang muncul dari tulang belakang dan bergerak ke dalam badan kini dipanggil akar saraf. Ini boleh terperangkap atau dimampatkan dengan pelbagai sebab - baik melalui perubahan tulang atau cakera herniasi, di mana jisim cakera yang menonjol menekan pada akar. Ini dipanggil pemampatan akar saraf. Artikel ini mungkin menarik bagi anda dalam hal ini: Sakit ketika bernafas - Fisioterapi