Langkah-langkah selanjutnya untuk rawatan stenosis saluran tulang belakang | Latihan stenosis saluran tulang belakang

Langkah-langkah selanjutnya untuk rawatan stenosis saluran tulang belakang

Anda mungkin juga berminat dengan topik ini:

  • Fisioterapi untuk stenosis saluran tulang belakang
  • Kembali ke sekolah untuk stenosis saluran tulang belakang

Untuk pemahaman anatomi saluran tulang belakang

Untuk membuat gambaran klinikal dapat difahami, struktur anatomi akan dibincangkan terlebih dahulu. Tiang tulang belakang, tiang punggung yang stabil, membentuk saluran di pusat perlindungan tulang. The saraf tunjang, yang berasal dari otak dan terdiri daripada serat saraf panjang dan badan sel, melalui saluran ini otak dan juga saraf tunjang membentuk pusat penting sistem saraf, yang bertanggung jawab, antara lain, untuk pelaksanaan pergerakan, pengendalian badan dan pemprosesan maklumat yang datang dari badan dan persekitaran.

Di kawasan lubang kecil antara badan vertebra individu, tulang belakang saraf muncul dari saraf tunjang, yang akhirnya bergerak sebagai saraf periferal ke kawasan tubuh yang berlainan, atau dari kawasan badan kembali ke pusat sistem saraf. Cakera intervertebral terletak di antara badan vertebra individu, yang memastikan kelenturan dan kusyen dan mengagihkan beban secara merata. Pelbagai ligamen mengelilingi vertebra individu dan seluruh ruang tulang belakang dari tengkorak ke pelvis sebagai sistem sokongan pasif.

Otot batang, yang mengelilingi tulang belakang di semua sisi dan menyokongnya seperti tiang di kapal layar, bertindak sebagai penstabilan aktif. Ini termasuk otot belakang dan juga otot perut. Otot dan struktur fleksibel tulang belakang yang kompleks membolehkannya bergerak ke depan, ke belakang, ke sisi dan berpusing. Semasa membongkok ke hadapan, saraf saraf tunjang diregangkan, terusan tulang belakang menjadi luas dan ruang dicipta di bahagian belakang. Berbeza, regangan ke belakang menyebabkan penyempitan terusan tulang belakang.

Ringkasan

Terusan tulang belakang stenosis tulang belakang lumbar menggambarkan penyempitan saluran yang menuju ke saraf tunjang di kawasan punggung bawah dengan gejala yang tidak menyenangkan seperti memancar kesakitan, gangguan kepekaan dan kaki lemah yang teruk. Gejala biasanya dapat dikurangkan dengan fisioterapi, melegakan latihan dan banyak pergerakan. Latihan diri untuk pengukuhan dan mobilisasi harus disatukan dalam kehidupan seharian.