Aplikasi fisioterapeutik selanjutnya | Fisioterapi untuk sindrom BWS

Aplikasi fisioterapeutik selanjutnya

Aplikasi terapi lain untuk sindrom BWS termasuk perubatan terapi latihan, atau fisioterapi, yang menggunakan peralatan dan / atau berat badan seseorang untuk memperbaiki ketidakseimbangan otot secara khusus. Di samping itu, langkah terapi fizikal digunakan untuk merawat sindrom BWS. Walau bagaimanapun, ini adalah langkah-langkah yang agak pelengkap, kerana mereka tidak menangani pencetus penyebab gejala dalam peraturan.

Contohnya, dengan menggunakan fango atau lampu merah. Panas, yang semestinya meresap jauh ke dalam tisu, akan meningkat darah peredaran dan kelonggaran otot hipertonik. Kesakitan lega.

Latihan untuk di rumah

Walaupun rawatan fisioterapeutik biasanya dapat dengan cepat memperbaiki gejala sindrom BWS, pesakit harus sedar bahawa kejayaan terapi jangka panjang hanya dapat dicapai melalui latihan bebas di rumah. Latihan ini boleh bertujuan untuk meningkatkan mobiliti atau meningkatkan kekuatan. Sebagai peraturan, seseorang tidak memerlukannya bantuan dan dapat melatih dengan berkesan dengan berat badan seseorang.

Jalur Thera atau dumbbell kecil dapat, bagaimanapun, memberikan pelbagai latihan dan memberikan rangsangan latihan baru. Selalunya pemendekan dari dada otot dan otot punggung ereksi yang terlalu lemah terlibat dalam sindrom BWS. Oleh itu, latihan meluruskan berkesan dalam merawat sindrom BWS.

Latihan berikut sesuai misalnya: Latihan menguatkan ekstensor belakang, dalam varian kedua tulang belakang toraks otot dikuatkan. Masalah yang kerap berlaku adalah ketegangan dan pemendekan dari dada otot. Peregangan latihan boleh membantu di sini: Latihan lebih lanjut untuk menguatkan otot-otot yang sedang ereksi adalah mendayung latihan (contohnya dari kedudukan berdiri dengan a theraband atau berat).

Pesakit berdiri di bahu dengan selekoh lutut sedikit dan memegang 2 botol air kecil atau yang serupa. di kedua-dua belah tangan. Pandangan diarahkan ke lantai, tulang belakang serviks panjang. Sekarang dia menarik siku ke belakang dekat ke dada, supaya bilah bahu menguncup dengan kuat di bahagian belakang.

Pada kedudukan terakhir, ketegangan dapat dikurangkan, kemudian lengan diregangkan lagi (15-20x dalam 3 set). Dengan menggunakan posisi permulaan dan posisi lengan yang berbeza, latihan dapat diubah dan kumpulan otot yang berbeza dapat diperkuat. Lebih banyak latihan boleh didapati di bawah: Sindrom BWS - latihan

  • Pesakit terbaring di atas tikar dalam keadaan rawan.

    Hujung jari kaki tegak, kaki dan punggung tegang, dan pandangan menunjuk ke arah lantai sehingga tulang belakang serviks lurus. Lengan bersudut di sebelah badan. Sekarang bahagian atas badan diangkat dari lantai dan dipegang dengan nafas.

    Sebagai permulaan mungkin cukup untuk menahan kedudukan ini selama kira-kira 5 saat, kemudian lepaskan dan bangun semula ketegangan (15x dalam 3 set).

  • Kemudian, latihan dapat dibuat lebih sukar dengan regangan lengan ke hadapan dengan badan atas dinaikkan dan kemudian menariknya kembali (15x dalam 3 set).
  • Dari kedudukan terlentang, condongkan kaki anda ke satu sisi. Lengannya terbentang di atas pad di kedua-dua belah badan. Apabila kaki dimiringkan ke sebelah kanan, kepala memandang ke tangan kiri, sementara tangan kanan diletakkan di dada kiri dan dapat meningkatkan regangan dengan memberi tekanan ringan. The regangan juga dapat dipergiatkan dengan mendalam penyedutan.