Langkah-langkah fisioterapeutik selanjutnya | Latihan pada punggung yang berongga

Langkah-langkah fisioterapeutik selanjutnya

Sebagai tambahan kepada program senam gimnastik, teknik mobilisasi terapi manual juga dapat digunakan dalam perawatan punggung berongga. Rawatan tisu lembut otot punggung bawah yang tegang, sering juga otot gluteal dan punggung paha, lengkapkan bahagian aktif rawatan. Dalam kes yang sangat teruk, korset dapat menstabilkan dan melegakan punggung bawah.

Melainkan jika diresepkan oleh doktor, mereka tidak boleh dipakai sepanjang hari, tetapi hanya dalam tempoh latihan yang berat agar otot-otot tidak berfungsi. Ini akan menyebabkan pengurangan penstabilan kembali yang sudah lemah dan otot perut. Pesakit sering mengalami parah kesakitan di punggung bawah mereka ketika mereka berbaring di tempat tidur pada waktu petang, ketika otot perlahan-lahan berehat. Kedudukan melangkah, iaitu lebih rendah kaki kedudukan supaya sendi lutut dan pinggul berada pada sudut 90 darjah, sering dianggap sangat melegakan dan kesakitan-melegakan. Sudah tentu, penggunaan haba juga membantu menghilangkan ketegangan yang berkaitan dengan punggung yang berongga.

Ringkasan

In senaman melawan punggung yang berongga, perhatian khusus mesti diberikan kepada pesakit pembelajaran untuk melihat dan secara sedar membetulkan posturnya yang tidak betul. The otot perut, yang sering terlalu lemah, mesti dilatih untuk mengeluarkan tulang belakang lumbar dari terlalu banyak. Otot di punggung bawah sering tegang dan boleh dilonggarkan melalui pergerakan aktif dan regangan tetapi juga melalui langkah-langkah pasif pelengkap.

Jika firasat berlaku selain punggung berongga, bahagian ini juga harus berada dalam program latihan melawan punggung berongga, kerana bahagian tulang belakang individu saling mempengaruhi. The dada otot harus diregangkan, sementara punggung atas dan bilah bahu otot harus dikuatkan untuk meningkatkan pergerakan belakang ke posisi tegak. Oleh kerana punggung yang berongga juga mempengaruhi yang lain sendi, seperti otot pinggul dan punggung, kumpulan otot ini juga harus dipertimbangkan semasa latihan. Ahli fisioterapi harus menyusun rancangan latihan individu!