Langkah-langkah terapi selanjutnya | Sindrom terowong karpal - latihan yang membantu

Langkah-langkah terapi selanjutnya

Langkah-langkah lain dalam rawatan sindrom carpal tunnel termasuk electrotherapy, Diriurut menggunakan roller fascial, mengetuk atau memakai a pergelangan tangan belat untuk melegakan kawasan yang terjejas, dan juga rawatan tulang belakang serviks. Sindrom carpal tunnel masalah sering dicetuskan di kawasan ini, di mana saraf median keluar antara vertebra dan berjalan mengikut arah tangan. Mobilisasi di bidang ini dan latihan postur sering membawa peningkatan.

Anda boleh mendapatkan latihan dalam artikel Latihan mobilisasi. Latihan mobilisasi saraf juga sesuai. Seorang doktor boleh menyuntik kortison untuk membantu mengurangkan bengkak, yang mempunyai anti-radang dan kesakitan-mengurangkan kesan pada badan.

Perekaman dan pemakaian serpihan dibincangkan dengan lebih terperinci di bawah. Pita selalu diaplikasikan denganregangan struktur dan, bergantung pada sistem, dapat melegakan dan mengendurkannya dan juga menyokong otot. Dalam kes sindrom carpal tunnel, fokus awal adalah pada kelegaan dan kelonggaran untuk mengurangkan kesakitan.

Bawa lengan ke posisi permulaan berikut: Siku diregangkan, bahagian dalam lengan menunjuk ke atas, hujung jari diregangkan ke arah lantai, sehingga bahagian belakang tangan dilipat ke bawah. Dua pita boleh dilampirkan di sini. Di satu pihak, I-bridle dilekatkan di kawasan terowong karpal menggunakan teknik pusat yang disebut, yang mewujudkan ruang dan melegakan tekanan.

Pita kedua harus mengendurkan otot fleksor. Untuk tujuan ini, I-bridle yang lebih panjang digunakan di sepanjang bahagian bawah lengan dari tapak tangan ke arah siku. Untuk menstabilkan pergelangan tangan, sistem yang sama boleh digunakan pada bahagian belakang tangan.

Semua pita boleh digabungkan. A pergelangan tangan belat sangat berguna untuk melegakan tekanan malam yang tidak menyenangkan kesakitan disebabkan oleh sindrom carpal tunnel. Ia menjaga pergelangan tangan dalam kedudukan lurus yang netral, melegakan struktur dan mengurangkan tekanan. Terowong karpal disempitkan di pergelangan tangan semasa lenturan dan pemanjangan, yang selanjutnya meningkatkan tekanan di kawasan ini. Belat dipakai untuk mencegah pergerakan ini, terutama semasa tidur.