Langkah-langkah terapi selanjutnya | Latihan melawan sakit belakang dalam semua keadaan

Langkah-langkah terapi selanjutnya

Langkah-langkah selanjutnya dalam fisioterapi untuk mengatasi sakit belakang kesakitan adalah peralatan pita, electrotherapy, manipulasi manual, urutan santai (Dorn-und Breuss-urutdan aplikasi haba. Kaedah terapi pasif, bagaimanapun, biasanya hanya mempunyai kesan akut dan hanya a menambah untuk terapi jangka panjang yang aktif.

Ringkasan

Terdapat kata ajaib untuk punggung yang popular kesakitan: pergerakan. Seimbang keluar kedudukan statik panjang atau pergerakan yang sama berulang kali. Meregangkan, menguatkan dan melegakan otot-otot badan anda dengan memasukkan latihan sederhana ke dalam kehidupan seharian anda

Dalam kes terbaik, anda mencari hobi sporty setelah seharian di pejabat, bukan sahaja badan tetapi jiwa juga gembira. Belakang kesakitan adalah salah satu keluhan yang paling umum di masyarakat kita - "masyarakat duduk". Walau bagaimanapun, tidak ada badan yang dibuat untuk postur statik dan duduk kekal.

Ketegangan satu sisi dan tidak fisiologi biasanya menjadi penyebab kesakitan yang tidak menyenangkan. Cakera intervertebral dimuat secara sepihak, struktur pasif berlebihan, otot tegang dan merosot kerana kurang pergerakan. Pergerakan secara tiba-tiba malah boleh menyebabkan sakit pinggang.

Punggung kita terdiri daripada tiang stabil - tulang belakang - cakera intervertebral dan badan vertebra secara bergantian untuk memberikan kestabilan tetapi juga pergerakan. Tiang ini dipegang oleh pelbagai ligamen. Ini menerangkan bahagian pasif.

Bahagian aktif adalah otot kita. Dalam beberapa lapisan mereka mengelilingi tulang belakang, sambungkan tulang, memberikan kestabilan (memegang otot) dan pada masa yang sama memungkinkan pergerakan. Namun, apa yang tidak digunakan, badan kita hancur atau menyesuaikan diri dengan keadaan tertentu.

Ini mengakibatkan kelemahan postur, cakera herniated, kekakuan, pergerakan terhad dan, pertama dan terpenting, sakit belakang. Ini adalah penyakit yang popular - tetapi dengan jalan keluar, kata kunci adalah menjadi aktif. Dalam artikel ini latihan berkesan yang mudah dibentangkan, untuk bahagian tulang belakang yang berbeza.