Langkah-langkah terapi selanjutnya | Latihan untuk cakera herniated

Langkah-langkah terapi selanjutnya

Untuk mengelakkan atau merawat cakera herniasi lain, anda tidak hanya perlu mempertimbangkan regangan dan latihan pengukuhan, tetapi juga urutan, sling table, kompres panas, pelukan, electrotherapy, ergonomi kerja, a balik sekolah or yoga senaman. Sekiranya latihan hanya boleh dilakukan di bawah kesakitan, gimnastik air adalah pilihan yang baik. Di sini, daya apung digunakan dan otot tulang belakang dikuatkan pada masa yang sama.

Ringkasan

Oleh kerana cakera herniated biasanya disebabkan oleh kekurangan pergerakan dan regangan satu sisi, anda harus menganalisis rutin harian anda dan menggabungkan pelbagai ke dalam pergerakan. Oleh itu, disyorkan untuk memulakan latihan fisioterapeutik untuk tulang belakang terlebih dahulu. Anda harus kreatif dan banyakkan latihan anda. Walau bagaimanapun, elakkan pergerakan tiba-tiba dan putaran kuat.

Sukan seperti tenis dan skuasy tidak sesuai. Tai Chi, berenang atau fisioterapi khas untuk gejala cakera tulang belakang adalah disyorkan. Adalah wajar untuk menggabungkan latihan tertentu ke dalam rutin harian.

Sebagai contoh, seseorang boleh menggunakan waktu rehat makan siang untuk berjalan-jalan pendek atau melakukan aktiviti regangan bersenam di PC setiap setengah jam selama 5 minit. Dengan termudah bantuan (tenis bola, dumbbell ringan, terabands, tikar senaman, tongkat kayu) anda boleh memperoleh dan melaksanakan latihan latihan untuk mencegah yang baru tergelincir cakera atau untuk merawat cakera tergelincir yang ada secara terapeutik.