Pilihan terapi selanjutnya | Fisioterapi untuk arthrosis siku

Pilihan terapi lebih lanjut

Pembalut boleh berguna menambah dalam terapi siku arthrosis. Terdapat dua jenis sokongan: Perbezaan yang paling penting untuk orthosis adalah bahawa sokongan membolehkan lebih banyak kebebasan bergerak, sehingga aplikasinya tidak terutama mengenai melumpuhkan sendi. Tujuan menggunakan pembalut adalah untuk melindungi, melegakan dan menstabilkan sendi siku dan untuk melindunginya daripada keterlaluan.

Tekanan mampatan yang dibuat oleh pembalut juga membantu melegakan kesakitan dan meningkatkan kesedaran tubuh yang lebih baik. Pembalut kecil yang diperbuat daripada gel, yang digunakan ke dalam pembalut urut tisu yang mendasari semasa pergerakan dan dengan itu mempromosikan darah peredaran.

  • Satu terdiri daripada tali elastik yang dililitkan pada sendi yang terjejas oleh pakar.
  • Atau pembalut pasang siap yang diperbuat daripada kain rajutan mampatan. Mereka terbuat dari bahan yang kuat dan dapat diregangkan, yang digunakan di sekitar kawasan yang terjejas.

If sendi siku terjejas teruk dalam pergerakannya oleh arthrosis atau sekiranya berlaku komplikasi besar, pembedahan mungkin diperlukan.

Pada dasarnya ada dua pilihan pembedahan: Arthrodesis: Dalam prosedur ini, rosak rawan tisu dan struktur lain dikeluarkan dengan prosedur invasif minimum, sehingga berdekatan tulang boleh tumbuh bersama. Pakar bedah membetulkan tulang menggunakan plat logam dan skru, yang ditanggalkan semula setelah tulang tumbuh bersama. Kelemahan prosedur ini adalah bahawa walaupun kesakitan diperbaiki, pergerakan siku tetap dibatasi dengan teruk selepas itu.

Prostesis siku: Sekiranya kerosakan pada sendi siku terlalu besar, mungkin perlu mengganti sendi secara buatan. Walaupun proses penyembuhan setelah pembedahan plastik siku agak lama, orang yang terkena biasanya mempunyai gerakan yang lebih baik dan kurang kesakitan selepas itu, agar kehidupan seharian yang normal dapat dilakukan lagi tanpa sekatan besar.

  1. Arthrodesis: Dalam prosedur ini, rosak rawan tisu dan struktur lain dikeluarkan dengan prosedur invasif minimum, sehingga berdekatan tulang boleh tumbuh bersama.

    Pakar bedah membetulkan tulang menggunakan plat logam dan skru, yang dikeluarkan setelah tulang tumbuh bersama. Kelemahan prosedur ini adalah bahawa walaupun rasa sakitnya bertambah baik, pergerakan siku tetap terhad setelah itu.

  2. Prostesis siku: Sekiranya kerosakan pada sendi siku terlalu besar, mungkin perlu mengganti sendi secara artifisial. Walaupun proses penyembuhan setelah pembedahan plastik siku agak lama, orang yang terkena biasanya mempunyai kebebasan bergerak yang lebih baik dan kurang rasa sakit selepas itu, sehingga kehidupan sehari-hari yang normal dapat dilakukan lagi tanpa sekatan besar.