Pilihan rawatan selanjutnya | Latihan untuk arthrosis siku

Pilihan rawatan lebih lanjut

Pembalut adalah terapi yang berguna menambah untuk siku yang ada arthrosis. Pada dasarnya terdapat dua jenis pembalut yang berbeza: Pembalut selalu dibuat dari bahan yang tegas dan mudah diregangkan dan digunakan di sekitar kawasan yang terjejas. Berbeza dengan orthosis, pembalut membolehkan sendi lebih bebas bergerak sehingga tidak ada kehilangan otot yang besar.

Tujuan menggunakan pembalut adalah untuk melindungi, melegakan dan menstabilkan sendi siku dan untuk mengelakkannya daripada terlalu banyak latihan. Tekanan mampatan yang dibuat oleh pembalut juga membantu melegakan kesakitan dan meningkatkan kesedaran badan yang lebih baik. Bantal gel kecil yang dimasukkan ke dalam pembalut memberikan tekanan yang disasarkan dan urut untuk melegakan kesakitan dan menggalakkan darah peredaran.

  • Bentuk ringkasnya terdiri daripada tali elastik yang melilit sendi yang terjejas.
  • Varian yang lebih biasa adalah pembalut pasang siap yang diperbuat daripada rajutan mampatan.

Pada tahap siku yang maju arthrosis atau jika sendi sangat tersekat atau menyakitkan, pembedahan mungkin diperlukan. Operasi itu sendiri adalah prosedur invasif minimum (arthroscopyatau pembedahan terbuka. Terdapat dua kemungkinan objektif pembedahan: Pembetulan: Dalam prosedur ini, struktur longgar seperti rawan atau bahagian tisu dikeluarkan.

Cecair berlebihan disedut keluar dari sendi dan rawan permukaan dilicinkan dan digilap. Prostesis: Pilihan lain, yang digunakan terutamanya dalam kes kerosakan drastik sendi siku, adalah prostesis siku. Semasa operasi, sendi siku pertama kali disiapkan untuk penggunaan prostesis dengan membuang struktur yang tidak lagi diperlukan dan menyesuaikan tulang dengan prostesis.

Selepas itu prostesis dimasukkan dan luka ditutup semula. Kedua-dua prosedur pembedahan diikuti dengan rancangan rawatan pemulihan yang ketat, sehingga sendi dapat dimuat semula secepat mungkin.

  1. Pembetulan: Struktur longgar seperti rawan atau bahagian tisu dikeluarkan. Cecair yang berlebihan disedut keluar dari sendi dan permukaan tulang rawan dilicinkan dan diampelas.
  2. Prostesis: Pilihan lain, yang digunakan terutama dalam kes kerosakan drastik pada sendi siku, adalah prostesis siku. Semasa operasi, sendi siku pertama kali disiapkan untuk penggunaan prostesis dengan membuang struktur yang tidak lagi diperlukan dan menyesuaikan tulang dengan prostesis. Selepas itu prostesis dimasukkan dan luka ditutup semula.