Gabapentin: Kesan, Pentadbiran, Kesan Sampingan

Bagaimana gabapentin berfungsi

Gabapentin adalah ubat dengan sifat anticonvulsant (antiepileptik), analgesik (analgesik), dan sedatif. Ia tergolong dalam kumpulan ubat antiepileptik.

Sistem saraf manusia diaktifkan atau dihalang oleh neurotransmitter tertentu. Biasanya, neurotransmiter ini dikeluarkan mengikut keadaan luaran dan memastikan tindak balas badan yang sesuai terhadap pelbagai situasi seperti kecederaan, tekanan atau rehat.

Kerengsaan jangka panjang pada laluan saraf di bahagian belakang dan anggota badan (neuropati periferal) disebabkan oleh diabetes yang teruk atau penyakit virus sistem saraf (cth, virus herpes) juga membawa kepada terlalu terangsang pada hujung saraf. Akibatnya, mereka sentiasa menghantar isyarat kerengsaan ke otak, dan pesakit berasa sakit yang berterusan. Sakit saraf yang dipanggil (neuralgia) ini tidak boleh dirawat dengan ubat penahan sakit biasa.

Di satu pihak, ubat menghalang pembebasan bahan messenger yang mengaktifkan. Sebaliknya, ia secara tidak langsung menggalakkan pemecahan mengaktifkan bahan messenger dan seterusnya mengurangkan kepekatannya dalam sistem saraf. Lebih sedikit bahan penghantar kemudiannya terikat pada reseptornya - keadaan ketegangan dan kesakitan dilegakan.

Walau bagaimanapun, kesan penuh ubat terungkap hanya selepas tempoh tertentu pengambilan (kira-kira satu hingga dua minggu).

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Bahan aktif dikumuhkan tidak berubah melalui buah pinggang. Oleh itu, dos mesti dikurangkan pada orang yang mengalami masalah buah pinggang.

Bilakah gabapentin digunakan?

Petunjuk untuk penggunaan (petunjuk) gabapentin adalah:

  • Sakit neuropatik periferal, cth akibat diabetes (polineuropati diabetik) atau jangkitan herpes (neuralgia postherpetic)

Bagaimana gabapentin digunakan

Gabapentin biasanya digunakan dalam bentuk tablet atau kapsul. Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan, tetapi sentiasa dengan cecair yang mencukupi (sebaik-baiknya segelas air yang besar).

Pada permulaan terapi, gabapentin diambil secara beransur-ansur. Ini bermakna dos dimulakan rendah dan ditingkatkan secara beransur-ansur sehingga dos harian yang mencukupi dicapai. Apa yang dipanggil "titrasi" ini boleh mengambil masa beberapa minggu, bergantung kepada toleransi individu. Titrasi adalah penting kerana doktor perlu mencari dos yang disesuaikan secara khusus kepada pesakit dan yang memberikan keberkesanan yang mencukupi dan kesan sampingan sesedikit mungkin.

Dalam kes sakit neuropatik, percubaan pemberhentian boleh dicuba selepas tempoh rawatan tertentu. Walau bagaimanapun, bukan secara tiba-tiba, tetapi dengan mengurangkan dos secara beransur-ansur selama sekurang-kurangnya satu minggu ("mengecil").

Apakah kesan sampingan gabapentin?

Gangguan pernafasan, loya dan muntah, sakit otot, mati pucuk dan ruam kulit juga mungkin. Kurang daripada satu peratus daripada mereka yang dirawat mengalami pengekalan air dalam tisu badan (edema).

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil gabapentin?

Interaksi ubat

Jika morfin (analgesik kuat) diambil pada masa yang sama, kepekatan gabapentin dalam darah mungkin meningkat. Oleh itu, dos gabapentin mungkin perlu dikurangkan untuk tempoh terapi morfin.

Had Umur

Gabapentin diluluskan dalam kombinasi dengan ubat lain (terapi tambahan) untuk sawan fokus dengan dan tanpa generalisasi sekunder dari umur enam tahun. Kelulusan untuk monoterapi adalah untuk pesakit berumur dua belas tahun ke atas.

Mengandung dan menyusukan anak

Pengalaman dengan lebih daripada 500 kehamilan menggunakan gabapentin pada trimester pertama tidak menunjukkan peningkatan risiko kecacatan. Walau bagaimanapun, memandangkan risiko sedemikian tidak boleh diketepikan sepenuhnya, penilaian risiko-manfaat yang ketat sentiasa sesuai sebelum menggunakan ubat.

Sehingga kini, tiada kesan sampingan dilaporkan pada bayi yang menyusu apabila ibu mengambil gabapentin. Oleh itu, penggunaan ubat semasa penyusuan boleh diterima, walaupun bayi perlu dipantau dengan teliti.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan gabapentin

Apa lagi yang perlu anda ketahui tentang gabapentin

Oleh kerana keberkesanan yang lebih rendah, gabapentin bukanlah ubat antiepileptik pilihan pertama, tetapi dianggap sebagai ubat rizab yang dipanggil. Walau bagaimanapun, ia mungkin berguna untuk menggabungkan ubat antiepileptik lain dengan gabapentin.