Pembuangan Pundi Hempedu (Kolesistektomi)

Cholecystectomy adalah prosedur pembedahan untuk membuang pundi hempedu, yang boleh digunakan terutamanya untuk cholecystolithiasis simptomatik (penyakit batu empedu dengan munculnya gejala). Cholecystectomy boleh dilakukan secara laparoskopi (prosedur pembedahan invasif minimum di mana endoskopi dan instrumen pembedahan dimasukkan ke dalam perut melalui bukaan di dinding perut) atau secara terbuka, dengan kaedah laparoskopi yang digunakan dalam lebih dari 90% pembedahan. Hanya 25% orang dengan batu karang mengalami simptom atau komplikasi selama 25 tahun, jadi jika mereka tanpa gejala, biasanya tidak ada petunjuk untuk rawatan.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Cholecystolithiasis (penyakit batu empedu).
  • Kehadiran cholecystolithiasis dengan komplikasi merupakan petunjuk pembedahan mutlak, sedangkan cholecystolithiasis simtomatik secara eksklusif mewakili petunjuk pembedahan relatif.
  • Komplikasi kolesistolithiasis yang biasa termasuk kolik berulang. Kolesistitis akut (keradangan pundi hempedu) atau penyumbatan bile saluran juga boleh berlaku akibat kolesistolithiasis.
  • Batu pundi hempedu tanpa gejala biasanya bukan petunjuk untuk kolesistektomi. Pengecualian adalah adanya pundi hempedu porselin, pembedahan onkologi utama dengan limfadenektomi (penghapusan limfa simpul), atau pembedahan besar pada usus kecil.
  • Batu pundi hempedu dengan diameter lebih dari 3 cm dan pundi hempedu polip dengan ukuran 1 cm atau lebih adalah petunjuk relatif untuk pembedahan walaupun tidak ada gejala. Batu tidak simptomatik di bile saluran, biasanya disebut batu pigmen coklat, juga boleh dikeluarkan.
 • Perforasi batu - Apabila berlubang batu berlaku, batu karang berhijrah ke organ yang berdekatan. Sekiranya mereka berhijrah ke saluran usus, mungkin ada penyumbatan (penutupan lengkap) usus kecil dengan ileus batu empedu (penyumbatan mekanikal dengan stasis kandungan usus). Selanjutnya, terdapat kemungkinan berlubang ke dalam perut (rongga perut), yang mengakibatkan peritonitis (keradangan pada peritoneum). Sebagai tambahan kepada kolesistektomi, langkah-langkah terapi lain diperlukan.
 • Kolesistitis berulang kronik - Semasa keradangan kronik pundi hempedu, pundi hempedu yang mengecut atau pundi hempedu porselin boleh berkembang. Pundi hempedu porselin dicirikan oleh pengerasan struktur dinding kerana peningkatan jumlah tisu penghubung. Oleh kerana peningkatan risiko karsinoma, terdapat petunjuk mutlak untuk kolesistektomi walaupun tanpa adanya gejala kolesistitis.
 • Karsinoma pundi hempedu (kanser pundi hempedu) - Cholecystolithiasis dan keradangan pundi hempedu kronik adalah yang utama faktor-faktor risiko untuk perkembangan tumor pundi hempedu. Kolesistektomi hanya mencukupi sekiranya terdapat ketumbuhan pada peringkat awal tumor yang tidak sengaja. Pada peringkat lanjutan, sangat diperlukan untuk memeriksa terlebih dahulu sama ada rawatan pembedahan terapi (dengan penyembuhan lengkap) dapat dilaksanakan.

Kontraindikasi

Kontraindikasi relatif

Kontraindikasi mutlak

 • Gangguan pembekuan darah
 • Penyakit umum yang teruk

Sebelum pembedahan

 • Sejarah dan Diagnosis - Cholecystolithiasis kadang-kadang sukar didiagnosis kerana keadaan yang berbeza menyebabkan gejala yang serupa. Khususnya, pankreatitis (keradangan pankreas) adalah penting diagnosis pembezaan kerana ia juga boleh berlaku sebagai komplikasi kolesistolithiasis dan memerlukan rawatan segera. Kaedah pengesanan yang paling sensitif dan cepat adalah sonografi (ultrasound).
 • Penghentian antikoagulan (antikoagulan) - Penghentian, misalnya, asid asetilsalisilat (ASA) atau Marcumar harus dilakukan dengan berunding dengan doktor yang merawat. Menghentikan ubat untuk jangka masa yang singkat mengurangkan risiko pendarahan sekunder tanpa peningkatan risiko yang signifikan kepada pesakit. Sekiranya terdapat penyakit yang boleh mempengaruhi darah sistem pembekuan dan diketahui oleh pesakit, ini mesti disampaikan kepada doktor yang hadir.

Prosedur operasi

Cholecystectomy memungkinkan penyingkiran semua batu karang hadir. Selanjutnya, penggunaan prosedur pembedahan membawa kepada pengurangan risiko berulang (risiko berulang). Jenis kolesistektomi

 • Kolesistektomi laparoskopi - Dalam pembedahan laparoskopi, pelbagai jenis prosedur dapat dibezakan. Kolesistektomi port tunggal (melalui perut) boleh disebut sebagai operasi standard baru, yang, berbeza dengan prosedur laparoskopi lain, hanya memerlukan satu akses ke rongga perut. Prosedur ini boleh digunakan untuk akut dan kronik bile proses salur. Dalam prosedur laparoskopi lain, setelah membuat sayatan di kulit - di atas atau di bawah pusar - laparoskop (endoskop) dimasukkan ke dalam perut. Alat pemotong dan pencengkam dimasukkan melalui pusat akses yang lain. Bergantung pada prosedur, jumlah akses berbeza-beza. Untuk mengeluarkan pundi hempedu, ia dimasukkan ke dalam beg penyelamatan dan dikeluarkan. Satu lagi - tidak biasa - prosedurnya adalah "pembedahan semula jadi-pembedahan-endoskopik (CATATAN) -CCE / Teknik operasi", di mana pesakit dikendalikan melalui akses yang dipilih melalui lubang badan semula jadi.
 • Kolesistektomi terbuka - Penggunaan akses terbuka membolehkan palpasi manual (pemeriksaan palpasi) oleh pakar bedah. Selanjutnya, pilihan alat pembedahan lebih besar kerana tidak ada batasan ukuran kerana akses. Walaupun begitu, prosedur ini sangat jarang digunakan hari ini kerana invasifnya yang sangat tinggi (prosedur penembusan atau kecederaan), yang kurang ditoleransi, terutama oleh pesakit tua. Pembuangan pundi hempedu dilakukan setelah membuat a kulit sayatan pada lengkungan kostum, yang kemudiannya struktur organ dilihat.

Kemungkinan komplikasi

 • Sindrom Postcholecystectomy - ini adalah kejadian bahagian atas sakit perut setelah pembedahan dilakukan, yang mungkin disebabkan, misalnya, stenosis (penyempitan) yang diabaikan atau adanya calculi (batu) di saluran koledochal (dari saluran duktus Latin "saluran", koledochus "menerima hempedu"; juga biasa saluran empedu).
 • Hematoma (lebam) di kawasan pembedahan.
 • Parut pembedahan
 • Reaksi keradangan pasca operasi / jangkitan luka (1.3-1.8%)
 • Pendarahan pasca operasi (0.2-1.4%)
 • Kebocoran bilier (kebocoran, ductus cysticus / penyimpangan saluran empedu) (0.4-1.3%)
 • Saluran hempedu kecederaan (0.2-0.4%).
 • Kematian (kadar kematian): 0.4% (Jerman; tempoh. 2009-2013).

Catatan lebih lanjut

 • Penentuan pundi kencing ketebalan dinding oleh ultrasound mencerminkan proses keradangan dan / atau fibrotik yang telah tamat tempoh. Menurut satu kajian, ketebalan dinding dikaitkan dengan tempoh pembedahan atau jumlah komplikasi intraoperatif:
  • Ketebalan dinding <3 mm: pembedahan selesai setelah median 84 minit.
  • Ketebalan dinding 3-7 mm: operasi selesai selepas median 94
  • Ketebalan dinding> 7 mm: operasi selesai setelah 110 minit median

  Pundi kencing ketebalan dinding juga berkorelasi dengan lama tinggal di hospital.