Pundi hempedu: anatomi, fungsi

Apakah hempedu?

Hempedu adalah cecair kuning hingga hijau gelap yang terdiri daripada kira-kira 80 peratus air. Baki 20 peratus atau lebih terdiri terutamanya daripada asid hempedu, tetapi juga bahan lain seperti fosfolipid (seperti lesitin), enzim, kolesterol, hormon, elektrolit, glikoprotein (protein dengan kandungan karbohidrat) dan bahan buangan. Ia juga mengandungi produk pemecahan metabolik, seperti bilirubin, yang dihasilkan semasa pemecahan sel darah merah dan bertanggungjawab untuk warna rembesan.

Apakah fungsi hempedu?

Asid hempedu mengaktifkan enzim pemisah lemak dan protein daripada pankreas dan usus kecil. Mereka mengemulsi lemak yang telah ditelan dengan makanan supaya ia boleh dipecahkan oleh enzim pemisah lemak. Dengan produk pecahan (asid lemak bebas, monogliserida), asid hempedu membentuk apa yang dipanggil misel (agregat sfera) dan dengan itu membolehkan penyerapannya, tetapi kekal di dalam usus sendiri dan boleh "terus bekerja".

Di bahagian bawah usus kecil, kebanyakan asid hempedu diserap dan dikembalikan ke hati melalui vena portal (peredaran enterohepatik) - oleh itu ia dikitar semula pada tahap tertentu dan hanya perlu sentiasa dihasilkan dalam kuantiti yang kecil.

Di manakah hempedu dihasilkan?

Hempedu dihasilkan dalam sel hati (kira-kira 0.5 hingga 1 liter sehari) sebagai rembesan nipis. Ini dikenali sebagai hempedu hati. Ia dirembeskan ke dalam celah tiub antara sel, yang dipanggil kapilari hempedu atau tubul. Tubul kecil bergabung membentuk yang lebih besar dan akhirnya menuju ke saluran hepatik biasa. Ini bercabang menjadi dua cabang: satu membuka ke dalam pundi hempedu sebagai saluran hempedu biasa. Satu lagi menuju ke duodenum, bahagian paling atas usus kecil, sebagai saluran hempedu yang besar.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan hempedu?

Kolik biliari atau halangan usus tinggi boleh menyebabkan muntah hempedu (kolemesis).

Jika hempedu mengandungi jumlah kolesterol atau bilirubin yang berlebihan, ini boleh memendakan dan membentuk "batu" (batu kolesterol, batu pigmen). Kolelitiasis sedemikian boleh membawa kepada komplikasi lanjut seperti jaundis (ikterus) atau keradangan.