Pembuangan Batu Karang: Pembedahan, Ubat & Banyak Lagi

Batu karang dalam saluran hempedu

Dalam kes batu karang "senyap" dalam saluran hempedu, doktor dan pesakit harus memutuskan bersama-sama sama ada penyingkiran perlu atau dinasihatkan - selepas mempertimbangkan faedah individu dan kemungkinan risiko rawatan. Kadang-kadang ia hanya menunggu, kerana batu saluran hempedu juga boleh hilang dengan sendirinya.

Sekiranya batu saluran hempedu menyebabkan ketidakselesaan, ia biasanya dikeluarkan dengan cara endoskopik: dalam perjalanan apa yang dipanggil endoskopik retrograde cholangiopancreaticography (ERCP), yang juga digunakan untuk mendiagnosis batu saluran hempedu, doktor membuang batu dengan bantuan khas. gelung wayar. Dalam kes batu yang lebih besar, mungkin perlu terlebih dahulu memecahkan batu secara mekanikal (lithotripsy mekanikal) atau melebarkan saluran hempedu menggunakan belon kecil yang ditiup in situ (pelebaran belon endoskopik). Kedua-duanya boleh dilakukan semasa ERCP.

Jika pesakit yang gagal mengeluarkan batu saluran hempedu oleh ERCP juga mempunyai batu pundi hempedu, campur tangan pembedahan harus dipertimbangkan.

Batu karang dalam pundi hempedu

Batu karang "senyap" dalam pundi hempedu biasanya tidak memerlukan rawatan. Pengecualian termasuk batu pundi hempedu yang sangat besar (diameter > 3 cm) - dalam kes ini, rawatan harus dipertimbangkan kerana batu besar ini meningkatkan risiko kanser pundi hempedu. Atas sebab yang sama, rawatan biasanya disyorkan untuk "pundi hempedu porselin" yang sangat jarang berlaku (pembuangan pundi hempedu), walaupun ia tidak menyebabkan sebarang gejala. Pundi hempedu porselin boleh berkembang apabila batu pundi hempedu menyebabkan keradangan pundi hempedu kronik. Bentuk tertentu komplikasi ini meningkatkan risiko kanser pundi hempedu dengan ketara.

Batu karang: Pembedahan

Semasa pembedahan batu karang, seluruh pundi hempedu dikeluarkan (cholecystectomy) - termasuk batu di dalamnya. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan kolik dan komplikasi bilier secara kekal.

Pada masa kini, pundi hempedu jarang dikeluarkan melalui hirisan perut yang besar (pembedahan terbuka), contohnya dalam kes komplikasi atau lekatan pada rongga perut. Sebaliknya, pembedahan batu karang pada hari ini biasanya dilakukan melalui laparoskopi: Dalam kaedah konvensional, pakar bedah membuat tiga hingga empat hirisan kecil pada dinding perut pesakit (di bawah bius am). Melalui ini, dia memasukkan instrumen pembedahan dan mengeluarkan pundi hempedu. Selepas kolesistektomi laparoskopi ini, pesakit biasanya pulih lebih cepat berbanding selepas pembedahan terbuka dan boleh meninggalkan hospital lebih awal.

Sementara itu, terdapat juga varian lain kolesistektomi laparoskopi. Di sini, alat-alat pembedahan dimasukkan ke dalam rongga perut sama ada melalui satu hirisan di kawasan pusar (teknik single-port) atau melalui lubang semula jadi seperti faraj (NOTA = Natural Orifices Transluminal Endoscopic Surgery).

Melarutkan batu karang (litolisis)

Kelemahan rawatan batu karang ubat ini: Tablet mesti diambil dalam tempoh yang lebih lama (beberapa bulan). Rawatan itu berjaya hanya pada sesetengah pesakit. Di samping itu, batu karang baru sering terbentuk dengan cepat selepas pemberhentian tablet. Oleh itu, UDCA hanya boleh digunakan untuk membuang batu karang yang menyebabkan hanya ketidakselesaan ringan dan/atau jarang menyebabkan kolik.