Gamma-GT (GGT): Maksud dan Nilai Normal

Apakah gamma-GT?

Gamma-GT bermaksud gamma-glutamyltransferase. Ia adalah enzim yang memindahkan kumpulan amino yang dipanggil. GGT ditemui dalam pelbagai organ badan: sel hati mempunyai bahagian terbesar enzim; bagaimanapun, gamma-GT juga terdapat dalam sel mukosa usus kecil, dalam buah pinggang dan pankreas serta dalam banyak organ lain. Walau bagaimanapun, doktor hanya boleh mengukur gamma-GT hati sendiri dalam serum darah.

Bilakah gamma-GT ditentukan?

Gamma-glutamyl transferase adalah parameter yang sangat penting dalam diagnosis penyakit hati. Gejala yang membuat doktor berfikir tentang kerosakan hati termasuk jaundis, sakit bahagian atas perut sebelah kanan dan gatal-gatal, tetapi juga gejala umum yang tidak spesifik seperti keletihan dan keletihan. Penyakit berikut, sebagai contoh, mungkin berada di sebalik gejala tersebut:

 • Keradangan hati (hepatitis), terutamanya hepatitis virus
 • Kerosakan hati kerana alkohol
 • Jaundis oklusif (jaundis disebabkan oleh pengumpulan hempedu kerana alirannya terhalang, contohnya oleh batu karang)
 • Metastasis hati dalam konteks kanser
 • Penyakit pankreas yang melibatkan hati

Nilai hati

Doktor menggunakan pelbagai nilai makmal - nilai hati yang dipanggil - untuk mendiagnosis dan memantau penyakit hati: gamma-GT adalah salah satu daripadanya, seperti GPT (ALT) dan GOT (AST). Dua yang terakhir juga enzim. Ia ditemui di dalam sel hati dan oleh itu hanya diukur dalam kepekatan tinggi dalam darah dalam kes kerosakan hati yang teruk (pemusnahan sel!). Gamma-glutamyl transferase, bagaimanapun, terikat pada membran sel hati dan oleh itu meningkat walaupun dalam kes kerosakan hati ringan.

Gamma-GT untuk pemantauan pantang

Doktor sering menentukan aktiviti gamma-GT untuk mendiagnosis penyalahgunaan alkohol kronik: orang yang kerap mengambil sejumlah besar alkohol mempunyai GGT yang tinggi dalam 80 hingga 90 peratus kes. Jika ketagihan alkohol sudah diketahui, nilai makmal boleh digunakan untuk memeriksa pantang semasa terapi penarikan. Walau bagaimanapun, pesakit yang jarang minum minuman keras tidak mempunyai tahap GGT yang diubah.

Nilai Gamma-GT: jadual dengan nilai normal

Nilai darah gamma-GT bergantung pada umur dan jantina. Nilai yang menyimpang daripada julat rujukan mungkin menunjukkan penyakit hati. Tahap nilai gamma-GT adalah berkadar dengan tahap kerosakan hati dan oleh itu merupakan petunjuk keterukan penyakit: semakin tinggi nilai gamma-GT, semakin besar kerosakan!

umur

Nilai normal Gamma-GT

Bayi pramatang

sehingga 292 U/l

Hari 1

sehingga 171 U/l

2 untuk hari 5

sehingga 210 U/l

6 hari hingga 6 bulan

sehingga 231 U/l

7 hingga 12 bulan hayat

sehingga 39 U/l

1 untuk 3 tahun

sehingga 20 U/l

4 untuk 6 tahun

sehingga 26 U/l

7 untuk 12 tahun

sehingga 19 U/l

13 untuk 17 tahun

sehingga 38 U/l untuk wanita

sehingga 52 U/l untuk lelaki

dewasa

sehingga 39 U/l untuk wanita

sehingga 66 U/l untuk lelaki

Bilakah gamma-GT rendah?

Jika GGT rendah, ini biasanya tidak mempunyai nilai patologi.

Bilakah gamma-GT dinaikkan?

Penyakit yang menampakkan diri dengan peningkatan GGT adalah

 • Stasis hempedu (kolestasis)
 • Keradangan pundi hempedu dan saluran hempedu (cholecystitis atau cholangitis)
 • Hepatitis virus (hepatitis A, B, C, D dan E)
 • Kerosakan hati disebabkan oleh toksin, contohnya kulat daun ubi
 • Kerosakan hati akibat alkohol (sirosis hati, hati berlemak)
 • Demam kelenjar Pfeiffer (mononukleosis, jangkitan EBV)

Gamma-GT dinaikkan

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang penyakit yang mempengaruhi gamma-GT dan sejauh mana, baca artikel Gamma-GT dinaikkan.

Apa yang perlu dilakukan jika gamma-GT dinaikkan?

Apakah yang boleh saya lakukan sebagai pesakit dengan gamma-GT tinggi?

Ikuti rawatan yang ditetapkan oleh doktor anda untuk penyakit asas anda. Anda juga harus mengamalkan gaya hidup yang lembut pada hati anda. Ini termasuk, di atas semua, menahan diri daripada minuman beralkohol. Ia juga masuk akal untuk berhenti merokok. Kopi, sebaliknya, masih dibenarkan malah dianggap "baik" untuk hati. Berkenaan dengan diet anda, melainkan dinasihatkan sebaliknya oleh doktor anda, anda harus makan makanan yang seimbang dan mengelakkan makanan berlemak dan manis. Dengan cara ini, anda juga boleh membantu memastikan hati anda sihat dalam kehidupan seharian dan mengurangkan gamma-GT yang tinggi.