Endoskopi gastrik: Penyediaan, pantang makanan

Makan sebelum gastroskopi

Adalah penting untuk anda tiba untuk gastroskopi anda dengan tenang. Ini bermakna anda tidak boleh makan atau minum apa-apa dengan gula, seperti susu atau kopi, selama sekurang-kurangnya enam jam. Jika perut kosong perlahan-lahan atau disyaki berbuat demikian, sekurang-kurangnya 12 jam berpuasa diperlukan.

Di satu pihak, ini menghalang penyedutan (aspirasi) pulpa makanan yang meningkat secara tidak sengaja semasa pemeriksaan, yang boleh menyebabkan radang paru-paru. Juga, keputusan peperiksaan yang bermakna, sebagai contoh, keadaan mukosa gastrik, hanya boleh diperolehi apabila perut kosong.

Anda boleh minum air jernih dan tidak berkarbonat sehingga maksimum dua jam sebelum gastroskopi.

Merokok sebelum gastroskopi

Anda harus menahan diri daripada merokok dari petang sebelum gastroskopi, kerana nikotin merangsang pengeluaran jus gastrik. Ini menjadikannya lebih sukar untuk dilihat dan boleh membawa kepada hasil yang herot. Seperti pulpa makanan, jus gastrik juga boleh naik ke dalam kerongkong semasa pemeriksaan dan terhidu secara tidak sengaja (disedut) (risiko radang paru-paru).

Ubat sebelum gastroskopi

Sebagai peraturan, ubat tidak perlu dihentikan sebelum gastroskopi.

Ubat penipisan darah termasuk asid acetylsalicylic (ASA, nama dagang terkenal Aspirin®), perencat pengagregatan platelet lain seperti clopidogrel, ubat sakit tertentu lain dan antikoagulan seperti heparin, Marcumar, apixaban, rivaroxaban, atau dabigatran.

Kecederaan saluran darah utama jarang berlaku semasa pensampelan tisu. Walau bagaimanapun, pembekuan darah yang terhalang boleh menyebabkan peningkatan kehilangan darah walaupun dari kecederaan ringan.

Mengambil sampel darah untuk menentukan keupayaan pembekuan akan membantu doktor memutuskan ubat sebagai sebahagian daripada penyediaan gastroskopi dan juga akan memberikan maklumat tentang gangguan pembekuan darah keturunan yang mungkin tidak dikesan sebelum ini.

Maklumkan kepada doktor pemeriksa terlebih dahulu tentang semua ubat yang anda ambil. Ini termasuk ubat herba serta persediaan yang telah anda beli dan ambil tanpa preskripsi. Juga beritahu doktor tentang penyakit anda sebelum ini dan alahan yang diketahui, jika dia tidak menyedarinya.