Gelotophobia: Punca, Gejala & Rawatan

Gelotophobia adalah gangguan kebimbangan tergolong dalam kumpulan fobia sosial. Penderita mempunyai ketakutan yang tidak biasa ditertawakan oleh orang lain dan oleh itu menarik diri secara sosial.

Apa itu gelotophobia?

Fobia adalah penyakit mental yang dicirikan oleh kegelisahan. Pesakit mengalami ketakutan yang luar biasa terhadap situasi tertentu, makhluk atau objek tertentu. Dalam kesusasteraan Jerman, fobia juga disebut sebagai gangguan kecemasan. Untuk mencirikan fobia dengan lebih terperinci, kata pinjaman Yunani didahului oleh fenomena yang menimbulkan ketakutan. Oleh itu, gelotofobia adalah ketakutan yang berlebihan terhadap ketawa (untuk tertawa) orang. Pesakit dengan gelotofobia tidak takut ditertawakan oleh orang lain. Oleh itu, gelofobia tergolong dalam gangguan kebimbangan domain dari fobia sosial. Kualiti hidup fobia sosial terhad kerana tingkah laku penghindaran sosial. Gelotofobik mempunyai batasan lebih lanjut. Pesakit tidak dapat menggunakan humor, keceriaan dan tawa untuk sikap hidup mereka, kerana mereka menyedari ancaman dalam setiap tawa. Michael Titze memperkenalkan istilah gelotophobia pada tahun 1995, menggambarkan orang-orang yang melihat diri mereka sebagai tidak masuk akal secara global dan oleh itu menyedari dalam setiap ketawa rakan-rakan sosial mereka penurunan diri mereka sendiri.

Punca

Penyebab gelotofobia boleh berbeza-beza dari satu kes ke kes yang lain. Pada prinsipnya, bagaimanapun gangguan kebimbangan biasanya berdasarkan peristiwa yang telah mempengaruhi harga diri pesakit. Sebilangan besar pesakit gelotofobia mengalami rasa malu yang utama yang mendasari gangguan itu sendiri zaman kanak-kanak. Dalam banyak kes, perasaan malu berpunca daripada rasa tidak berminat atau kesejukan emosi yang dihadapi oleh seorang kanak-kanak dari pengasuhnya. Bagi kebanyakan pesakit, rasa malu utama diikuti oleh pengalaman trauma berulang mengejek, mengejek, atau ketawa yang mengejek. Semakin kerap orang yang terkena ketawa mengejek, semakin banyak persepsi dia berubah. Kawasan persepsi pada dasarnya selektif. Harapan membentuk persepsi situasi seperti pengalaman sebelumnya. Dengan cara tertentu, orang yang terkena hanya melihat apa yang dia mahu anggap atau mengharapkan untuk dirasakan. Oleh kerana pesakit dengan gelotophobia semakin terdedah kepada ketawa mengejek pada masa lalu, mereka segera mengharapkan ejekan dalam semua tawa.

Gejala, keluhan, dan tanda

Orang dengan gelotofobia takut ditertawakan. Mereka melakukan tingkah laku penghindaran sosial untuk mengelakkan ejekan di khalayak ramai. Mereka menilai ucapan lucu dari persekitaran mereka dengan cara yang paranoid. Pesakit sukar atau tidak sama sekali berurusan dengan orang lain secara humor atau ceria. Pesakit menilai diri dan badan mereka dengan sangat kritikal dan sering juga menganggap kemahiran komunikasi verbal dan bukan lisan mereka berada di bawah purata. Harga diri mereka yang negatif menyebabkan pesakit mengembangkan perasaan rendah diri. Kecenderungan untuk membandingkan diri mereka secara langsung dengan orang lain membuat penderita merasa iri hati. Oleh kerana tingkah laku penghindaran, kemahiran sosial pesakit merosot semakin jauh. Gejala psikosomatik seperti ketegangan sakit kepala, gegaran, pening, pemerah pipi, atau gangguan pertuturan sering ditambah. Ketawa sering menyebabkan pencerobohan pada pesakit, yang boleh mengakibatkan kehilangan kawalan emosi. Gelotophobia juga dapat menampakkan diri dalam bentuk sindrom Pinocchio. Dalam kes ini, pesakit membeku setiap kali mereka mendengar seseorang ketawa.

Diagnosa

Diagnosis gelotofobia dibuat oleh ahli psikologi. Ciri-ciri penentu yang berbeza disenaraikan dalam ICD-10, termasuk terutamanya tingkah laku penghindaran sosial dan ketidakupayaan untuk berinteraksi secara humor. Gelotophobia dinilai melalui soal selidik. Sebagai tambahan kepada soalan dan jawapan, soal selidik yang sesuai juga mengandungi instrumen bergambar seperti kartun dengan orang yang ketawa. Subjek menggunakan gambar-gambar ini untuk mengira apa yang mendahului keadaan dan apa yang mungkin dirasakan oleh pemerhati. Diagnosis halus gelotofobia sesuai dengan penjelasan sebab. Ini menyebabkan penjelasan hanya boleh berlaku dalam perbualan langsung dengan pesakit.

Komplikasi

Oleh kerana gelotophobia, terdapat aduan psikologi yang sangat kuat dan seterusnya kemurunganDalam kes terburuk, penyakit ini juga boleh membawa kepada pemikiran bunuh diri dan akhirnya membunuh diri. Bahkan pernyataan lucu yang tidak dimaksudkan dengan serius dianggap sebagai serangan atau penghinaan oleh rakan dan kenalan. Ini membawa kepada fobia sosial dan tidak jarang berlaku pengecualian sosial. Pesakit menarik diri lebih banyak dan tidak lagi mengambil bahagian dalam aktiviti sosial. Keagresifan atau kerengsaan yang meningkat juga boleh berlaku sebagai hasil daripada kenyataan tersebut. Gangguan pertuturan or pening juga berlaku. Pesakit gemetar dan sering tersipu. Selanjutnya, kehilangan kesedaran juga boleh berlaku sekiranya gelotofobia teruk. Kualiti hidup sangat dikurangkan oleh penyakit dan terdapat sekatan yang signifikan dalam kehidupan seharian dan kehidupan sosial. Rawatan gelotofobia biasanya dilakukan oleh ahli psikologi dan dengan bantuan ubat. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk meramalkan berapa lama rawatan akan berlangsung dan adakah ia akan benar-benar berlaku membawa untuk berjaya. Begitu juga dengan pengambilan ubat membawa kepada tingkah laku ketagihan. Gelotophobia sendiri tidak mengurangkan jangka hayat.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Orang yang mengalami kebimbangan yang meningkat harus selalu berjumpa doktor. Sekiranya terdapat kenikmatan hidup yang rendah atau tekanan jiwa dalam kehidupan seharian kerana sensasinya, pertolongan diperlukan. Sekiranya terdapat penarikan atau pengasingan sosial, doktor harus berunding. Sekiranya penyertaan dalam aktiviti rekreasi atau minat atletik menurun, doktor harus berunding. Sekiranya terdapat peluh, degupan jantung yang cepat, gemetar ke seluruh badan atau kegelisahan dalaman, bantuan terapi diperlukan. Sekiranya terdapat peningkatan dalam tekanan, pemikiran obsesif, atau tingkah laku penghindaran, doktor harus berunding. Sekiranya emosi rasa bersalah dan malu meningkat dengan mendadak, ini dianggap membimbangkan. Sekiranya orang yang terjejas percaya bahawa semua orang di sekelilingnya selalu terpaku pada dirinya dan tingkah lakunya, dia harus meminta nasihat ahli terapi. Sekiranya kewajiban sehari-hari tidak dapat dipenuhi lagi, tahap prestasi normal menurun dan kualiti hidupnya berkurang dengan teruk, disarankan untuk berjumpa doktor atau ahli terapi. Sekiranya berlaku secara tiba-tiba gangguan pertuturan bersentuhan dengan orang lain, kecenderungan memerah secara spontan serta tanda-tanda seperti pening, muntah and loya, doktor harus berunding. Sekiranya pencerobohan dalaman berkembang, kecenderungan untuk bertindak balas berlebihan, atau jika orang yang terkena mengalami kemarahan, lawatan ke doktor adalah perlu.

Rawatan dan terapi

Bentuk multimodal dari terapi digunakan untuk merawat pesakit dengan gelotophobia. Multimodal dalam kes ini bermaksud merangkumi beberapa arah. Dalam kes gangguan kecemasan, arahan rawatan individu biasanya sesuai dengan psikologi mendalam, farmakoterapi, tingkah laku terapi, dan kelonggaran terapi. Dengan kaedah psikologi mendalam, ahli terapi menjelaskan penyebab biografi fobia dan memberikan pertolongan untuk menyelesaikannya. Penjelasan penyebabnya berlaku dalam sesi perbualan, dan kepercayaan antara pesakit dan ahli terapi sangat penting untuk sesi terapi yang berfungsi. Dalam terapi tingkah laku, pesakit mempersoalkan penilaiannya sendiri terhadap situasi yang menimbulkan kegelisahan. Dia mempelajari kemungkinan penilaian baru dan mempelajari tingkah laku dan corak pemikiran tertentu untuk mengatasi situasi tersebut. Dalam farmakoterapi ubat konservatif, ahli terapi memberi pesakit kecemasan, antidepresan, penyekat beta, atau Wort St. John jika benar-benar diperlukan. Jenis terapi ini adalah terapi simptomatik semata-mata yang tidak menangani penyebab penyakit dan oleh itu, sebagai prosedur tunggal, tidak dapat mencapai penyembuhan sepenuhnya. Kerana kesan sampingan dan potensi ketagihan penenang individu, yang dadah biasanya hanya diberikan selama mereka sangat diperlukan untuk bekerja dengan pesakit. Alternatif yang lebih lembut adalah kelonggaran teknik yang boleh digunakan oleh pesakit sebelum dan semasa keadaan yang menakutkan. Teknik ini merangkumi otot kelonggaran di samping latihan autogenik.

Prospek dan prognosis

Gelotophobia biasanya dapat dirawat dengan baik. Sekiranya ini dilakukan lebih awal, aduan dan gejala sering dapat diselesaikan sepenuhnya selama beberapa bulan atau tahun. Walaupun banyak pesakit mengalami momen paranoid sepanjang hayat mereka, ini juga dapat diatasi dengan terapi ubat terapi tingkah laku, penyebab aduan juga dapat diatasi dengan baik. Dalam kes yang teruk, gelotofobia berterusan sepanjang hayat. Kemudian keluhan psikologi selanjutnya berkembang, di atas semua paranoia yang ketara dan juga suasana depresi. Dalam perjalanan yang begitu teruk, yang biasanya disebabkan oleh penderitaan mental yang mendalam dan kurangnya rawatan atau tidak mencukupi, prognosisnya agak buruk. Kualiti hidup mereka yang terjejas sangat terhad. Dalam kebanyakan kes, penghidap tidak lagi dapat bergerak di khalayak ramai tanpa rasa cemas. Mereka akhirnya menarik diri sepenuhnya dari kehidupan sosial, yang memperburuk tanda-tanda penyakit ini. Gelotofobia yang ketara hanya dapat diatasi secara simptomatik. Penderita kemudian mendapat rawatan ubat, yang mengurangkan gejala. Walau bagaimanapun, penggunaan antidepresan dan ubat penenang dikaitkan dengan kesan sampingan yang serius dan interaksi.

pencegahan

Kerana gelotofobia biasanya pertama kali disatukan oleh peristiwa trauma pada masa remaja atau dewasa, campur tangan psikoterapi segera setelah peristiwa yang berkaitan dapat mencegah manifestasi penuh gangguan tersebut. Sekiranya situasi penyebab seperti buli ditangani tepat pada masanya dengan ahli terapi, selalunya sekurang-kurangnya tidak ada gelotofobia yang sepenuhnya berkembang.

Penjagaan selepas itu

Dalam kebanyakan kes gelotofobia, pilihan untuk penjagaan selepas waktu adalah sangat terhad. Pada masa yang sama, penyembuhan lengkap untuk keadaan tidak pernah dapat dijamin, oleh itu penghidapnya bergantung terutamanya kepada doktor untuk merawat keadaan tersebut untuk mengelakkan komplikasi dan ketidakselesaan yang seterusnya. Dalam kebanyakan kes, gelotofobia dirawat dengan bantuan psikologi dan terapi tingkah laku. Namun, penyembuhan lengkap tidak dapat dijamin. Secara umum, diagnosis dan rawatan awal penyakit keadaan mempunyai kesan yang sangat positif terhadap perjalanan penyakit ini. Dalam beberapa kes, pesakit juga bergantung pada pengambilan ubat. Dalam kes ini, pengambilan berkala diperlukan, dan mungkin interaksi dengan ubat lain juga mesti diambil kira. Dalam kes gelotofobia, rawatan melalui pilihan pertolongan diri juga mungkin dilakukan, walaupun rawatan ini biasanya tidak dapat menjamin penyembuhan sepenuhnya. Sokongan rakan dan keluarga sangat penting dan berguna dalam penyakit ini. Hubungan dengan penderita gelotofobia yang lain juga dapat bermanfaat dalam hal ini, kerana tidak jarang hal ini mengakibatkan pertukaran maklumat.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Individu yang menderita gelotophobia perlu takut ditertawakan secara terapeutik. Strategi yang dipelajari dalam terapi tingkah laku dapat dipraktikkan dalam kehidupan seharian dan di tempat kerja, membantu penderita untuk perlahan-lahan mengatasi ketakutan mereka. Langkah-langkah seperti pertukaran dalam diet, sukan atau hobi baru menyumbang kepada kualiti hidup yang lebih tinggi dan dapat mempengaruhi terapi gelotofobia secara positif. Sekiranya anak mereka sendiri terkena gelotofobia, ibu bapa juga mesti melihat diri mereka sendiri. Ada kemungkinan bahawa kesalahan ibu bapa dilakukan pada masa lalu atau bahawa anak itu tidak dapat membina keyakinan diri yang cukup untuk alasan lain. Di atas segalanya, adalah penting untuk tidak memberi tekanan kepada anak jika, misalnya, dia menghabiskan sedikit waktu dengan rakan sekolah atau berkelakuan tidak biasa dalam kehidupan seharian. Oleh kerana kerumitan gangguan kecemasan dan penyebabnya, hanya pakar yang dapat menjawab apa sebenarnya langkah-langkah harus diambil. Kanak-kanak yang terjejas mesti mendapatkan terapi tingkah laku atau relaksasi. Setelah ketakutan diatasi, pertukaran sekolah adalah disyorkan. Walaupun ini tidak akan meringankan gelotofobia, ia akan memberi peluang kepada anak untuk membuat permulaan yang baru.