Disforia Jantina: Punca, Bantuan

Disforia jantina: definisi

Jika anda ingin memahami istilah disforia jantina, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa itu ketidakselarasan jantina:

Pendek kata: sesetengah orang yang dilahirkan dengan zakar masih berasa seperti seorang gadis/wanita dan bukan lelaki/lelaki. Sebaliknya, sesetengah orang yang mempunyai payudara dan faraj merasakan lelaki dan bukannya perempuan. Atau mereka yang terjejas tidak mengenal pasti dengan jelas sama ada jantina lelaki atau perempuan (bukan binari).

Walau bagaimanapun, yang lain mengalami ketidaksesuaian jantina - pakar merujuk kepada ini sebagai disforia jantina.

Penderitaan yang berterusan

Dalam istilah konkrit, ini bermakna bahawa disforia jantina hadir jika seseorang mengalaminya secara berterusan:

 • tidak merasakan bahawa mereka (hanya) tergolong dalam jantina yang sepadan dengan ciri jantina fizikal mereka sendiri, dan/atau
 • dianggap oleh orang lain sebagai lelaki/wanita, walaupun ini tidak sepadan dengan identiti jantina mereka sendiri.

Oleh itu, adalah penting bagi mereka yang mengalami dysphoria jantina menerima bantuan dan sokongan yang betul. Ini boleh mengambil bentuk psikoterapi, sebagai contoh, dan mungkin juga langkah perubatan untuk menyesuaikan badan dengan identiti jantina sendiri (lihat Rawatan).

Kata Kunci Trans

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai transeksualiti di portal rakan kongsi kami Mylife.de.

Kata Kunci Inter*

Istilah inter* (interseks, interseksualiti) merujuk kepada orang yang mempunyai variasi dalam perkembangan jantina fizikal: Tubuh mereka mempunyai kedua-dua ciri lelaki dan perempuan (kromosom seks, hormon seks, organ seks).

Ketahui lebih lanjut mengenai interseksual di portal rakan kongsi kami Mylife.de.

Trans tidak lagi dianggap sebagai gangguan mental

Sama ada keadaan diklasifikasikan sebagai sakit atau normal juga bergantung kepada zeitgeist. Ini dicerminkan dalam Klasifikasi Antarabangsa Penyakit dan Masalah Kesihatan Berkaitan (ICD), yang diterbitkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Pendahulunya, ICD-10, masih menggunakan istilah transeksualisme. Ia menetapkannya sebagai "gangguan identiti jantina" kepada bab tentang gangguan mental - lebih tepat lagi, kepada gangguan personaliti dan tingkah laku. Oleh itu, bentuk identiti ini diklasifikasikan sebagai patologi.

Ini telah berubah dengan ICD-11:

 • Di satu pihak, istilah "ketidaksesuaian jantina" digunakan dan bukannya "transeksualisme".

Negara anggota WHO pada masa ini mempunyai tempoh peralihan yang fleksibel sekurang-kurangnya lima tahun untuk bersedia bagi pengenalan sistem klasifikasi yang disemak semula.

Masih belum jelas bila ICD-11 akhirnya akan menggantikan ICD-10 di negara-negara individu. Ini bergantung, antara lain, pada seberapa cepat terjemahan rasmi ke dalam bahasa kebangsaan masing-masing tersedia. Di Jerman, Austria dan Switzerland juga, ICD-10 pada masa ini masih digunakan untuk pengebilan.

Cara mereka yang terjejas melihat percanggahan antara jantina biologi mereka dan identiti jantina mereka dalam kes individu berbeza-beza. Sebagai contoh, "tanda" berikut mungkin:

 • perasaan yang mendalam untuk menjadi lelaki atau wanita di luar, tetapi tidak berasa seperti itu sama sekali
 • Penolakan tubuh sendiri dan keinginan kuat untuk menghilangkan ciri-ciri seksual (seperti zakar, epal Adam, payudara, vulva, faraj) yang dianggap tidak sesuai
 • keinginan yang kuat untuk dilihat dan dilayan oleh persekitaran dengan cara yang sepadan dengan identiti jantina sendiri (cth. sebagai lelaki, sebagai wanita atau sebagai orang bukan binari)

Untuk doktor dapat mendiagnosis dysphoria jantina, perasaan ini mesti berterusan untuk masa yang lama (lihat diagnosis) dan dikaitkan dengan kesusahan yang besar.

Gangguan mental yang mengiringi

Sesetengah orang yang mengalami ketidakselarasan jantina/disforia jantina juga mengalami masalah atau gangguan psikologi. Kajian menunjukkan bahawa ini berlaku lebih kerap pada mereka berbanding populasi umum. Gangguan mental ini termasuklah

 • kemurungan
 • Fikiran dan tindakan membunuh diri
 • gangguan kecemasan
 • Gangguan personaliti
 • Gangguan dissociative
 • gangguan makan
 • Penyalahgunaan bahan (cth. penyalahgunaan dadah atau ubat-ubatan)

Kadangkala penyakit mental juga merupakan cara yang pada mulanya berjaya (tidak sedarkan diri) untuk mengatasi disforia jantina. Sebagai contoh, anoreksia pada remaja boleh menjadi percubaan untuk menghentikan badan daripada berkembang ke arah seks yang tidak diingini (pertumbuhan janggut, permulaan haid, dll.).

Disforia jantina: punca

Ia masih belum diketahui mengapa sesetengah orang mengalami dysphoria jantina - sama ada seawal zaman kanak-kanak atau kemudian. Pakar menganggap bahawa pelbagai faktor terlibat.

Kini nampaknya kemungkinan besar identiti jantina terbentuk sebelum lahir. Faktor genetik dan/atau pengaruh hormon semasa pembangunan boleh difikirkan.

Tiada satu pun daripada faktor ini sahaja boleh menyebabkan disforia jantina. Pakar percaya bahawa percanggahan antara jantina yang dirasakan dan ditugaskan hanya berkembang pada sesetengah orang hasil daripada interaksi antara mereka.

Apabila gejala disforia jantina tiba-tiba berkembang semasa akil baligh, pakar bercakap tentang "disforia jantina yang berlaku dengan cepat". Punca disforia jantina yang berlaku dengan cepat ini juga tidak diketahui.

Disforia jantina: diagnosis

Oleh itu, mereka yang terjejas hanya boleh mengetahui sendiri sama ada mereka merasakan mereka tergolong dalam jantina yang berbeza atau bukan jantina, tanpa mengira biologi mereka sendiri - dan sejauh mana ini mempengaruhi mereka dan apakah akibat peribadi ini.

Doktor dan ahli terapi yang berpengalaman boleh menyokong mereka yang terjejas dalam proses ini dengan keterbukaan dan rasa hormat.

Pandangan holistik mereka yang terjejas

 • Langkah-langkah perkembangan penting sebelum, semasa dan mungkin selepas akil baligh
 • Pengalaman badan dan perhubungan terdahulu
 • Mendapat pengalaman, reaksi dalam persekitaran sosial (cth. keluarga, kalangan kawan)
 • Kemungkinan pengalaman diskriminasi berdasarkan identiti jantina
 • Keadaan tempat tinggal, iaitu situasi perumahan, situasi sekolah atau profesional, perkongsian, dsb.
 • Data biografi (terutamanya peristiwa kehidupan yang menimbulkan tekanan, hubungan keluarga)
 • sebarang penyakit terdahulu
 • Kemungkinan petunjuk variasi dalam perkembangan seksual fizikal
 • Keadaan mental (menggunakan kaedah piawai)

Doktor atau ahli terapi juga cuba menentukan sama ada ketidaksesuaian jantina/disforia jantina telah berterusan selama beberapa bulan, bersifat sementara atau terputus-putus. Ini juga mungkin.

Orientasi ke arah DSM-5

Doktor / ahli terapi boleh menggunakan DSM-5 sebagai panduan semasa mendiagnosis dysphoria jantina. Ini adalah edisi kelima (dan pada masa ini sah) Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (menurut ICD-10, yang pada masa ini masih digunakan secara meluas, transeksualisme masih diklasifikasikan sebagai gangguan mental, tetapi tidak lagi dalam ICD- baru. versi 11).

Menurut ini, diagnosis disforia jantina pada remaja dan dewasa adalah berdasarkan dua perkara:

 • Percanggahan ketara antara jantina yang dirasakan dan ciri seksual utama seperti ovari, zakar dan/atau ciri seksual sekunder seperti payudara, janggut (dalam remaja: ciri seksual sekunder yang dijangkakan)
 • keinginan yang jelas untuk menghilangkan ciri-ciri seksual primer dan/atau sekunder sendiri (pada remaja: untuk mencegah perkembangan ciri-ciri seksual sekunder)
 • keinginan yang nyata untuk tergolong dalam jantina yang berlawanan (lelaki/perempuan) atau jantina alternatif
 • Keyakinan yang jelas untuk menunjukkan perasaan dan reaksi tipikal jantina yang berlawanan (lelaki/perempuan) atau jantina alternatif

2. penderitaan atau kemerosotan yang berkaitan secara klinikal dalam bidang sosial, pendidikan atau fungsi penting lain

Apa yang berlaku seterusnya?

Perkara penting adalah sebagai contoh:

 • Sekiranya perkembangan akil baligh yang tidak diingini seorang remaja dihentikan dengan ubat (penghalang akil baligh)?
 • Adakah penugasan semula jantina dikehendaki? Jika ya, dengan langkah yang manakah dan dalam susunan yang manakah (cth. mastektomi, pembuangan testis)?
 • Adakah psikoterapi berguna (cth. untuk menjelaskan isu sedemikian) atau perlu (cth. untuk gangguan mental)?

Disforia jantina: rawatan

Sokongan yang betul boleh menjadi penting dalam membantu orang yang mengalami disforia jantina untuk mencari cara mereka sendiri untuk menangani percanggahan antara jantina biologi dan persepsi mereka. Bentuk sokongan terbaik bergantung pada kes individu.

Langkah pertama selalunya mendapatkan nasihat daripada orang yang boleh dihubungi, contohnya di pusat kaunseling yang berkaitan. Psikoterapi juga boleh berguna untuk disforia jantina.

Kaunseling

Anda boleh mencari kenalan yang cekap mengenai subjek ketidaksesuaian jantina dan disforia jantina di organisasi trans* dan pusat nasihat berasaskan komuniti.

Sebagai sebahagian daripada perundingan bermaklumat, anda boleh, contohnya, mengetahui tentang isu undang-undang (seperti menukar nama anda) atau secara amnya tentang pelbagai pilihan rawatan untuk disforia jantina (termasuk risiko mereka).

Kaunseling juga boleh memberi tumpuan kepada isu psikologi (kaunseling intervensi) – contohnya, jika seseorang bergelut dengan jantina yang ditugaskan dan sedang mencari identiti jantina mereka sendiri. Kaunselor yang berempati juga boleh menawarkan telinga yang bersimpati dan sokongan dalam situasi kehidupan yang sukar (seperti di sekolah atau dalam keluarga).

Psikoterapi

 • tidak dapat menerima hakikat bahawa tubuh mereka sendiri adalah jantina yang "salah" (mungkin dikaitkan dengan perasaan rendah diri, rasa bersalah atau malu)
 • memerlukan sokongan dalam membangunkan identiti mereka sendiri
 • memerlukan sokongan dalam proses membuat keputusan (cth. berkenaan dengan penugasan semula jantina)
 • memerlukan sokongan selepas penukaran jantina (cth. melalui rawatan hormon)
 • mempunyai masalah dalam keluarga, perkongsian atau dengan peranan ibu bapa mereka sendiri

Psikoterapi ditunjukkan terutamanya untuk mengiringi masalah psikologi seperti kebimbangan atau kemurungan.

Disforia jantina adalah kompleks. Oleh itu, ahli psikoterapi harus mempunyai pengalaman sebanyak mungkin dengan topik tersebut!

Sekatan akil baligh pada kanak-kanak dan remaja

Kanak-kanak dan remaja dengan disforia jantina boleh diberi apa yang dipanggil penyekat akil baligh (seperti leuprorelin).

Ubat-ubatan ini menangguhkan akil baligh. Ini memberi masa kepada remaja untuk menjadi jelas tentang identiti jantina mereka dan, jika perlu, untuk membuat keputusan muktamad untuk atau menentang penugasan semula jantina (dan dalam bentuk apa).

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel kami mengenai penyekat akil baligh.

Rawatan pengubahsuaian badan bertujuan untuk mengharmonikan badan dengan jantina yang dirasakan (identiti jantina). Ini boleh dicapai melalui rawatan hormon dan/atau pembedahan, contohnya. Langkah rawatan lain (seperti latihan suara dan pertuturan dan pelbagai bantuan) juga boleh menyokong mereka yang terjejas dalam penugasan semula jantina.

Rawatan hormon

Adalah penting bahawa sebarang terapi hormon diawasi oleh doktor. Hormon mempengaruhi banyak proses dalam badan dan juga melibatkan risiko. Oleh itu, adalah tidak digalakkan untuk mengambil hormon sendiri (cth. persediaan dari internet)!

Terapi ucapan

Latihan suara dan pertuturan boleh menjadikan suara orang yang mengalami disforia jantina kelihatan lebih maskulin atau lebih feminin kepada orang di sekeliling mereka.

Faktor penentu termasuk kekerapan suara, corak pertuturan, timbre dan melodi pertuturan. Dengan senaman khas yang dijalankan secara berkala, anda boleh menukar suara anda sendiri supaya kedengaran lebih maskulin atau lebih feminin.

Intervensi dan bantuan maskulinisasi

Pelbagai intervensi boleh menjadikan badan kelihatan lebih maskulin dari sudut biologi. Mereka yang terjejas sering berasa lebih harmoni dengan badan mereka selepas itu, yang boleh menjadi kelegaan psikologi yang hebat.

Sebagai alternatif atau sebagai iringan, pelbagai bantuan boleh menyokong penugasan semula jantina. Di bawah anda akan menemui pilihan prosedur dan bantuan maskulin:

Jaket atau baju mampatan: Pengikat yang dipanggil ini adalah alternatif yang mungkin untuk mastektomi. Ia boleh digunakan untuk meratakan payudara secara visual.

Pengikat sedemikian juga boleh dipakai untuk merapatkan masa sebelum mastektomi untuk sekurang-kurangnya mengurangkan saiz payudara yang tidak diingini secara visual.

Apabila memakai pengikat, penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa pemampatan tidak menghalang bekalan darah ke tisu atau menyebabkan kerosakan postur.

Pakar bedah juga boleh menggunakan laluan akses sedemikian untuk membuang ovari dan tiub fallopio (adnektomi). Kerana ini menghasilkan hormon seks yang penting, anda perlu mengambil hormon seperti testosteron sepanjang hayat anda. Jika tidak terdapat risiko masalah kesihatan seperti osteoporosis.

Pembinaan semula penoid adalah prosedur yang sangat kompleks. Komplikasi yang paling biasa termasuk penyempitan uretra dan fistula. Dapatkan maklumat komprehensif daripada pakar bedah berpengalaman!

Epitesis zakar-testis: Ini adalah tiruan zakar yang diperbuat daripada silikon yang boleh dilekatkan pada kawasan kemaluan dengan pelekat perubatan. Ia kelihatan dan terasa sangat mirip dengan zakar sebenar.

Memakai epitesis zakar-testis adalah alternatif yang mungkin untuk pembinaan pembedahan zakar. Ia juga boleh membantu mereka yang terjejas untuk membuat keputusan untuk atau menentang pembinaan semula penoid pembedahan.

Epitesis juga boleh membantu selepas pembedahan sedemikian: Sesiapa yang belum (belum) mempunyai prostesis corpora cavernosa yang dimasukkan boleh menggunakannya untuk memberikan diri mereka zakar yang kaku untuk melakukan hubungan seksual.

Prosedur dan bantuan feminin

Depilasi (epilasi): Jenis rambut lelaki (keras, rambut dada, dll.) boleh menjadi masalah utama bagi wanita trans. Epilasi boleh digunakan untuk menghilangkan rambut yang tidak diingini. Rawatan mungkin perlu diulang jika rambut tumbuh semula (cth. di muka).

Dapatkan nasihat daripada pakar (cth. pakar dermatologi) jika anda tidak pasti tentang pilihan prosedur epilasi.

Operasi pada radas vokal: Ini boleh membantu jika seseorang mengalami masalah besar kerana suara mereka tidak terdengar lebih feminin walaupun terapi pertuturan. Prosedur pada lipatan vokal menjadikan suara lebih tinggi. Terapi pertuturan juga boleh digunakan untuk menjadikan corak pertuturan lebih "feminin" selepas itu.

Prostesis payudara: Ia juga boleh membantu anda mencapai payudara yang anda inginkan, sekurang-kurangnya secara visual. Implan payudara silikon dimasukkan ke dalam bra atau dilekatkan pada kulit dengan pelekat khas.

Pembetulan epal Adam: Epal Adam yang terkenal kelihatan maskulin dan boleh menjadi sangat mengganggu bagi orang yang mengalami disforia jantina yang mengalami diri mereka lebih sebagai wanita. Sama ada prosedur itu masuk akal atau tidak tidak bergantung pada saiz epal Adam, tetapi pada bagaimana menyedihkan orang yang mengalami disforia jantina menemuinya.

Sebagai contoh, anda boleh mengeluarkan zakar dan buah zakar anda. Sama seperti ooforektomi, hormon mesti diambil seumur hidup selepas penyingkiran testis (orkiektomi). Ini boleh mengimbangi kehilangan pengeluaran hormon.

Satu lagi langkah pembedahan yang mungkin dalam proses menyesuaikan diri dengan jantina wanita ialah penciptaan faraj (neovagina). Klitoris dan labia juga boleh dibentuk semula melalui pembedahan.

Penugasan semula jantina – dipertimbangkan dengan teliti

Bagi kebanyakan orang yang mengalami dysphoria jantina, penugasan semula jantina adalah jalan keluar daripada penderitaan bertahun-tahun. Ini ditunjukkan oleh kajian dengan data daripada sejumlah lebih daripada 2,000 orang trans yang telah menjalani rawatan hormon dan/atau prosedur pembedahan:

Walau bagaimanapun, pihak yang berminat harus mendapatkan maklumat yang komprehensif mengenai topik itu terlebih dahulu - daripada beberapa sumber yang cekap jika perlu:

 • Kaedah penugasan semula jantina yang manakah mungkin dalam kes saya?
 • Apakah keputusan yang boleh saya jangkakan?
 • Bagaimana sebenarnya terapi hormon / pembedahan berfungsi?
 • Apakah kesan sampingan dan risiko yang boleh saya jangkakan?
 • Apakah kos yang berkaitan dengan prosedur? Adakah insurans kesihatan melindungi sebahagian daripada kos?