Fisioterapi am

Nota

Ini adalah halaman tambahan mengenai topik kami:

  • Physiotherapy

Fisioterapi aktif

Fisioterapi umum merangkumi pelbagai kaedah dan teknik rawatan yang mempengaruhi keseluruhan sistem lokomotor badan dan digabungkan dalam rawatan fisioterapeutik bergantung pada masalah dan penemuan pesakit. Sebagai contoh, pergerakan pasif dan kedudukan pesakit yang lumpuh sama seperti bahagiannya dengan mengajar latihan aktif, menggerakkan pesakit setelah jantung latihan menyerang atau berjalan setelah penanaman a prostesis pinggul atau strok. Untuk fungsi sistem pergerakan kita, interaksi otot yang optimum, tisu penghubung, sendi, sistem saraf dan organ adalah perlu; seperti roda gigi, semua sistem saling berkaitan.

Ini bermaksud bahawa gangguan pada salah satu sistem ini boleh memberi kesan pada bahagian tubuh yang lain, contohnya pola berjalan yang diubah oleh kecederaan kaki boleh menyebabkan belakang kesakitan, sendi tulang rusuk yang "tersekat" boleh menyebabkan bernafas masalah, masalah di perut boleh menyebabkan leher masalah kerana postur yang berubah. Untuk dapat memilih teknik dan latihan rawatan (= rancangan rawatan), diagnosis fisioterapeutik terperinci (lihat prosedur rawatan) diperlukan sebagai tambahan kepada diagnosis perubatan, untuk mengetahui gangguan penyebab pada struktur individu yang terlibat dalam sistem pergerakan. Untuk menggunakan contoh di atas, tidak ada gunanya merawat belakang hanya jika gangguan kiprah belum diperbaiki atau menjalankan terapi pernafasan sebelum sendi tulang rusuk dirawat.

Semasa beberapa siri rawatan, perjalanan rawatan dan reaksi pesakit mesti dipantau dan rancangan rawatan diubah jika perlu. Ini bermaksud bahawa latihan komprehensif dan berkelayakan dan latihan lanjutan seorang ahli fisioterapi diperlukan untuk merangkumi rangkaian rawatan seluas mungkin. Semasa memilih ahli terapi anda, oleh itu anda harus memperhatikan kelayakan tambahan dan mengetahui sama ada terdapat pengkhususan dalam masalah anda.

Pemilihan latihan untuk fisioterapi umum

  • Mobilisasi dan regangan latihan untuk meningkatkan mobiliti tanpa atau dengan penggunaan peralatan kecil, iaitu mobiliti yang baik adalah prasyarat untuk menjalankan urutan pergerakan secara ekonomi.

Pelaksanaan

Latihan boleh diajar secara individu dalam satu rawatan atau secara berkumpulan. Semasa melakukan latihan di kolam latihan, anda menggunakan daya apung atau tahan air. Semasa memilih latihan, ahli terapi harus memastikan bahawa sebanyak mungkin fungsi dilatih dalam satu latihan (keberkesanan tinggi) dan sebanyak mungkin latihan dapat disatukan ke dalam kehidupan seharian.

Sama pentingnya adalah maklumat komprehensif mengenai asal-usul masalah, kemungkinan perubahan tingkah laku dan pencegahan. Ini secara signifikan meningkatkan motivasi pesakit.