Gangguan kebimbangan umum

Gangguan Kebimbangan Umum: Penerangan

Gangguan Kebimbangan Umum dicirikan oleh fakta bahawa orang yang terjejas dihantui oleh kebimbangan sepanjang hari. Sebagai contoh, mereka takut sakit, kemalangan, lewat atau tidak dapat menampung kerja. Fikiran negatif membina. Mereka yang terjejas memainkan semula senario yang digeruni di kepala mereka berulang kali tanpa mencari penyelesaian kepada masalah itu.

Ketegangan yang berterusan juga memberi kesan kepada badan - oleh itu aduan fizikal adalah sebahagian daripada kemunculan Gangguan Kebimbangan Umum.

Seberapa biasa Gangguan Kebimbangan Umum?

Gangguan kebimbangan secara amnya adalah antara penyakit mental yang paling biasa. Menurut kajian antarabangsa, risiko mengalami gangguan kecemasan dalam perjalanan seumur hidup (kelaziman seumur hidup) adalah antara 14 dan 29 peratus.

Penyakit ini biasanya muncul pada masa dewasa. Wanita lebih kerap terkena berbanding lelaki.

Gangguan kebimbangan umum jarang berlaku secara bersendirian

Orang yang mengalami gangguan kecemasan selalunya juga mempunyai peningkatan risiko bunuh diri.

Gangguan kebimbangan umum: gejala

Kebimbangan umum biasanya berkaitan dengan perkara harian. Semua orang sudah biasa dengan kebimbangan dan ketakutan terhadap peristiwa negatif yang mungkin berlaku pada masa hadapan.

Bimbang bimbang

Kebimbangan yang berterusan akhirnya boleh menjadi begitu berleluasa dalam Gangguan Kebimbangan Umum sehingga penghidap mengalami ketakutan terhadap kebimbangan itu sendiri. Mereka takut bahawa mereka boleh membahayakan mereka, contohnya dari segi kesihatan mereka. Ini kemudiannya dirujuk sebagai "meta-worries".

Gejala fizikal

Ciri khas Gangguan Kebimbangan Umum adalah gejala fizikal. Ini boleh sangat berbeza. Sebagai contoh, pesakit sering mengalami:

 • menggeletar
 • Ketegangan otot
 • masalah gastrousus seperti loya, cirit-birit
 • Berdegel jantung
 • Pening
 • Gangguan tidur
 • Masalah konsentrasi
 • gemuruh
 • kesengsaraan

Mengelak dan meyakinkan

Orang yang mengalami Gangguan Kebimbangan Umum cuba mengurangkan kebimbangan mereka dengan, sebagai contoh, menghubungi ahli keluarga secara beramai-ramai untuk mengetahui bahawa mereka baik-baik saja. Mereka sering mendapatkan jaminan daripada orang lain bahawa semuanya baik-baik saja dan mereka tidak perlu risau. Sesetengah penghidap juga mengelak daripada mendengar berita untuk melindungi diri mereka daripada kebimbangan selanjutnya.

Gangguan Kebimbangan Umum: Perbezaan daripada Kemurungan

Orang yang mengalami kemurungan mempunyai pemikiran negatif yang sama seperti pesakit dengan Gangguan Kebimbangan Umum. Walau bagaimanapun, tidak seperti kemurungan, kebimbangan dalam Gangguan Kebimbangan Umum ditujukan kepada masa depan. Dalam kemurungan, pemikiran cenderung berputar di sekitar peristiwa masa lalu.

Gangguan Kebimbangan Umum: Punca dan Faktor Risiko

Walau bagaimanapun, pakar percaya bahawa mereka tidak bertanggungjawab sepenuhnya jika seseorang mengalami gangguan kebimbangan (umum). Sebaliknya, interaksi "kerentanan" genetik dan faktor atau mekanisme lain yang dianggap menyebabkan gangguan kecemasan berkembang. Pengaruh yang mungkin berikut dibincangkan:

Faktor psikososial

Gaya keibubapaan

Gaya keibubapaan ibu bapa juga mungkin memberi kesan kepada sama ada anak mengalami kebimbangan patologi. Sebagai contoh, kanak-kanak daripada ibu bapa yang terlalu melindungi menunjukkan tahap kebimbangan yang lebih tinggi.

Faktor sosioekonomi

Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua kes, adalah tidak jelas sama ada hubungan yang diperhatikan itu bersifat kausal – iaitu, sama ada pengangguran, contohnya, sebenarnya meningkatkan risiko gangguan kecemasan.

Penerangan teori pembelajaran

Terdapat juga model teori pembelajaran sebagai penjelasan yang mungkin untuk perkembangan gangguan kecemasan. Model sedemikian menganggap bahawa kebimbangan berkembang sebagai proses pembelajaran yang salah:

Mekanisme lain juga mungkin menyumbang, seperti cuba menyekat pemikiran yang membimbangkan.

Penjelasan psikodinamik

Sesetengah pakar percaya bahawa konflik yang timbul pada awal kehidupan menyebabkan gejala gangguan kecemasan apabila ia membawa kepada percubaan penyelesaian (neurotik) yang tidak sesuai.

neurobiologi

Neurotransmitter nampaknya juga terlibat dalam gangguan kecemasan. Dalam hal ini, pesakit kebimbangan menunjukkan banyak perbezaan berbanding dengan kawalan sihat, seperti yang ditunjukkan oleh kajian.

Gangguan Kebimbangan Umum: Pemeriksaan dan Diagnosis

Selalunya, orang yang mengalami gangguan kebimbangan umum beralih kepada pengamal am. Walau bagaimanapun, sebabnya biasanya bukan tekanan, kebimbangan berterusan - sebaliknya, kebanyakannya mendapatkan bantuan kerana aduan fizikal yang mengiringi gangguan kebimbangan (cth., gangguan tidur, sakit kepala atau sakit perut). Oleh kerana pesakit jarang melaporkan kebimbangan mereka juga, ramai pengamal am mengabaikan punca psikologi.

Perbualan terperinci

Doktor anda boleh merujuk anda ke klinik psikosomatik atau ahli psikoterapi. Ahli terapi boleh berbincang dengan anda untuk mengetahui bahagian bawah aduan tekanan anda dengan lebih terperinci. Soal selidik khas boleh membantu dalam proses ini. Sebagai contoh, ahli terapi mungkin bertanya kepada anda perkara berikut:

 • Berapa kerapkah anda berasa gementar atau tegang kebelakangan ini?
 • Adakah anda sering berasa gelisah dan tidak boleh duduk diam?
 • Adakah anda sering takut sesuatu yang buruk akan berlaku?

Diagnosis mengikut ICD-10

Menurut Klasifikasi Antarabangsa Penyakit dan Masalah Kesihatan Berkaitan (ICD-10), Gangguan Kebimbangan Umum hadir apabila kriteria berikut dipenuhi:

Terdapat ketegangan, kebimbangan, dan ketakutan tentang peristiwa dan masalah harian selama sekurang-kurangnya enam bulan, dengan penemuan berikut:

 • gejala di kawasan dada atau perut (kesukaran bernafas, perasaan cemas, sakit di dada, ketidakselesaan perut)
 • gejala psikologi (pening, perasaan tidak realiti, takut kehilangan kawalan, takut mati)
 • gejala umum (panas atau menggigil sejuk, parestesia)
 • gejala ketegangan (otot tegang, gelisah, rasa berketul di tekak)

Selain itu, mereka yang terjejas sentiasa bimbang, contohnya mereka sendiri atau orang yang rapat dengan mereka boleh mengalami kemalangan atau jatuh sakit. Jika boleh, mereka mengelakkan aktiviti yang mereka anggap berbahaya. Di samping itu, seperti yang diterangkan di atas, mereka bimbang tentang kebimbangan berterusan mereka ("meta-worries").

Pengecualian sebab-sebab lain

 • Penyakit paru-paru seperti asma atau COPD
 • penyakit kardiovaskular seperti sesak dada (angina pectoris), serangan jantung atau aritmia jantung
 • Penyakit neurologi seperti migrain, multiple sclerosis
 • gangguan hormon seperti hipoglikemia, hipertiroidisme, kalium atau kalsium berlebihan, atau porfiria terputus-putus akut
 • gambar klinikal lain seperti benign paroxysmal positional vertigo (benign paroxysmal positional vertigo)

Jika perlu, pemeriksaan lanjut mungkin berguna, termasuk, sebagai contoh, ujian fungsi paru-paru dan/atau pengimejan tengkorak (melalui pengimejan resonans magnetik atau tomografi komputer).

Gangguan kebimbangan umum: rawatan

Walau bagaimanapun, apabila orang yang mengalami gangguan kebimbangan umum menjalani terapi, gejala kebimbangan boleh dikenal pasti dan dikurangkan. Akibatnya, mereka yang terjejas memperoleh kualiti hidup dan selalunya dapat mengambil bahagian dalam kehidupan profesional dan sosial semula.

Gangguan kebimbangan umum boleh dirawat dengan psikoterapi dan ubat. Apabila merancang terapi, doktor juga mengambil kira kehendak orang yang terjejas, jika boleh.

Gangguan kebimbangan umum: psikoterapi

Pakar terutamanya mengesyorkan terapi tingkah laku kognitif (CBT) sebagai satu bentuk terapi. Untuk merapatkan jurang sehingga permulaan CBT atau sebagai tambahan, campur tangan Internet berasaskan CBT adalah pilihan.

Alternatif yang mungkin untuk Terapi Tingkah Laku Kognitif ialah psikoterapi psikodinamik. Ia digunakan apabila KVT tidak berfungsi, tidak tersedia, atau pesakit kebimbangan lebih suka bentuk terapi ini.

Terapi tingkah laku kognitif

Kebimbangan menguatkan satu sama lain dan menjadi lebih kuat dan lebih kuat. Orang yang mengalami gangguan kebimbangan umum juga mencari sebab untuk kebimbangan mereka. Oleh itu, titik permulaan yang penting adalah untuk mengalihkan perhatian daripada rangsangan negatif. Pesakit belajar untuk mempersoalkan ini dan menggantikannya dengan pemikiran yang realistik.

Intervensi Internet berasaskan KVT

Intervensi Internet berasaskan KVT tidak sesuai sebagai rawatan tunggal untuk Gangguan Kebimbangan Umum. Walau bagaimanapun, ia boleh memberikan bimbingan bantuan diri sehingga penghidap boleh memulakan Terapi Tingkah Laku Kognitif dengan ahli terapi mereka. Ia juga boleh menyokong rawatan terapeutik.

Terapi psikodinamik

Tempoh terapi pesakit luar bergantung pada keterukan gangguan kebimbangan umum, sebarang gangguan bersamaan (seperti kemurungan, ketagihan) dan keadaan psikososial (cth. sokongan keluarga, situasi kerja).

Gangguan kebimbangan umum: ubat

Ejen berikut disyorkan terutamanya untuk rawatan ubat:

 • Perencat pengambilan semula serotonin-norepinephrine terpilih (SNRIs): Venlafaxine dan duloxetine sesuai untuk rawatan. Mereka memanjangkan kesan neurotransmitter serotonin dan norepinephrine.

Jika perlu, pregabalin juga boleh digunakan untuk gangguan kebimbangan umum. Ia tergolong dalam kumpulan ubat yang dipanggil antiepileptik.

Kadangkala orang yang mengalami Gangguan Kebimbangan Umum juga diberikan ubat lain – contohnya, opipramol, jika SSRI atau SNRI tidak berkesan atau tidak diterima.

Kesan ubat tidak bermula sehingga beberapa minggu selepas pesakit mula mengambilnya. Sebaik sahaja rawatan berkesan dan gejala pesakit bertambah baik, rawatan ubat harus diteruskan sekurang-kurangnya selama enam hingga dua belas bulan lagi. Ini adalah untuk mengelakkan berulang.

Dalam sesetengah kes, penggunaan ubat yang lebih lama diperlukan - contohnya, jika gangguan kebimbangan umum adalah sangat teruk atau gejala kebimbangan kembali selepas ubat dihentikan.

Gangguan kebimbangan umum: Perkara yang boleh anda lakukan sendiri

Jika anda menghidapi Gangguan Kebimbangan Umum, banyak yang boleh anda lakukan untuk menyokong rawatan perubatan dan melakukan banyak perkara sendiri untuk menguruskan simptom keresahan yang menyedihkan dan fikiran yang berputar dengan lebih baik.

Teknik relaksasi

Rawatan dengan tumbuhan ubatan (phytotherapy)

Melawan gejala seperti ketegangan, gugup dan gangguan tidur, ubat herba (phytotherapy) menawarkan pelbagai pilihan rawatan. Sebagai contoh, mereka mempunyai kesan menenangkan, santai dan menggalakkan tidur:

Persediaan sedia dari farmasi

Tumbuhan ubatan sebagai teh

Anda juga boleh menggunakan tumbuhan ubatan seperti passionflower, lavender & Co. untuk penyediaan teh. Di sini juga, teh ubat dari farmasi menawarkan jumlah bahan aktif yang terkawal: Ia juga tergolong dalam fitofarmaseutikal dan boleh didapati dalam uncang teh atau dalam bentuk longgar.

Campuran teh ubat seperti teh penenang yang diperbuat daripada bunga semangat, balsem lemon dan tumbuhan ubatan lain juga praktikal.

Jika anda mengambil ubat lain, bincangkan penggunaan persediaan herba dengan doktor atau ahli farmasi anda. Dia boleh menasihati anda tentang memilih penyediaan yang sesuai dan menilai kemungkinan interaksi antara ubat-ubatan anda.

Gaya hidup

Senaman, dengan cara ini, secara amnya dinasihatkan kerana ia mengurangkan hormon tekanan - sebenarnya, semasa tekanan (dan kebimbangan tidak lain untuk badan), jumlah yang lebih besar daripada hormon ini dikeluarkan. Jadi aktif secara fizikal!

Gangguan kebimbangan umum: perjalanan penyakit dan prognosis

Gangguan kebimbangan umum selalunya berjalan secara kronik. Lebih awal penyakit itu dirawat, lebih baik peluang untuk pulih. Walau bagaimanapun, prognosis adalah lebih teruk daripada gangguan kecemasan yang lain.

Apa yang boleh dilakukan oleh rakan dan saudara mara?

Apabila seseorang mengalami gangguan kebimbangan umum, pasangan, saudara-mara dan rakan-rakan biasanya terjejas dan terlibat dalam kebimbangan. Mereka sering cuba meyakinkan orang yang terjejas ("Tidak, tiada apa yang akan berlaku kepada saya!"). Paling baik, ini boleh membantu mereka dalam jangka pendek, tetapi ia tidak benar-benar menghilangkan kebimbangan mereka.

Adalah lebih baik untuk saudara-mara dan rakan-rakan orang yang mengalami gangguan kebimbangan umum untuk mendapatkan bantuan dan nasihat apabila diperlukan, contohnya daripada kumpulan bantuan diri dan pusat kaunseling. Maklumat mengenai perkara ini disediakan oleh “psychenet – rangkaian kesihatan mental” di: www.psychenet.de.