Ujian genetik untuk kanser kolorektal | Ujian genetik - Bilakah ia berguna?

Ujian genetik untuk kanser kolorektal

Colorectal kanser juga disukai oleh banyak pengaruh dalaman dan luaran dan buruj genetik. Dalam kolorektal kanser, diet, tingkah laku dan keadaan luaran memainkan peranan yang jauh lebih besar daripada pada kanser payudara. Hanya sekitar 5% daripada semua barah kolorektal yang boleh dikaitkan dengan perubahan genetik. Sekiranya saudara terdekat pesakit sudah berusia awal (di bawah 50 tahun) atau jika terdapat kejadian kolorektal dan / atau gastrik yang tinggi kanser, ini boleh menjadi petunjuk untuk diuji.

Sindrom tumor yang paling biasa adalah barah kolorektal bukan poliposis keturunan (HNPCC atau Sindrom Lynchdan poliposis adenomatous keluarga (FAP). Yang terakhir membawa kepada pertumbuhan banyak polip pada usia muda, yang boleh berubah menjadi tumor. Kanser kolorektal biasanya tumbuh dengan sangat perlahan dan biasanya dapat disingkirkan jika dikesan cukup awal.

Walau bagaimanapun, barah kolorektal sering tidak dapat dikesan kerana pemeriksaan kanser kolorektal tidak diperhatikan dan barah selalunya tidak menimbulkan gejala sehingga tumor berkembang. Sekiranya keluarga, komponen keturunan disyaki, nasihat perubatan harus dicari dan ujian genetik harus dipertimbangkan. Sekiranya terdapat penemuan yang jelas, pemeriksaan awal dan berkala harus dilakukan untuk mengesan barah saluran pencernaan pada tahap awal. dan Pemeriksaan Kanser Kolon

Diagnosis pranatal (PND) - ujian genetik semasa kehamilan

Kata diagnostik pranatal terdiri dari komponen "pra" dan "natal", yang berarti "sebelum kelahiran". Oleh itu, adalah langkah diagnostik bagi seorang wanita hamil untuk menilai keadaan anak dalam kandungan. Di sini terdapat intervensi, iaitu

invasif dan tidak invasif, iaitu kaedah bukan invasif. Komponen penting kaedah ini adalah ultrasound peperiksaan, darah ujian dan mengambil sampel dari tali pusat or plasenta. Diagnostik digunakan untuk mengesan kecacatan atau penyakit pada anak.

Ia juga boleh digunakan untuk mengenal pasti bapa. Pada prinsipnya, tidak setiap penyakit dapat dideteksi dengan jelas, tetapi ia berusaha untuk menjelaskan dan, jika perlu, mengecualikan penyakit-penyakit tertentu seyakin mungkin. Hasil yang tidak jelas tidak semestinya mengecualikan penyakit atau kecacatan.

Walau bagaimanapun, maklumat ini sangat penting sekiranya berlaku kelainan agar dapat merawat anak dalam kandungan. Contohnya, dalam kes janin anemia, iaitu kongenital anemia daripada janin, darah pemindahan boleh dilakukan dengan cara ini, yang sangat penting untuk kelangsungan hidup. Banyak penyakit lain juga dapat dirawat selama ini mengandung.

Rasa mungkin, terancang, kelahiran pramatang juga dapat ditentukan dengan cara ini. Darah ujian juga dapat mendedahkan beberapa perubahan dalam pengedaran kromosom, seperti halnya trisomies 13, 18 atau 21, tetapi juga contohnya dengan Sindrom Turner. Pengetahuan mengenai anomali kromosom seperti itu atau kecacatan kanak-kanak dapat membantu dalam persiapan dan perancangan kehidupan selanjutnya.