Abses alat kelamin | Abses malignan

Abses alat kelamin

Abses juga sering berkembang di kawasan kemaluan dan menyebabkan tidak menyenangkan kesakitan di sana. Di samping itu, ramai pesakit tidak berjumpa doktor tepat pada masanya kerana rasa malu dan keradangannya terus berlanjutan. Abses sering terbentuk di pangkal paha, di punggung atau di pinggir atas paha.

Penyebab perkembangan ini boleh merangkumi pakaian yang terlalu ketat, kebersihan yang tidak betul atau bercukur intim. Mencukur boleh menyebabkan kecederaan kecil, bakteria boleh masuk ke dalamnya dan akhirnya membawa kepada jangkitan. Dalam kes ini, pakaian yang ketat harus dielakkan dalam keadaan apa-apa sehingga keradangan tidak terganggu lebih banyak lagi.

Sekiranya pesakit menemui perubahan pertama, doktor mengesyorkan rawatan awal dengan abses salap, yang dapat mencegah keradangan dan pembentukan kapsul. Ia juga melegakan simptom dan mendorong penyembuhan. Sekiranya terapi konservatif tidak berjaya, doktor harus berjumpa untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Untuk profilaksis, pakaian yang selesa, kebersihan yang teratur dan betul dan pencukuran intim yang berhati-hati dengan penjagaan seterusnya harus diperhatikan.