Abses alat kelamin

Pengenalan

An abses adalah pengumpulan terkumpul sebanyak nanah pada tisu yang disebabkan oleh keradangan tempatan. Abses boleh terbentuk di mana sahaja: Dalam lisan atau rongga hidung, di kawasan muka (An abses boleh berkembang dengan pelbagai cara. Di permukaan badan, bakteria flora kulit normal, seperti yang disebut staphylococci, boleh berhijrah ke lapisan kulit yang lebih dalam melalui kecederaan terkecil dan membiak di sana.

Kuman juga boleh menembusi kulit di sepanjang rambut dan dapatkan keadaan yang sempurna untuk pertumbuhannya di akar rambut. Sekiranya sebum terkumpul di bawah pori-pori kulit yang tersumbat, ini juga menyediakan tempat pembiakan untuk bakteria. Jerawat berkembang, yang, melalui manipulasi berulang, dapat mengosongkan dirinya ke tisu sekitarnya, di mana ia boleh menyebabkan keradangan yang lebih besar dan abses pembentukan.

Penyebab abses di kawasan kemaluan

Terutama di kawasan badan yang panas dan lembap dengan rambut yang kuat dan ketumpatan tinggi kelenjar sebaceous, abses lebih disukai. Ini berlaku lebih baik pada kawasan dubur dan intim. Di kawasan intim, di mana banyak kuman secara semula jadi menetap, abses berlaku terutamanya di rambut akar.

Faktor risiko yang mendorong terjadinya abses termasuk rokok, kekurangan kebersihan diri, penyakit seperti kencing manis, seorang yang lemah sistem imun dan penyakit kulit seperti neurodermatitis. Seluar dalam yang terlalu ketat dan kasar, serta kecederaan yang dirawat dengan buruk juga meningkatkan kemungkinan mengembangkan abses. Pada wanita, kelenjar Bartholin yang berpasangan juga boleh menjadi titik permulaan pembentukan abses besar dan sangat menyakitkan di kawasan genital.

Sekiranya berlaku bartholinitis, diperlukan perundingan dengan pakar sakit puan dan pembaikan pembedahan. Kecederaan kulit terkecil yang disebabkan oleh pencukuran adalah pencetus yang kerap pada abses di kawasan kemaluan. Melalui permukaan kulit yang rosak, bakteria masuk ke lapisan kulit yang lebih dalam dan boleh menyebabkan keradangan dan juga abses.

Bakteria pencetus biasanya staphylococci, yang juga menjajah permukaan kulit orang yang sihat tanpa menyebabkan kerosakan. Hanya apabila mereka mengatasi permukaan kulit melalui luka kecil, seperti ketika bercukur, mereka dapat menyebabkan radang dan abses di kawasan intim. Seluar dalam yang terlalu ketat yang diperbuat daripada bahan yang tidak bernafas, kebersihan intim yang tidak mencukupi, rokok dan lemah sistem imun (contohnya kerana kortison or kencing manis) juga mendorong jangkitan dan pembentukan abses.

Untuk meminimumkan risiko sayatan kulit ketika bercukur, berhati-hatilah untuk selalu menggunakan pisau cukur yang segar dan tajam. Busa atau gel yang dicukur juga dapat menjadikan pisau cukur meluncur dengan lebih mudah ke atas kulit, sehingga mengurangkan risiko kecederaan. Sekiranya luka dibuat, luka sebaiknya dibasmi kuman dan ditutup, manipulasi lebih lanjut harus dielakkan.

Gejala abses di kawasan kemaluan

Abses kulit, seperti juga terjadi di kawasan genital, mudah dikesan walaupun bagi orang awam perubatan. Ini adalah kawasan kemerahan, biasanya sedikit tinggi yang menyakitkan, walaupun kesakitan meningkat apabila tekanan sedikit diberikan pada tisu yang berpenyakit. Dalam kes penemuan tempatan, kulit di sekitarnya terasa sangat panas.

Kadang-kadang berwarna putih kepala kelihatan. Abses biasanya tumbuh dengan perlahan, dan setelah manipulasi yang kasar dan tidak betul, semakin banyak kemajuan yang dapat dilihat dengan peningkatan saiz yang cepat. Abses di kawasan kemaluan biasanya disertai dengan parah kesakitan, yang boleh menjadikan duduk dan berjalan sangat tidak selesa.

. kesakitan boleh berdenyut dan meningkat apabila tekanan atau sentuhan diberikan. Mereka disebabkan di satu pihak oleh keradangan pada tisu dan di sisi lain oleh ketegangan yang disebabkan oleh pengumpulan nanah. Ubat seperti ibuprofen, Novalgin or aspirin boleh diambil untuk menghilangkan rasa sakit, malah sedikit penyejukan dapat mengurangkan bengkak dan melegakan kesakitan.

Abses yang diucapkan juga harus ditusuk atau dipotong, yang sering memberi kelegaan dan melegakan kesakitan. The penyebab abses di kawasan kemaluan tidak berbeza secara signifikan antara lelaki dan wanita. Pada kedua-dua jantina, kecederaan ringan menyebabkan penembusan bakteria (staphylococci), yang menyebabkan abses melalui pembentukan kapsul.

Kedua-dua jantina juga mempunyai persamaan faktor yang baik, seperti rokok, yang lemah sistem imun, kencing manis dan kurang kebersihan intim. Pada lelaki dan wanita, abses dapat dilihat sebagai singkatan, nanah-pembengkakan yang dipenuhi. Kulit di sekitarnya sering terlalu panas, kemerahan dan sangat menyakitkan.

Hanya lokasi abses yang berbeza antara kedua-dua jantina. Pada lelaki, abses sering terletak di kawasan perineum, kawasan antara alat kelamin dan kawasan dubur. Abses yang menyakitkan juga boleh berlaku pada skrotum atau kawasan dubur.

Pada wanita, sebaliknya, abses dapat berkembang di kawasan labia, terutamanya di kawasan kelenjar Bartholin. Kelenjar Bartholin yang berpasangan terletak di hujung belakang saluran faraj dan boleh dijangkiti pelbagai bakteria. Hasilnya boleh menjadi abses yang sangat menyakitkan. Pada wanita juga, pembentukan abses di kawasan perineum atau dubur dapat dibayangkan. Rawatan abses di kawasan genital pada dasarnya sama untuk lelaki dan wanita.