Ketuat Genital (Ketuat Genital)

Ketuat kemaluan, juga dikenali sebagai ketuat genital, adalah salah satu dari penyakit kelamin dan disebabkan oleh virus papillomavirus manusia (HPV). The ketuat boleh muncul di kawasan intim lelaki dan wanita, di mana mereka terus merebak. Bagaimana jangkitan dengan virus berlaku? Apa yang dilakukan ketuat kemaluan kelihatan seperti dan apa yang menolong mereka? Baca di sini bagaimana mengenali ketuat kelamin dengan penampilannya, bagaimana rawatan dilakukan dan bagaimana melindungi diri daripada jangkitan. Kenali penyakit kulit dengan gambar

Apa itu ketuat kelamin?

Ketuat kemaluan juga dikenali sebagai ketuat genital, condyloma runcing atau kondiloma akuminata. Mereka adalah salah satu yang paling biasa penyakit kelamin. Mereka kelihatan seperti Ketuat-seperti pertumbuhan yang menetap di mukosa and kulit dari kawasan genital dan dubur, dan jarang berlaku di mulut. Punca kemaluan ketuat, sama seperti kanser serviks dan beberapa barah lain, adalah human papillomavirus (HPV). Lebih daripada 200 jenis virus merangkumi kedua-duanya kanser-jenis penyebab (jenis berisiko tinggi) seperti HPV 16 dan 18, dan wakil tidak berbahaya (jenis berisiko rendah) seperti HPV 6 dan 11. Jangkitan HPV dengan yang terakhir hilang dengan sendirinya dalam kebanyakan kes, tetapi jika badan tidak dapat melawannya virus itu sendiri, mereka membawa hingga kemaluan dan dubur ketuat pada lelaki dan wanita.

Jangkitan: bagaimana anda mendapat ketuat kelamin?

Cara utama penularan ketuat genital adalah hubungan seksual. Jangkitan boleh berlaku semasa pelbagai hubungan seksual, misalnya juga semasa hubungan oral atau dubur atau semasa sentuhan intim, melalui mana hubungan dengan membran mukus yang dijangkiti. Khususnya, kecederaan pada kulit, misalnya setelah bercukur intim, dapat meningkatkan risiko jangkitan. Kadang kala penularan virus HP juga berlaku jangkitan smear melalui objek, seperti penggunaan tuala bersama atau melalui tandas. Dalam kebanyakan kes, dua hingga tiga bulan berlalu antara jangkitan dan pecahnya ketuat genital - tetapi boleh juga hanya dua minggu atau selama lapan bulan. Tidak jelas sejauh ini adakah risiko jangkitan semasa tempoh inkubasi ini.

Gejala: Seperti apa ketuat kelamin?

Kemungkinan gejala yang anda kenali ketuat kemaluan gatal, membakar, pendarahan dan sedikit kesakitan, walaupun tanda-tanda ini berlaku agak jarang dan terutama pada peringkat kemudian. Ketuat genital sering dikenali dengan penampilan khasnya:

 • Pada peringkat awal, mereka pertama kali tampak kecil (ukuran beberapa milimeter hingga beberapa sentimeter kemudian), biasanya nodul atau papula runcing yang pertama berkembang secara tunggal dan kemudian secara berkumpulan.
 • Ketuat biasanya berwarna kelabu-coklat, kemerahan, kulit-warna atau keputihan.
 • Kawasan yang terjejas pada wanita terutamanya faraj, (dalam dan luar) labia and serviks. Pada lelaki, kebanyakannya zakar (contohnya, pada kelenjar atau kulup) dan buah zakar terjejas.
 • Selain itu, ketuat boleh berlaku pada anus/dubur., saluran dubur atau Rektal, Dan juga uretra, tetapi juga di mulut.
 • Pada peringkat kemudian, ketuat alat kelamin boleh menjadi struktur yang lebih besar yang kelihatan seperti kembang kol.
 • Secara sporadis, ketuat genital membentuk kelompok yang lebih besar dari masa ke masa, yang disebut kondiloma gergasi (Condylomata gigantea) atau tumor Buschke-Löwenstein. Dalam bentuk kronik ini, ketuat alat kelamin berkembang menjadi struktur besar yang menyerupai kembang kol, mengeluarkan bau busuk dan boleh pecah dan berdarah.

Ketuat alat kelamin sangat berjangkit dan merosakkan kualiti hidup seksual. Pada masa yang sama, keberadaan mereka adalah subjek pantang larang, begitu banyak penderita sering pergi ke doktor hanya apabila ketuat genital putih yang sudah cukup besar dan sukar dirawat. Foto dan gambar ketuat alat kelamin membantu mengenal pasti penampilannya - Shutterstock, OliverCh

Diagnosis - mengenali ketuat alat kelamin

Seorang doktor (contohnya, pakar sakit puan atau proctologist) dapat mengesan ketuat genital dengan beberapa cara. Sama ada doktor melihat atau merasakan ketuat alat kelamin secara langsung semasa pemeriksaan klinikal atau dia membuatnya kelihatan oleh apa yang disebut asid asetik ujian. Sekiranya dicairkan asid asetik disisipkan ke kawasan kulit yang mencurigakan, kawasan ini akan menjadi putih setelah satu hingga dua minit, memungkinkan untuk mengenal pasti ketuat kelamin. Ujian smear memungkinkan untuk menguji tisu yang terkena Jangkitan HPVWalaupun pada lelaki zakar adalah kawasan kritikal, pada wanita, selain kawasan vagina yang kelihatan secara langsung, serviks juga boleh terkena ketuat jenis ini. Oleh itu, a pemeriksaan ginekologi juga harus dilakukan pada wanita.

Rawatan ketuat kemaluan: apa yang membantu?

Pada hampir setiap orang ketiga yang terkena, ketuat hilang dengan sendirinya, kerana sistem imun boleh melawan Jangkitan HPV itu sendiri - walaupun ini boleh memakan masa beberapa tahun. Selebihnya 70 peratus, sebaliknya, perlu untuk merawat ketuat kelamin seawal mungkin, kerana semakin baik peluang untuk menyembuhkan. Ini terapi selalunya panjang dan susah payah. Ketuat genital boleh dirawat secara kimia dan pembedahan. Ubat oral seperti tablet kini tidak tersedia. Pilihan yang betul terapi bergantung pada penyebaran, lokasi, keterukan serta usia dan keinginan orang yang terkena. Sejak virus bertahan dalam rawatan sehingga 70 peratus kes, ketuat sering muncul kembali. Oleh itu, disarankan untuk memeriksa secara berkala walaupun setelah berjaya membuang ketuat untuk melihat apakah ia muncul semula.

Menghilangkan ketuat kemaluan: dari pembedahan hingga krim.

Kaedah rawatan yang mungkin untuk menghilangkan ketuat kelamin adalah:

Prosedur pembedahan (pembedahan):

 • Ketuat kemaluan besar dikeluarkan dengan gunting, pisau bedah atau sudu tajam.
 • Meluas Ketuat medan boleh dibakar dengan electrocautery (kemungkinan parut).
 • Cryotherapy (icing) juga mungkin. Kemaluan yang meluas Ketuat ladang diisi dengan cecair nitrogen.
 • Rawatan dengan laser boleh memasak ketuat secara dangkal (tanpa parut).

Penyingkiran dilakukan di bawah tempatan atau anestesia am. Risiko berulang (risiko berulang) berbeza bergantung pada kaedahnya. Pilihan terapi tempatan dibuat dengan krim dan penyelesaian:

 • Podophyllotoxin boleh didapati sebagai krim atau penyelesaian. Ini menyebabkan reaksi keradangan, dan kondilomata mati. Skema penggunaan bahan aktif yang agak rumit untuk dikendalikan dengan teliti menyukarkan rawatan ketuat kelamin.
 • Asid trikloroasetik lebih senang dikendalikan, boleh diaplikasikan setiap minggu dan mencapai hasil yang sangat baik, terutama untuk ketuat kelamin yang kecil dan lembut. Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti membakar and kesakitan di laman web aplikasi boleh berlaku.
 • Sinecatechins: salap dengan ekstrak dari teh hijau daun menjadikan ketuat kelamin sembuh pada lebih dari satu daripada dua orang. Ekstrak kering yang disucikan mengandungi katekin, yang merangsang dan memodulasi sistem imun, dan juga mempunyai anti-radang dan antioksidan kesan. Katekin bertindak langsung pada sel yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, kerengsaan kulit tempatan mungkin berlaku sebagai kesan sampingan.

Pada prinsipnya, ia berguna pada ketuat alat kelamin, pasangan juga memeriksa dan merawat jika perlu. Semasa mengandung, terapi tempatan tidak digalakkan, penyingkiran ketuat di sini biasanya dilakukan pembedahan atau selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan pada bayi berlaku semasa kelahiran, dan bayi mungkin mengalami ketuat pada mulut dan kawasan tekak akibatnya.

Ubat dan rawatan di rumah untuk ketuat kemaluan

Di samping itu, terdapat pelbagai ubat rumah, supositoria, krim dan salap untuk menguatkan sistem imun atau memerangi ketuat kelamin:

 • Imiquimod-kandungan krim, sebagai imunomodulator yang disebut, mengaktifkan kulit sistem imun untuk melawan HPV. Ia digunakan tiga kali seminggu pada waktu malam. Tetapi berhati-hatilah: imiquimod boleh mempengaruhi kekuatan of kondom. Reaksi kulit tempatan, kadang-kadang sakit kepala, selesema-tanda seperti dan sakit otot kemungkinan kesan sampingan.
 • Minyak pokok teh boleh didapati di kaunter dan digunakan dua hingga tiga kali sehari. Mengenai rawatan di rumah boleh didapati banyak testimoni positif, tetapi setakat ini tidak ada kajian saintifik mengenai rawatan ketuat kelamin dengan minyak pokok teh. Oleh itu, minyak pokok teh hanya boleh digunakan untuk melawan ketuat kelamin setelah berunding dengan doktor.
 • Salap zink boleh mengeringkan ketuat kemaluan dan membantu mereka jatuh.
 • Dalam keadaan apa pun anda tidak boleh mengekspresikan ketuat alat kelamin, membukanya, menggaru atau memotong sendiri, kerana ini dapat mendorong penyebaran.

Mencegah ketuat kelamin: bagaimana melindungi diri anda?

Perlindungan terbaik untuk mencegah jangkitan HPV adalah Vaksin HPVBergantung pada vaksin, vaksinasi ini terhadap kanser serviks juga melindungi dari HPV 6 dan 11. Namun, kerana ketuat kelamin dapat disebabkan oleh banyak jenis virus, bahkan vaksinasi tidak memberikan perlindungan sepenuhnya. Kondom dapat mengurangkan risiko jangkitan, tetapi tidak memberikan perlindungan yang boleh dipercayai terhadap ketuat genital. Ini kerana virus papilloma manusia juga dapat menular melalui laman web yang tidak dilindungi oleh kondom, seperti skrotum atau kawasan dubur. Pada prinsipnya, disarankan untuk merawat ketuat kelamin pada tahap awal, juga untuk melindungi orang lain dari jangkitan. Pelepasan: normal, berat atau berwarna - apa maksudnya?