Gentian: Dos

gentian akar termasuk dalam pelbagai campuran teh di bawah petunjuk gangguan gastrousus dan hilang selera makan. Teh juga terdapat dalam beg penapis yang mengandungi 20-250 mg gentian akar per gram campuran teh. Di antara ubat-ubatan herba, banyak ubat pencernaan mengandungi kering dan cairan ekstrak ubat itu.

Secara komersial, gentian akar digunakan terutamanya untuk perisa minuman beralkohol (pahit).

Purata dos harian

Kecuali dinyatakan sebaliknya, min setiap hari dos adalah 2-4 g untuk ubat, 1-3 g untuk tincture, dan 2-4 g untuk ekstrak cecair dengan sewajarnya.

Gentian: persediaan sebagai ubat

Untuk menyediakan teh akar gentian, 1-2 g ubat cincang halus atau serbuk (1 sudu teh sepadan dengan kira-kira 3.5 g) dituangkan semasa mendidih air dan keseluruhannya disalurkan melalui saringan teh setelah 5 minit.

Walau bagaimanapun, akar gentian juga boleh disediakan dengan sejuk air dan direbus sebentar. Untuk sejuk air ekstrak (macerate), ubat harus direndam dalam air sejuk selama 8-10 jam.

Kontraindikasi

Persediaan yang mengandungi akar gentian tidak boleh diambil sekiranya terdapat keasidan gastrik (hiperasiditasdan ulser yang diketahui perut or duodenum. Rangsangan asid gastrik pengeluaran boleh memburukkan lagi keadaan perubatan.

Bagaimana gentian harus disimpan?

Akar Gentian harus disimpan di tempat yang kering jauh dari cahaya.