Gentian: Manfaat Kesihatan, Kegunaan Perubatan, Kesan Sampingan

gentian berasal dari Perancis, Sepanyol dan negara-negara Balkan. Pada skala kecil, penanaman berlaku di Perancis dan Jerman. Walaupun terdapat perlindungan spesies yang ada, populasi tanaman terancam di beberapa daerah, karena ada permintaan tinggi gentian sebagai ubat dan terutama dalam industri minuman keras. Oleh itu, usaha untuk memupuknya kini sedang dipromosikan.

Secara perubatan, akar dan rimpang (batang akar) dari gentian digunakan.

Gentian: ciri khas

Gentian adalah tanaman gunung abadi setinggi 1.5 m, dengan rimpang yang kuat dan daun biru-hijau besar, lonjong, biru. Pucuk bunga yang kuat dengan bunga kuning berdiri di umbang di axils bracts cup.

Beberapa spesies gentian digunakan sebagai sumber dadah. Oleh kerana gentian dilindungi di Jerman, hanya tanaman dari kawasan penanaman yang dapat digunakan.

Ubat ini terdiri daripada akar coklat kecoklatan dan kemerahan hingga beberapa sentimeter tebal dan sering juga bahagian rimpang. Akarnya berkerut secara membujur; jika dipotong secara melintang, kulit kayu yang agak sempit sering dapat dilihat.

Bau dan rasa akar gentian.

Akar Gentian mengeluarkan bau yang samar dan manis yang mengingatkan pada buah ara kering. The rasa akar gentian manis pada mulanya, tetapi kemudian berubah menjadi rasa yang sangat pahit.