Pergigian geriatrik

Struktur penduduk telah berubah secara mendasar dalam beberapa tahun kebelakangan. Terdapat lebih banyak orang yang lebih tua. Ini bukan sahaja memberi kesan drastik pada keadaan sosial, tetapi juga mewujudkan keadaan baru untuk kerja pergigian.

Sebagai contoh, doktor gigi mesti menyesuaikan diri dengan rawatan pesakit yang meningkat usia. Sebagai tambahan kepada perubahan organik fisiologi organ kunyah, gejala penguraian fizikal dan mental juga muncul. Atas sebab ini, pergigian geriatrik (gerontostomatology) memainkan peranan yang semakin penting dalam amalan pergigian.

Warna gigi berubah menjadi nada yang lebih gelap. Ini terutamanya merupakan akibat dari perubahan pada dentin yang disebabkan oleh penyempitan tubulus gigi dan rongga pulpa. Terdapat juga simpanan di enamel disebabkan oleh tembakau, anggur merah dan pelbagai ubat.

. enamel juga menjadi lebih rapuh kerana pengurangan komponen organik. Abrasi selama bertahun-tahun menyebabkan perubahan pada permukaan kunyah, yang digalakkan oleh mengisar gigi, tabiat mengunyah dan buruk. Tetapi juga di leher gigi dan di kawasan akar perubahan perubahan warna dan bentuk anatomi berlaku.

. gusi surut kerana penyerapan semula tulang. Lapisan keratin dari gusi berubah dan oleh itu lebih terdedah kepada kemasukan bakteria. Ini juga berlaku untuk lisan mukosa, yang lapisan epitelnya menjadi lebih nipis.

Tisu kelenjar dari kelenjar air liur penurunan memihak kepada sel-sel lemak. Ini membawa kepada pengurangan dalam air liur pengeluaran, yang seterusnya menyebabkan risiko yang lebih tinggi karies. Oleh kerana lebih banyak makanan ringan dimakan pada usia tua, ini juga menyebabkan kurang rangsangan kelenjar air liur.

Dadah juga berperanan lebih besar pada usia tua dan boleh seperti ubat psikotropik - membawa kepada pengurangan air liur pengeluaran. Pada asasnya, tonggak asas karies dan profilaksis periodontal sama pada orang muda dan tua. Ini berlaku untuk pemakanan, fluoridasi dan lawatan berkala ke doktor gigi.

Walau bagaimanapun, perubahan anatomi menghasilkan keadaan yang berbeza untuk kebersihan mulut pada orang yang lebih tua. Di atas segalanya, kewujudan alat kelengkapan prostetik menyediakan asas baru untuk kebersihan mulut. Di samping itu, terdapat sikap tidak senonoh pada orang tua, yang dalam kes-kes yang melampau - ketika kebersihan mulut dan penjagaan gigi ditinggalkan sama sekali - boleh mengakibatkan kerosakan teruk pada organ masticatory.

Ketangkasan manual juga sering hilang pada usia tua. Yang perlu bantuan untuk kebersihan mulut ada disediakan. Mereka tidak berbeza dengan yang biasa digunakan.

Berus gigi dan ubat gigi adalah instrumen terpenting untuk kebersihan mulut. Berus gigi elektrik khususnya memudahkan pembersihan gigi melalui pergerakannya yang dilakukan secara automatik. Penggunaan benang gigi lebih sukar kerana memerlukan sejumlah kemahiran.

Berus antara gigi dan tusuk gigi menawarkan alternatif yang baik. Tartar on gigi palsu hanya boleh dikeluarkan oleh doktor gigi. Lembut plak dikeluarkan dengan agen pembersih gigi palsu dan sikat pembersih gigi palsu khas dan dibasmi kuman pada masa yang sama.

Kemerosotan gusi mewujudkan ruang yang lebih besar di antara gigi, yang menyokong penumpukan plak. Sekiranya ia tidak dikeluarkan, serviks dan akar karies boleh berkembang. Ini juga berlaku untuk pemulihan prostetik yang dipakai dalam kebanyakan kes.

Gigi palsu dengan jepit khususnya menawarkan titik permulaan yang baik untuk plak kerana niche mereka. Oleh itu, membersihkan gigi palsu juga penting untuk mengekalkan baki gigi. Gigi palsu yang tidak bersih juga menyebabkan kerosakan pada mulut mukosa dan menyokong kerosakan pada periodontium.

Sekiranya pesakit tidak dapat melakukan tindakan yang diperlukan sendiri, adalah tanggungjawab kakitangan kejururawatan untuk memastikan bahawa gigi yang tersisa dapat dipelihara selama mungkin. Pergigian untuk orang tua menjadi semakin penting kerana jangka hayat yang lebih tinggi. Semasa merawat pesakit tua, keadaan anatomi yang berubah dengan usia mesti diambil kira dalam terapi.

Kebersihan mulut sangat penting, terutamanya jika terdapat pemulihan prostetik. Instrumen ini ada dan mesti digunakan oleh kakitangan kejururawatan sekiranya perlu.