Terapi Gestalt: Rawatan, Kesan & Risiko

Ramai orang mempunyai masalah psikologi yang mana mereka memerlukan bantuan psikoterapi. Gestalt terapi boleh dipertimbangkan untuk pelanggan yang ingin memberi tumpuan terutamanya pada masa sekarang dan bersedia memikul tanggungjawab peribadi.

Apa itu terapi Gestalt?

Gestalt terapi melihat dirinya sebagai bentuk terapi yang melangkaui jiwa, badan, dan akal untuk merangkumi konteks kehidupan sosiobudaya dan ekologi. Gestalt terapi adalah salah satu kaedah holistik secara integratif dan pengalaman humanistik psikoterapi. Ia didirikan oleh Fritz Perls, Laura Perls dan Paul Goodman dan telah banyak berkembang dari psikoanalisis. Perls berpendapat bahawa setiap orang bertanggungjawab atas tindakannya dan juga mampu merealisasikan potensinya. Terapi Gestalt terutama berkaitan dengan emosi dan pengalaman pada masa sekarang, walaupun mereka mungkin mempunyai kaitan dengan masa lalu. Keprihatinan utama untuk kerja terapi Gestalt adalah "Saya dan anda di sini dan sekarang". Kerja terapi bertujuan untuk meningkatkan kemahiran psikososial yang berfungsi untuk menjalani kehidupan yang ditentukan sendiri dengan nilai-nilai peribadi dan berkaitan dengan persekitaran seseorang.

Fungsi, kesan dan matlamat

Terapi Gestalt mempunyai pelbagai aplikasi dan sesuai pada usia berapa pun. Ia boleh dilakukan sebagai terapi individu, kumpulan, pasangan atau keluarga dan membantu dengan pelbagai masalah:

  • Gangguan personaliti
  • Urat saraf
  • Masalah psikosomatik
  • gangguan makan
  • Penagihan dadah

Ia melihat dirinya sebagai bentuk terapi yang melampaui jiwa, tubuh dan akal untuk memasukkan konteks kehidupan sosial dan budaya dalam terapi. Dia ingin mencapai interaksi antara manusia dengan lebih banyak dan mendorong kesedaran persekitaran. Oleh itu, bukan hanya a psikoterapi kaedah, tetapi juga falsafah hidup dan pandangan dunia. Fritz Perls melihat gangguan mental akibat gangguan hubungan antara orang. Semua orang memerlukan hubungan sosial dan kedekatan dengan orang lain, tetapi beberapa orang mengembangkan mekanisme pertahanan kerana takut ditolak dan tidak dapat memberikan perasaan kepada diri mereka sendiri. Dalam terapi Gestalt, tujuannya adalah untuk dapat membiarkan perasaan hidup kembali dan menghidupkannya dalam terapi di sini dan sekarang. Masa lalu juga penting dan formatif, tetapi terapi Gestalt, tidak seperti psikoanalisis, tidak melihat tugasnya sebagai penggali pada masa lalu, kerana bersesuaian dengan masa lalu tidak semestinya membantu dengan masalah pada masa sekarang. Ia berfungsi dengan 3 prinsip:

  • Pengalaman
  • Perceive
  • Sokongan diri

Untuk mengalami, sesama manusia dan persekitaran mesti disedari secara sedar. Orang yang mempunyai masalah neurotik mempunyai ketakutan untuk masuk ke dalam hujah dan hubungan kerana mereka takut ditolak. Mekanisme pertahanan mereka menghalangi mereka untuk merasakan, mengalami dan memahami. Untuk menjadi lebih bebas dari dalam, perlu agar mereka melepaskan diri dari gejala dan masalah mereka, yang dengannya mereka memaksa orang lain untuk bertindak, dan sebaliknya mengambil tanggungjawab peribadi. Dalam urutan klasik sesi terapi Gestalt, ahli kumpulan bergerak melalui bilik di mana terdapat kerusi kosong ("kerusi panas"). Mereka yang ingin mengerjakan topik duduk di "kerusi panas" ini. Ahli terapi memberi cadangan halus, kumpulan memberi sokongan dan maklum balas, sementara orang yang berada di "kerusi panas" membenarkan semua emosi dan tidak menekan apa-apa. Dalam pengalaman berkumpulan ini, seluruh perasaan dapat dialami, dari penghargaan dan keamanan hingga terdedah dan dikritik. Mimpi dan khayalan juga berperanan dalam terapi Gestalt. Kaedah kreatif digunakan untuk bekerja dengannya. Terapi individu boleh berkisar antara 20 hingga 200 jam; terapi berkumpulan ditawarkan dalam bentuk terbuka atau tertutup.

Risiko, kesan sampingan dan bahaya

Terapi Gestalt boleh menjadi bentuk terapi yang berkesan untuk pelbagai masalah, tetapi setakat ini tidak ada penyelidikan saintifik yang dapat membuktikan bahawa terapi Gestalt langkah-langkah mempunyai kesan positif dan bahawa ia menjamin kejayaan yang berkekalan. Kerana teknik dramatik digunakan, ia kurang sesuai untuk orang yang cenderung mempunyai struktur keperibadian histeris, kerana bekerja dengan "kerusi panas" dapat mendorong orang untuk hanya melancarkan perasaan. Ini boleh membawa kepada reaksi berlebihan mental. Ahli terapi yang berpengalaman diperlukan untuk menangani pengalaman kumpulan dengan bertanggungjawab dan untuk membantu pelanggan untuk mengklasifikasikan pengalaman ini dengan tepat dalam kehidupan jiwa mereka selepas itu. Sebahagiannya, ada ahli terapi yang tidak terlatih yang terlibat dalam gaya konfrontasi, yang membuat pelanggan kecewa. Adegan alternatif juga menggunakan teknik-teknik yang memprovokasi perasaan dan memberi suara kepada berbagai bahagian konflik jiwa dalam "dialog suara". Ini kemudiannya bertujuan untuk berbual antara satu sama lain. Bagi orang yang mempunyai kerisauan sosial, pengalaman berkumpulan di tempat duduk panas boleh menjadi kontraproduktif, kerana dalam kumpulan itu, di mana mereka berada di bawah pemerhatian berterusan, mereka lebih enggan memberikan kebebasan kepada perasaan mereka. Dengan cara ini, mereka dapat menutup diri dengan lebih banyak lagi. Terapi yang bertanggungjawab mesti selalu mengingat batas-batas individu yang memalukan anggota kumpulan dan tidak mahu mengatasi had peribadi. Setiap orang mempunyai mekanisme perlindungan psikologi yang mempunyai kewajarannya. Oleh itu, sangat penting bahawa ahli terapi Gestalt telah menjalani latihan yang serius dan terus berhati-hati dan berhati-hati, agar mereka tidak memantapkan lagi mekanisme pertahanan pada klien.